Składniki na 2 porcje:
- 1 kula mozzarelli (120g)
- 2 pomidory
- 4 garści porwanej sałaty
- mała cukinia lub pół większej
- 4 rzodkiewki
- szczypiorek
- 2 łyżki pestek dyni
- 2 łyżki oliwy
- świeżo zmielony pieprz
Sposób przygotowania:
- Pomidora i mozzarellę pokrój w plastry.
- Cukinię posiekaj kostkę i przesmaż przez chwilę na delikatnie natłuszczonej patelni.
- Rzodkiewki pokrój.
- Rozłóż wszystkie składniki na sałacie, oprósz pestkami dyni, szczypiorkiem, świeżo zmielonym pieprzem i skrop oliwą.
Wartość odżywcza porcji sałatki:
- Energia: 400 kcal
- Białko: 22 g
- Tłuszcz: 29 g
- Węglowodany: 13 g
- Błonnik pokarmowy: 6 g
Sałatka Caprese z cukinią jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;
skąd tyle kalorii skoro to same warzywa?
OdpowiedzUsuńNa porcję wychodzi pół kuli mozzarelli i łyżka oliwy... to podbija kaloryczność ;)
Usuńtzn.w jednej porcji jest 200 kcal, tak ?
OdpowiedzUsuńJuż doprecyzowałam przy kaloryczności, porcja 400 kcal.
UsuńCo sądzisz o mozzarelli z mleka bawolego? Miałaś z nią kiedyś do czynienia? Jest lepsza/gorsza od krowiej? Wiem, że trudno ją dostać, ale sałatka wygląda tak smakowicie, że chyba polecałabym bez spróbowania - bo nie mogę jeść żadnych produktów mlecznych.
OdpowiedzUsuńNiestety nigdy nie miałam okazji spróbować :(
Usuń