Baton musli z nutką czekolady | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2012/09/30

Baton musli z nutką czekolady

Batony musli są idealną propozycją na drugie śniadanie lub podwieczorek – można je przygotować w większych ilościach gdy mamy więcej wolnego czasu i przechowywać po to, by później w biegu zapakować do torebki i wykorzystać jako pełnowartościowy, sycący posiłek. Batoniki własnej roboty są lepsze z uwagi na to, że tak naprawdę wiemy co jemy – nie są przesycone nadmierną ilością sztucznych dodatków i  konserwantów, a ponadto możemy wykorzystać ulubione dodatki i skomponować batonik najlepszy dla siebie pod względem smakowym ;)


Batoniki można przechowywać w hermetycznym pojemniczku albo zawinięte w folię spożywczą przez ok. 5 – 6 dni, lub zamrozić na okres 1 miesiąca.


Składniki na 10 batonów:

  • Płatki owsiane - szklanka
  • Płatki żytnie - szklanka
  • Migdały (posiekane) - pół szklanki
  • Nasiona słonecznika - pół szklanki
  • Miód - pół szklanki
  • Gorzka czekolada - 6 tafelków

Sposób przygotowania:

  • Płatki, migdały i nasiona słonecznika rozsypujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia - wkładamy je do piekarnika nagrzanego do temp. 180˚C i opiekamy przez ok. 10 minut.
  • Miód wlewamy do rondelka i gotujemy do momentu wrzenia - do miodu wrzucamy uprażone musli i posiekaną czekoladę.
  • Całość dokładnie mieszamy tak aby wszystkie składniki były obklejone miodem.
  • Musli wykładamy na blaszkę do pieczenia i dokładnie ugniatamy za pomocą łopatki lub noża - ubite musli przykrywamy papierem do pieczenia i kładziemy na nim ciężką książkę ;)
  • Zostawiamy do ostygnięcia (ok. 1 godzinę).
  • Kroimy na batoniki za pomocą ostrego noża.

Wartość odżywcza jednego batonika musli:

  • Energia: 220 kcal
  • Białko: 4,8 g
  • Tłuszcz: 7,8 g
  • Węglowodany: 35 g
  • Błonnik pokarmowy: 3,2 g
  • Cholesterol: 0 mg

Batony musli z nutką czekolady są dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: E, B1, B2, B6, kwasu foliowego;

P.S. Chcesz jeść zdrowo jednak nie wiesz od czego rozpocząć? Pobierz teraz moją listę 55 zdrowych produktów i weź ją na kolejne zakupy! To będzie Twój pierwszy krok w stronę zdrowego odżywiania i lepszego życia (zdrowie, więcej energii, szczupła sylwetka, mocne włosy i paznokcie). Do dzieła!

14 komentarzy:

  1. czy płatki zytnie można zastąpić jeczmiennymi? czy 6 tafelkow czekolady to 6 kostek czy paskow?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Płatki żytnie można zastąpić jęczmiennymi. 6 tafelków to 6 kostek ;)

      Usuń
  2. Czy jest możliwe "uzdrowienie" rożków z serem? Uwielbiam ich smak, dlatego dość często robię je w wersji mini. Do sera dodaje stewie zamiast cukru. Mogę zrobić coś jeszcze?

    OdpowiedzUsuń
  3. czy da radę zamienić na coś czekoladę lub w ogóle jej nie dodawać? czy wtedy wyjdą batoniki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że można ze spokojem pominąć ;)

      Usuń
  4. Nie mam wystarczająco dużo miodu. Mogę go wymieszać z syropem z agawy?

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy można dodać orzechów włoskich? Jeśli tak, czy je też trzeba opiekac?

    OdpowiedzUsuń
  6. A co zrobić jeśli batoniki wychodzą za twarde?
    Robiłam je już kilka razy i raz wychodzą idealne, a raz tak twarde, że trudno je ugryźć :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmm.. może to kwestia różnicy w rozdrobnieniu składników?

      Usuń
  7. Zrobiłam, pyszne!!! Tylko zamiast czekolady dodałam garść pokruszonego ziarna kakaowca. Wyszły bardzo chrupiące. Mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, dobry pomysł z dodatkiem ziaren kakaowca!

      Usuń