Marchewkowa surówka z porem | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2018/01/16

Marchewkowa surówka z porem

Zima to kiepski czas jeśli chodzi o różnorodność surówek. Jednak trzeba się ratować tym co mamy dostępne lub korzystać z mrożonek i kiszonek (kapusta, ogórki).
 
Starajcie się unikać warzyw konserwowych i zapakowanych w słoiki. Ten kto robi to zapewne wie ile tam znajduje się cukru i soli. A ten kto kupuje to może sprawdzić skład (polecam - pewnie część osób mocno się zdziwi). Niestety taki dodatek warzyw do posiłku niewiele da nam wartości odżywczych. Im rzadziej je jemy tym lepiej :)

Za to na pierwszym miejscu sięgajcie po surówki ze świeżych warzyw. Dzisiaj taka propozycja, mam nadzieję, że urozmaici Wasze posiłki.

Składniki na 4 porcje:

  • 5 sporych marchewek
  • biała część dużego pora
  • 3 kwaszone ogórki
  • 1 jabłko
  • 2 łyżki oliwy
  • porządna łyżka musztardy
  • sól, pieprz


Sposób przygotowania:

  • Pora posiekaj w cienkie krążki i zalej na kilka minut wrzątkiem.
  • Marchew, jabłko i ogórka zetrzyj na tarce.
  • Pora odcedź z wody.
  • Wymieszaj składniki i dopraw do smaku.


Wartość odżywcza surówki:

  • Energia: 131 kcal
  • Białko: 3 g
  • Tłuszcz: 6 g
  • Węglowodany: 16 g
  • Błonnik pokarmowy: 8 g


Surówka jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: magnezu, cynku;
  • Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6;

P.S. Masz dosyć zbędnych kilogramów? Chcesz schudnąć i nie wiesz od czego zacząć? Pobierz teraz moich 15 Najlepszych Przepisów na "Odchudzające Słodycze" (chrupiące ciasteczka, szybkie koktajle, wyborne desery). Tak! Teraz możesz zajadać się tymi pysznościami i jednocześnie chudnąć. Twoja wymarzona, szczupła sylwetka czeka na Ciebie. Do dzieła!

11 komentarzy:

  1. Pisze Pani, żeby unikać warzyw konserwowych. Jak to jest w przypadku kukurydzy, groszku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te sporadycznie mogą być w diecie. Chodzi mi bardziej o przetwory gdzie dodaje się i cukier i sól.

      Usuń
  2. Dzień Dobry, Pani Paulino. Chcę się Pani doradzić. Zamierzam zrobić Spaghetti z pani przepisu. Chodzi o to lżejsze o 50 % tylko zamiast smażyć mięso drobiowe zamierzam je dusić. Czy może mi Pani doradzić jak powinno się dusić mięso mielone drobiowe? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź.
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzień dobry,

      Tak jak każde inne mięso. Podsmaża się przez chwilkę na delikatnie natłuszczonej patelni a potem podlewa niewielką ilością wody i dusi pod przykryciem. W przypadku spaghetti podlewa się pomidorami :)

      Usuń
    2. Dziękuję bardzo za odpowiedź. A mam jeszcze jedno pytanie, ile takie mięso powinno się dusić w sosie, aby nadawało się do jedzenia?

      Usuń
    3. ok. 20 - 30 minut? Trzeba próbować ;)

      Usuń
  3. Witam :) Z czym polecasz zjedzenie takiej suroweczki ? :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ogórki używamy kwaszone czy kiszone?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. chyba powinno być kiszony (nigdy nie zwracałam uwagi na nazewnictwo), czyli "robiący się" w naturalny sposób ;)

      Usuń