Paulina Styś-Nowak dnia 2022/09/28

Naleśniki z soczewicy z warzywami i pieczarkami

Dziś mam dla Was totalny eksperyment, który okazał się wielkim sukcesem. Naleśniki z soczewicy podane z farszem z podsmażonych warzyw i pieczarek smakują obłędnie!

Same naleśniki z soczewicy składają się zaledwie z 3 składników (oprócz przypraw) i wbrew pozorom przygotowuje się je bardzo szybko. Nie zrażajcie się dłuższym opisem - starałam się szczegółowo wyjaśnić proces smażenia żebyście nie musieli sami eksperymentować. 

Jako, że w przepisie nie ma mąki, jest to idealna propozycja dla osób na diecie bezglutenowej. Zamiast mozzarelli można dać usmażone tofu - wówczas z przepisu skorzystają także weganie.

Naleśniki z soczewicy - składniki na 6 sztuk:

  • Soczewica czerwona - 3/4 szklanki (160g)
  • Przyprawa curry - 1,5 łyżeczki
  • Sól - 1/2 łyżeczki
  • Woda - do zalania + 200 ml
  • Olej rzepakowy - 1 łyżka

 

Farsz z warzyw i pieczarek - składniki:

  • Cebula - 2 sztuki
  • Czosnek - 6 ząbków
  • Małe słodkie papryki - 10 sztuk
  • Pieczarki - 8 sztuk
  • Olej rzepakowy - 3 łyżki
  • Sól, pieprz
  • Roszponka - 3 garście
  • Ser mozzarella - kula lub opakowanie małych kulek (ok. 120g)


Sposób przygotowania:


Soczewicę dokładnie opłukaj na sicie. Następnie zalej wodą i odstaw na co najmniej 3 godziny. Ja odstawiłam na całą noc, więc w sumie moczyła się na blacie kuchennym ok. 13 godzin. Wylej wodę, w której moczyła się soczewica i ponownie opłukaj soczewicę na sicie.

Do soczewicy dodaj 200 ml świeżej wody, curry sól oraz łyżkę oleju. Zmiksuj składniki na zupełnie gładkie ciasto. Ciasto powinno być nieco bardziej gęste niż klasyczne ciasto na naleśniki, ale nadal o lejącej konsystencji.

Na suchą, rozgrzaną patelnię, za pomocą chochelki lub łyżki z zestawu przyborów kuchennych, nakładaj porcję ciasta. Na jednego naleśnika wchodzą 2 takie łyżki. Nałóż najpierw z jednej strony patelni jedną łyżkę i rozprowadź ją formując półkole, a następnie z drugiej strony patelni nalej kolejną łyżkę i również odpowiednio rozprowadź tak żeby powstał okrągły naleśnik. Patelnia powinna być nagrzana tak jak do smażenia zwykłych naleśników. Gdy naleśnik zrumieni się z jednej strony, poderwij go delikatnie łopatką żeby cały się odkleił od patelni i przewróć na drugą stronę. Smaż przez kilkadziesiąt sekund do lekkiego zrumienienia.

Bierzemy się za farsz. Cebulę przekrój na pół, a następnie pokrój w cienkie paski. Czosnek, pieczarki i paprykę pokrój w cienkie plasterki. Na rozgrzany olej wrzuć najpierw cebulę i duś na średnim ogniu po przykryciem aż zmięknie. Następnie zwiększ ogień i dodaj czosnek, paprykę i pieczarki. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Smaż wszystko, mieszając od czasu do czasu, przez ok. 15 minut.

Na gotowe naleśniki nakładaj roszponkę, porcje farszu z warzyw i pieczarek oraz pokrojoną mozzarellę.

Wartość odżywcza dwóch naleśników z soczewicy z farszem:

  • Energia: 515 kcal
  • Białko: 26 g
  • Tłuszcz: 23,8 g
  • Węglowodany: 52,5 g
  • Błonnik pokarmowy: 9,4 g
  • Ładunek glikemiczny: 10,9


Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

4 komentarze:

  1. aż tyle czosnku? to nie jest pomyłka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie w domu wszyscy uwielbiamy czosnek, a w tego typu daniach go nie żałujemy bo super podkreśla smak. Oczywiście można dać mniej jeśli ktoś jest nieczosnkowy :)

      Usuń
  2. Zrobiłam dzisiaj - REWELACJA!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo dobre , zamieniłam tylko mozzarellę na fetę bo nie miałam.

    OdpowiedzUsuń