Sałatka Caprese | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2012/10/12

Sałatka Caprese

Składniki na dwie porcje:

  • Średni pomidor - sztuka
  • Kula mozzarelli (100 - 120g)
  • Świeża bazylia lub oregano 

Sos:
  • Oliwa z oliwek - łyżka
  • Ocet balsamiczny - 1/4 łyżeczki
  • Pieprz, sól do smaku

Sposób przygotowania:

  • Pomidora i mozzarelle kroimy w plastry i układamy na przemian.
  • Przygotowujemy sos - dokładnie mieszamy wszystkie składniki - polewamy nim sałatkę.


Wartość odżywcza porcji Sałatki Caprese:

  • Energia: 172 kcal
  • Białko: 13 g
  • Tłuszcz: 12 g
  • Węglowodany: 6 g
  • Błonnik pokarmowy: 1,4 g
  • Cholesterol: 2,4 mg


Sałatka Caprese jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, wapnia, cynku;
  • Witamin: A, E, C, B6, B2, B12, kwasu foliowego;

P.S. Chcesz jeść zdrowo jednak nie wiesz od czego rozpocząć? Pobierz teraz moją listę 55 zdrowych produktów i weź ją na kolejne zakupy! To będzie Twój pierwszy krok w stronę zdrowego odżywiania i lepszego życia (zdrowie, więcej energii, szczupła sylwetka, mocne włosy i paznokcie). Do dzieła!

4 komentarze:

  1. A jak ma się połączenie do modnego ostatnio niełączenia sera białego z pomidorami? Chociaż mozzarella to ser podpuszczkowy a nie twaróg ,to może można go jeść bezpiecznie w połączeniu z pomidorami. Ja uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń