Składniki na 2 porcje:
- 100g kaszy gryczanej
- 2 małe ugotowane buraki
- 1 pomarańcza
- ok. 120g sera typu feta
- 4 garści świeżego szpinaku
- 2 gałązki selera naciowego
- ząbek czosnku
- łyżeczka posiekanego chilli
- łyżka oliwy
- świeżo zmielony pieprz
Sposób przygotowania:
- Kaszę ugotuj (ja zwykle gotuję więcej do obiadu i zostaje później na kolację, z burakami czynię podobnie).
- Buraki, pomarańczę, fetę i seler posiekaj w ulubione kształty.
- Przeciśnięty czosnek podsmaż przez chwilę na oliwie (uważaj żeby się nie przypalił bo będzie gorzki) i dodaj chilli, szpinak oraz kaszę - smaż przez kilka minut.
- Wymieszaj składniki i oprósz świeżo zmielonym pieprzem.
Wartość odżywcza porcji sałatki:
- Energia: 445 kcal
- Białko: 22 g
- Tłuszcz: 17 g
- Węglowodany: 50 g
- Błonnik pokarmowy: 10 g
Sałatka z burakiem, fetą i pomarańczą jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;
Świetny pomysł! :-)
OdpowiedzUsuńBrzmi i wygląda cudownie. Pozostaje sprawdzić, jak smakuje. Przy najbliższej okazji :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis pani Paulino.Mam pytanie dotyczące cytryny, czy można ją zamrozić i zamrożoną zetrzeć na tartce i w takiej postaci podawać do herbaty czy potraw.Czy to prawda,że w skórce jest najwięcej witamin ? Z góry dziękuję za odpowiedź.
OdpowiedzUsuńTestowałam...z mieszanymi uczuciami w trakcie przyrządzania...z zachwytem w trakcie degustacji. Świetna sałatka, nie dość że wygląda pięknie to jeszcze doskonale smakuje. Wybrałam białą kaszę, według mnie jest delikatniejsza w smaku, pomarańcze zastąpiłam mandarynkami Zachwyciło mnie połączenie składników: kasza, szpinak,mandarynki, ser feta, seler naciowy i czosnkowo-paprykowa nuta. Mniam!
OdpowiedzUsuńSuper :)
UsuńDziękuj za komentarz!
A kiedy będą nowe przepisy? Tak dawno Ciebie nie było :(
OdpowiedzUsuńBędą, będą. Pracuję nad organizacją :)
UsuńRównież czekam
OdpowiedzUsuńWitam pani Paulino.Mam pytanie dotyczące cytryny, czy można ją zamrozić i zamrożoną zetrzeć na tartce i w takiej postaci podawać do herbaty czy potraw.Czy to prawda,że w skórce jest najwięcej witamin ? Z góry dziękuję za odpowiedź.
OdpowiedzUsuńJeśli chodzi o nasze rodzime owoce to jest to święta prawda. Nie wiem jak z cytrusami gdzie skórka przecież nie jest jadalna... No i jak bym się jednak obawiała substancji chemicznych, które są właśnie na skórce.
UsuńBardzo dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńSałatka po prostu przepyszna! Super przepis pani Paulino!
OdpowiedzUsuńPyszna salata i bardzo sycaca
OdpowiedzUsuńCzy chilli można pominąć lub ewentualnie zastąpić zwykła papryką czerwoną? Chciała bym podać taka sałatke też córce, ale ona ma niecałe 2 latka
OdpowiedzUsuńOczywiście można :)
Usuń