Paulina Styś-Nowak dnia 2017/08/21

Caprese z cukinią

Pyszna wariacja wszystkim znanej sałatki Caprese. Jest dużo zdrowiej bo "przemycamy" więcej warzyw sezonowych :)


Składniki na 2 porcje:

  • 1 kula mozzarelli (120g)
  • 2 pomidory
  • 4 garści porwanej sałaty
  • mała cukinia lub pół większej
  • 4 rzodkiewki
  • szczypiorek
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 2 łyżki oliwy
  • świeżo zmielony pieprz


Sposób przygotowania:

  • Pomidora i mozzarellę pokrój w plastry.
  • Cukinię posiekaj kostkę i przesmaż przez chwilę na delikatnie natłuszczonej patelni.
  • Rzodkiewki pokrój.
  • Rozłóż wszystkie składniki na sałacie, oprósz pestkami dyni, szczypiorkiem, świeżo zmielonym pieprzem i skrop oliwą.


Wartość odżywcza porcji sałatki:

  • Energia: 400 kcal
  • Białko: 22 g
  • Tłuszcz: 29 g
  • Węglowodany: 13 g
  • Błonnik pokarmowy: 6 g


Sałatka Caprese z cukinią jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;

Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

6 komentarzy:

  1. skąd tyle kalorii skoro to same warzywa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na porcję wychodzi pół kuli mozzarelli i łyżka oliwy... to podbija kaloryczność ;)

      Usuń
  2. tzn.w jednej porcji jest 200 kcal, tak ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już doprecyzowałam przy kaloryczności, porcja 400 kcal.

      Usuń
  3. Co sądzisz o mozzarelli z mleka bawolego? Miałaś z nią kiedyś do czynienia? Jest lepsza/gorsza od krowiej? Wiem, że trudno ją dostać, ale sałatka wygląda tak smakowicie, że chyba polecałabym bez spróbowania - bo nie mogę jeść żadnych produktów mlecznych.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nigdy nie miałam okazji spróbować :(

      Usuń