Paulina Styś-Nowak dnia 2012/09/07

Sałatka owocowa z ricottą

Ricotta to delikatny ser o słodkawym smaku – idealnie pasującym do deserów czy sałatek owocowych. Przy okazji jest dobrym źródłem wapnia gdyż 100 g tego sera dostarcza nam 300 mg wapnia, dlatego też warto od czasu do czasu urozmaicić swoją dietę i wprowadzić Ricottę na stół ;)

 

Składniki na porcję:

  • Roszponka – kilka listków
  • Gruszka – pół sztuki
  • Maliny – pół szklanki
  • Orzechy włoskie – 3 sztuki
  • Ser Ricotta – 4 łyżeczki

Sposób przygotowania:

  • Na talerzu układamy roszponkę.
  • Gruszkę myjemy i dzielimy na cząstki (skórkę zostawiamy) – rozkładamy na sałacie.
  • Maliny opłukujemy wodą i rozrzucamy na talerzu.
  • Orzechy dzielimy na mniejsze kawałki i również rozsypujemy na talerzu.
  • Ser Ricotta rozkładamy na owoce formując kulki o wielkości połowy łyżeczki.

Wartość odżywcza sałatki owocowej z Ricottą:

  • Energia: 237 kcal
  • Białko: 8 g
  • Tłuszcz: 14 g
  • Węglowodany: 25 g
  • Błonnik pokarmowy: 5,5 g
  • Cholesterol: 7,4 mg

Sałatka owocowa z Ricottą jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: wapnia, magnezu, cynku;
  • Witamin: E, C, kwasu foliowego, B2, B6;

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz