Paulina Styś-Nowak dnia 2018/01/25

Jogurtowiec z ananasem (bardzo szybkie ciasto)

Jogurtowiec to naprawdę wdzięczne ciasto. Wystarczy wymieszać i upiec, po to by po godzinie mieć małe co nieco do kawki. A wersja z aromatycznym ananasem to w ogóle luksus :)



Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm:

  • 3 szklanki mąki pełnoziarnistej lub graham (typ 1850)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki ksylitolu (można zastąpić cukrem)
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 300g jogurtu greckiego
  • 3 plastry świeżego ananasa


Sposób przygotowania:

  • Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia.
  • Dodaj pozostałe składniki (oprócz ananasa) i dokładnie wymieszaj.
  • Przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. 
  • Na wierzchu rozłóż plastry ananasa.
  • Piecz w temp. 180 stopni C przez godzinę.


Wartość odżywcza porcji ciasta (1/12 całości):

  • Energia: 265 kcal
  • Białko: 6,5 g
  • Tłuszcz: 13 g
  • Węglowodany: 26 g
  • Błonnik pokarmowy: 4 g


Jogurtowiec z ananasem jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: magnezu, cynku;
  • Witamin: E, B1, B2, B6, PP;

Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

30 komentarzy:

  1. Może być mąka pszenna razowa? I czy Ananasa można zastąpić np gruszką?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli razowa to daj tak 3/4 razowej i 1/4 jasnej żeby nie było za ciężko. Tak, mogą być inne owoce.

      Usuń
    2. Niestety ciasto jest mega gęste o pewnie będzie ciężkie...dałam 3 szklanki mąki pełnoziarnistej..niezbyt dietetyczne a tak się napaliłam.. zobaczymy co z "tego"wyrośnie.... uwielbiam piec ale niestety ta konsystencja tego ciasta daje wiele do życzenia..uważam że mniej mąki.....
      Proszę o informację jaka dokładnie ma być ta mała bo jest wiele pełnoziarnistych
      Pozdrawiam

      Usuń
    3. No i niestety ciasto wyszlo strasznie zakalcowate i zbite... ciężkie.. nie polecam

      Usuń
  2. Uwielbiam Twoje przepisy za prostotę w wykonaniu. Dziękuję Tobie za ten przepis :) Dietetyczne ciasto jabłkowe w 10 minut jest hitem mojego domu, zresztą ciasteczka amarantuski też :) Dziękuję, że jesteś!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy może być mąka pszenna? w mojej miejscowości nie znalazłam ani graham ani pełnoziarnistej :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mąka graham i pełnoziarnista to również mąki pszenne, chodzi o ich typ. Pełnoziarniste i grahamy mają więcej błonnika i wartości odżywczych. Oczywiście może być mąka jasna, ale to już nie będzie zdrowe ciasto :)

      Usuń
  4. I ile użyć pszennej zamiast graham?

    OdpowiedzUsuń
  5. Serdeczne dzieki Paulinko.Taka mialam ochote na cos slodkiego i google mi przypomnialy gdyz pare dni nie mialam czasu popatrzec.Jutro zabieram sie do pieczenia a ze bedzie pyszne to juz wiem,pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W moim mieście niestety nie ma mąki takiej jak w przepisie. Kupiłem żytnią razową, nada sie? Jeżeli chodzi o słodzenie to używam Stevii i nie wiem ile jej wsypać.

      Usuń
  6. Super przepis, zamierzam dziś wypróbować, ale niestety nie mam takiej tortownicy. Myślisz że uda się zrobić mi to w formie babeczek :)? Pozdrawiam, Ania

    OdpowiedzUsuń
  7. A czy zamiast mąki pelnoziarnistej mogę dać mąkę z Siemienia lnianego? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, nie, dużo kwasów omega 3 - nie daje się do pieczenia

      Usuń
  8. Witam
    Czy mogę użyć oleju kokosowego, a jogurt typu grecki zastąpić naturalnym?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, tylko lej kokosowy proszę rozpuścić, a jogurt wybrać gęsty ;)

      Usuń
  9. Jaka powinna być konsystencja tego ciasta? Wszyszlo mi lekko zbite, nie lejące się

    OdpowiedzUsuń
  10. Moje ciasto było bardzo gęste i zbite. Włożyłam do piekarnika na 1h (180 st) i ciągle jest nieupieczone:(

    OdpowiedzUsuń
  11. Robiłam dwa razy. Za pierwszym wyszło super, dzisiaj zakalec. Jaka może być tego przyczyna? Jaką konsystencje powinna mieć surowa masa?

    OdpowiedzUsuń
  12. Była gęsta ale wogole nie wyrosła. Zakalec.

    OdpowiedzUsuń
  13. U mnie też kiepsko. Dodałam wszystko jak trzeba. Mąka graham 1850. W ogóle nie wyrosło. Nie wygląda jak zakalec bo jest suche. Ale w ogile nie urosło jak u Pani. Jesli ma byc takie jak na zdjęciu to moje jest dwa razy mniejsze. Co poszło nie tak? :-(

    OdpowiedzUsuń
  14. Czy wstawiamy do nagrzanego piekarnika?

    OdpowiedzUsuń
  15. Scie wszyscy zwariowali z tym blonnikiem. To co dobre dla swin niekoniecznie jest zdrowe Dla ludzi. Uszkadza a czesto wrecz perforuje czyli dziurawi jelita. Ale co mozna zrobic jak durak chce byc au courant nowych,,trendow

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Racja ale szkoda zachodu. I tak nikogo nie przekonasz, do zdychu beda zarli ten blonnik .Stado

      Usuń
  16. Czy można użyć mąki jaglanej?

    OdpowiedzUsuń
  17. A czy może być mąka orkiszowa albo żytnia?

    OdpowiedzUsuń