Jeśli natomiast zależy Wam na czasie i szukacie szybkiego obiadu z ryżem, koniecznie przygotujcie ryż z kurczakiem i warzywami.
Składniki na 4 porcje:
- Szklanka ryżu do risotto
- 1,5 szklanki soczewicy czerwonej
- ok. 500g dyni
- spory kawałek białej części pora
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- pęczek natki pietruszki
- ok. 2 litry bulionu
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
Sposób przygotowania:
- Na oleju podsmaż posiekaną w kostkę cebulę i pokrojonego w krążki pora.
- Do cebuli dodaj posiekaną w kostkę dynię - smaż przez 3 minuty.
- Następnie dodaj soczewicę, ryż i przyprawy - smaż przez kilka minut.
- Zalej całość litrem bulionu.
- Gotuj aż ryż i soczewica wchłoną bulion (co chwilę mieszaj żeby się nie przypaliło).
- Gdy bulion się wchłonie dolewaj resztę stopniowo aż ryż będzie miękki (całość gotuje się ok. 20 minut).
Wartość odżywcza porcji risotto dyniowego z soczewicą:
- Energia: 494 kcal
- Białko: 24 g
- Tłuszcz: 8 g
- Węglowodany: 80 g
- Błonnik pokarmowy: 12 g
Risotto dyniowe z soczewicą jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;
Świetny pomysł! :-)
OdpowiedzUsuńJutro zrobię! :)
OdpowiedzUsuńOk, zrobiłąm dopiero dzisiaj ;) I jest pyszne!!! Zmniejszyłam tylko trochę ilość poszczególnych składników i moja(jedna) porcja ma ok. 300 kcal. Dziękuję!
UsuńZ niecierpliwością czekam na jakiekolwiek propozycje obiadowe na wynos ;)
OdpowiedzUsuńMam nadzieje, że takowe się pojawią
Musiało być pyszne! :)
OdpowiedzUsuńJakim warzywem można zastąpić w tym przepisie dynię?
OdpowiedzUsuńW risotto dyniowym dynia stanowią nieodłączny składnik ;)
UsuńZrobiłam dzisiaj - wyszło pyszotto :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPrzepyszne ^^
OdpowiedzUsuńPyyyycha!
OdpowiedzUsuńcyz moge podac to danie 10-cio miesiecznemu synkowi
OdpowiedzUsuńpewnie, że tak :)
UsuńOlej zastąp oliwa z oliwek, jest zdrowsza
OdpowiedzUsuńNa oliwinie powinno się smażyć. Oliwa zachowuje swoje właściwości tylko na zimno. Do tego bardzo szybko się pali
UsuńKrótkie podsmażanie jest ok. Ma dużo antyoksydantów dzięki czemu temp. dymienia jest dosyć wysoka. Zarówno oliwa jak olej rzepakowy są do krótkiego smażenia dobre.
UsuńREWELACJA, PYSZNE I LEKKIE:))))
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu danie, rewelacja! :)
OdpowiedzUsuńRewelacja! Smakuje wybornie😊
OdpowiedzUsuń