Składniki na dwie porcje:
- Średni pomidor - sztuka
- Kula mozzarelli (100 - 120g)
- Świeża bazylia lub oregano
Sos:
- Oliwa z oliwek - łyżka
- Ocet balsamiczny - 1/4 łyżeczki
- Pieprz, sól do smaku
Sposób przygotowania:
- Pomidora i mozzarelle kroimy w plastry i układamy na przemian.
- Przygotowujemy sos - dokładnie mieszamy wszystkie składniki - polewamy nim sałatkę.
Wartość odżywcza porcji Sałatki Caprese:
- Energia: 172 kcal
- Białko: 13 g
- Tłuszcz: 12 g
- Węglowodany: 6 g
- Błonnik pokarmowy: 1,4 g
- Cholesterol: 2,4 mg
Sałatka Caprese jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, wapnia, cynku;
- Witamin: A, E, C, B6, B2, B12, kwasu foliowego;
Ładne:)
OdpowiedzUsuńApetycznie ;))
OdpowiedzUsuńmoja ulubiona sałatka :)
OdpowiedzUsuńA jak ma się połączenie do modnego ostatnio niełączenia sera białego z pomidorami? Chociaż mozzarella to ser podpuszczkowy a nie twaróg ,to może można go jeść bezpiecznie w połączeniu z pomidorami. Ja uwielbiam :)
OdpowiedzUsuń