![](http://4.bp.blogspot.com/-upqE-WoX5_M/UG7EkgWlVaI/AAAAAAAAAHQ/NMu-sy354VM/s320/Sa%25C5%2582atka+owocowa+z+Ricott%25C4%2585.jpg)
Składniki na porcję:
- Roszponka – kilka listków
- Gruszka – pół sztuki
- Maliny – pół szklanki
- Orzechy włoskie – 3 sztuki
- Ser Ricotta – 4 łyżeczki
Sposób przygotowania:
- Na talerzu układamy roszponkę.
- Gruszkę myjemy i dzielimy na cząstki (skórkę zostawiamy) – rozkładamy na sałacie.
- Maliny opłukujemy wodą i rozrzucamy na talerzu.
- Orzechy dzielimy na mniejsze kawałki i również rozsypujemy na talerzu.
- Ser Ricotta rozkładamy na owoce formując kulki o wielkości połowy łyżeczki.
Wartość odżywcza sałatki owocowej z Ricottą:
- Energia: 237 kcal
- Białko: 8 g
- Tłuszcz: 14 g
- Węglowodany: 25 g
- Błonnik pokarmowy: 5,5 g
- Cholesterol: 7,4 mg
Sałatka owocowa z Ricottą jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: wapnia, magnezu, cynku;
- Witamin: E, C, kwasu foliowego, B2, B6;
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz