Starajcie się unikać warzyw konserwowych i zapakowanych w słoiki. Ten kto robi to zapewne wie ile tam znajduje się cukru i soli. A ten kto kupuje to może sprawdzić skład (polecam - pewnie część osób mocno się zdziwi). Niestety taki dodatek warzyw do posiłku niewiele da nam wartości odżywczych. Im rzadziej je jemy tym lepiej :)
Za to na pierwszym miejscu sięgajcie po surówki ze świeżych warzyw. Dzisiaj taka propozycja, mam nadzieję, że urozmaici Wasze posiłki.
Składniki na 4 porcje:
- 5 sporych marchewek
- biała część dużego pora
- 3 kwaszone ogórki
- 1 jabłko
- 2 łyżki oliwy
- porządna łyżka musztardy
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Pora posiekaj w cienkie krążki i zalej na kilka minut wrzątkiem.
- Marchew, jabłko i ogórka zetrzyj na tarce.
- Pora odcedź z wody.
- Wymieszaj składniki i dopraw do smaku.
Wartość odżywcza surówki:
- Energia: 131 kcal
- Białko: 3 g
- Tłuszcz: 6 g
- Węglowodany: 16 g
- Błonnik pokarmowy: 8 g
Surówka jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: magnezu, cynku;
- Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6;
Świetny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńPisze Pani, żeby unikać warzyw konserwowych. Jak to jest w przypadku kukurydzy, groszku?
OdpowiedzUsuńTe sporadycznie mogą być w diecie. Chodzi mi bardziej o przetwory gdzie dodaje się i cukier i sól.
UsuńDzień Dobry, Pani Paulino. Chcę się Pani doradzić. Zamierzam zrobić Spaghetti z pani przepisu. Chodzi o to lżejsze o 50 % tylko zamiast smażyć mięso drobiowe zamierzam je dusić. Czy może mi Pani doradzić jak powinno się dusić mięso mielone drobiowe? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.
Dzień dobry,
UsuńTak jak każde inne mięso. Podsmaża się przez chwilkę na delikatnie natłuszczonej patelni a potem podlewa niewielką ilością wody i dusi pod przykryciem. W przypadku spaghetti podlewa się pomidorami :)
Dziękuję bardzo za odpowiedź. A mam jeszcze jedno pytanie, ile takie mięso powinno się dusić w sosie, aby nadawało się do jedzenia?
Usuńok. 20 - 30 minut? Trzeba próbować ;)
UsuńWitam :) Z czym polecasz zjedzenie takiej suroweczki ? :)
OdpowiedzUsuńDo wszystkiego będzie pasować ;)
Usuńogórki używamy kwaszone czy kiszone?
OdpowiedzUsuńchyba powinno być kiszony (nigdy nie zwracałam uwagi na nazewnictwo), czyli "robiący się" w naturalny sposób ;)
UsuńSurówka wyśmienita, podałam ją z kartofelkami zapiekanymi z cebulą i serem z Pani przepisu. Obiad wyszedł super.
OdpowiedzUsuń