Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm:
- 3 szklanki mąki pełnoziarnistej lub graham (typ 1850)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki ksylitolu (można zastąpić cukrem)
- 2 jajka
- 1/2 szklanki oleju
- 300g jogurtu greckiego
- 3 plastry świeżego ananasa
Sposób przygotowania:
- Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Dodaj pozostałe składniki (oprócz ananasa) i dokładnie wymieszaj.
- Przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na wierzchu rozłóż plastry ananasa.
- Piecz w temp. 180 stopni C przez godzinę.
Wartość odżywcza porcji ciasta (1/12 całości):
- Energia: 265 kcal
- Białko: 6,5 g
- Tłuszcz: 13 g
- Węglowodany: 26 g
- Błonnik pokarmowy: 4 g
Jogurtowiec z ananasem jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: magnezu, cynku;
- Witamin: E, B1, B2, B6, PP;
Może być mąka pszenna razowa? I czy Ananasa można zastąpić np gruszką?
OdpowiedzUsuńJeśli razowa to daj tak 3/4 razowej i 1/4 jasnej żeby nie było za ciężko. Tak, mogą być inne owoce.
UsuńNiestety ciasto jest mega gęste o pewnie będzie ciężkie...dałam 3 szklanki mąki pełnoziarnistej..niezbyt dietetyczne a tak się napaliłam.. zobaczymy co z "tego"wyrośnie.... uwielbiam piec ale niestety ta konsystencja tego ciasta daje wiele do życzenia..uważam że mniej mąki.....
UsuńProszę o informację jaka dokładnie ma być ta mała bo jest wiele pełnoziarnistych
Pozdrawiam
No i niestety ciasto wyszlo strasznie zakalcowate i zbite... ciężkie.. nie polecam
UsuńŚwietnie! :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam Twoje przepisy za prostotę w wykonaniu. Dziękuję Tobie za ten przepis :) Dietetyczne ciasto jabłkowe w 10 minut jest hitem mojego domu, zresztą ciasteczka amarantuski też :) Dziękuję, że jesteś!!!
OdpowiedzUsuńCzy może być mąka pszenna? w mojej miejscowości nie znalazłam ani graham ani pełnoziarnistej :(
OdpowiedzUsuńMąka graham i pełnoziarnista to również mąki pszenne, chodzi o ich typ. Pełnoziarniste i grahamy mają więcej błonnika i wartości odżywczych. Oczywiście może być mąka jasna, ale to już nie będzie zdrowe ciasto :)
UsuńI ile użyć pszennej zamiast graham?
OdpowiedzUsuńtyle samo
UsuńSerdeczne dzieki Paulinko.Taka mialam ochote na cos slodkiego i google mi przypomnialy gdyz pare dni nie mialam czasu popatrzec.Jutro zabieram sie do pieczenia a ze bedzie pyszne to juz wiem,pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńW moim mieście niestety nie ma mąki takiej jak w przepisie. Kupiłem żytnią razową, nada sie? Jeżeli chodzi o słodzenie to używam Stevii i nie wiem ile jej wsypać.
UsuńSuper przepis, zamierzam dziś wypróbować, ale niestety nie mam takiej tortownicy. Myślisz że uda się zrobić mi to w formie babeczek :)? Pozdrawiam, Ania
OdpowiedzUsuńPewnie :)
UsuńDzięki za odpowiedź :) Ania
UsuńA czy zamiast mąki pelnoziarnistej mogę dać mąkę z Siemienia lnianego? :)
OdpowiedzUsuńNie, nie, dużo kwasów omega 3 - nie daje się do pieczenia
UsuńWitam
OdpowiedzUsuńCzy mogę użyć oleju kokosowego, a jogurt typu grecki zastąpić naturalnym?
Tak, tylko lej kokosowy proszę rozpuścić, a jogurt wybrać gęsty ;)
UsuńJaka powinna być konsystencja tego ciasta? Wszyszlo mi lekko zbite, nie lejące się
OdpowiedzUsuńMoje ciasto było bardzo gęste i zbite. Włożyłam do piekarnika na 1h (180 st) i ciągle jest nieupieczone:(
OdpowiedzUsuńRobiłam dwa razy. Za pierwszym wyszło super, dzisiaj zakalec. Jaka może być tego przyczyna? Jaką konsystencje powinna mieć surowa masa?
OdpowiedzUsuńSurowa masa jest gęsta.
UsuńByła gęsta ale wogole nie wyrosła. Zakalec.
OdpowiedzUsuńU mnie też kiepsko. Dodałam wszystko jak trzeba. Mąka graham 1850. W ogóle nie wyrosło. Nie wygląda jak zakalec bo jest suche. Ale w ogile nie urosło jak u Pani. Jesli ma byc takie jak na zdjęciu to moje jest dwa razy mniejsze. Co poszło nie tak? :-(
OdpowiedzUsuńCzy wstawiamy do nagrzanego piekarnika?
OdpowiedzUsuńScie wszyscy zwariowali z tym blonnikiem. To co dobre dla swin niekoniecznie jest zdrowe Dla ludzi. Uszkadza a czesto wrecz perforuje czyli dziurawi jelita. Ale co mozna zrobic jak durak chce byc au courant nowych,,trendow
OdpowiedzUsuńRacja ale szkoda zachodu. I tak nikogo nie przekonasz, do zdychu beda zarli ten blonnik .Stado
UsuńCzy można użyć mąki jaglanej?
OdpowiedzUsuńA czy może być mąka orkiszowa albo żytnia?
OdpowiedzUsuń