Jogurtowiec z ananasem (bardzo szybkie ciasto) | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2018/01/25

Jogurtowiec z ananasem (bardzo szybkie ciasto)

Jogurtowiec to naprawdę wdzięczne ciasto. Wystarczy wymieszać i upiec, po to by po godzinie mieć małe co nieco do kawki. A wersja z aromatycznym ananasem to w ogóle luksus :)



Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm:

  • 3 szklanki mąki pełnoziarnistej lub graham (typ 1850)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki ksylitolu (można zastąpić cukrem)
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 300g jogurtu greckiego
  • 3 plastry świeżego ananasa


Sposób przygotowania:

  • Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia.
  • Dodaj pozostałe składniki (oprócz ananasa) i dokładnie wymieszaj.
  • Przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. 
  • Na wierzchu rozłóż plastry ananasa.
  • Piecz w temp. 180 stopni C przez godzinę.


Wartość odżywcza porcji ciasta (1/12 całości):

  • Energia: 265 kcal
  • Białko: 6,5 g
  • Tłuszcz: 13 g
  • Węglowodany: 26 g
  • Błonnik pokarmowy: 4 g


Jogurtowiec z ananasem jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: magnezu, cynku;
  • Witamin: E, B1, B2, B6, PP;

P.S. Masz dosyć zbędnych kilogramów? Chcesz schudnąć i nie wiesz od czego zacząć? Pobierz teraz moich 15 Najlepszych Przepisów na "Odchudzające Słodycze" (chrupiące ciasteczka, szybkie koktajle, wyborne desery). Tak! Teraz możesz zajadać się tymi pysznościami i jednocześnie chudnąć. Twoja wymarzona, szczupła sylwetka czeka na Ciebie. Do dzieła!

20 komentarzy:

  1. Może być mąka pszenna razowa? I czy Ananasa można zastąpić np gruszką?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli razowa to daj tak 3/4 razowej i 1/4 jasnej żeby nie było za ciężko. Tak, mogą być inne owoce.

      Usuń
  2. Uwielbiam Twoje przepisy za prostotę w wykonaniu. Dziękuję Tobie za ten przepis :) Dietetyczne ciasto jabłkowe w 10 minut jest hitem mojego domu, zresztą ciasteczka amarantuski też :) Dziękuję, że jesteś!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy może być mąka pszenna? w mojej miejscowości nie znalazłam ani graham ani pełnoziarnistej :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mąka graham i pełnoziarnista to również mąki pszenne, chodzi o ich typ. Pełnoziarniste i grahamy mają więcej błonnika i wartości odżywczych. Oczywiście może być mąka jasna, ale to już nie będzie zdrowe ciasto :)

      Usuń
  4. I ile użyć pszennej zamiast graham?

    OdpowiedzUsuń
  5. Serdeczne dzieki Paulinko.Taka mialam ochote na cos slodkiego i google mi przypomnialy gdyz pare dni nie mialam czasu popatrzec.Jutro zabieram sie do pieczenia a ze bedzie pyszne to juz wiem,pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W moim mieście niestety nie ma mąki takiej jak w przepisie. Kupiłem żytnią razową, nada sie? Jeżeli chodzi o słodzenie to używam Stevii i nie wiem ile jej wsypać.

      Usuń
  6. Super przepis, zamierzam dziś wypróbować, ale niestety nie mam takiej tortownicy. Myślisz że uda się zrobić mi to w formie babeczek :)? Pozdrawiam, Ania

    OdpowiedzUsuń
  7. A czy zamiast mąki pelnoziarnistej mogę dać mąkę z Siemienia lnianego? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, nie, dużo kwasów omega 3 - nie daje się do pieczenia

      Usuń
  8. Witam
    Czy mogę użyć oleju kokosowego, a jogurt typu grecki zastąpić naturalnym?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, tylko lej kokosowy proszę rozpuścić, a jogurt wybrać gęsty ;)

      Usuń
  9. Jaka powinna być konsystencja tego ciasta? Wszyszlo mi lekko zbite, nie lejące się

    OdpowiedzUsuń