Paulina Styś-Nowak dnia 2017/07/18

Kotlety z botwinką

Odkąd Antek próbuje stałych pokarmów jest u nas w domu więcej obiadów w stylu kotlet z kaszy - mięsa - warzyw. Wcześniej jakoś nie po drodze było mi lepienie kotletów i chyba nawet średnio mi to wychodziło. Teraz kombinuję i zestawiam rozmaite połączenia. I całkiem smacznie to wychodzi, co potwierdza reszta rodziny ;) 

Ot taki szybki obiad z botwinką, wypróbujcie!

Kotleciki podałam z fasolką szparagową i sosem jogurtowo - czosnkowo - musztardowym. Dla Antka kotleciki były bez dodatku soli, uformowane w wygodny do chwytania kształt (patrz zdjęcie na dole). Dla reszty kotlety były okrągłe i posolone przed formowaniem.

 

Składniki na 3 porcje (9 sztuk):

  • ok. 450g zmielonego mięsa z piersi kurczaka lub indyka
  • 1 szklanka suchej kaszy jaglanej
  • 2 młode buraki
  • pęczek botwinki
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz, sól 
  • olej rzepakowy


Sposób przygotowania:

  • Kaszę jaglaną opłukaj pod gorącą wodą i ugotuj w 2 i 3/4 szklanki wody.
  • Buraczki zetrzyj na tarce.
  • Botwinkę posiekaj.
  • Wymieszaj wszystkie składniki i dopraw do smaku.
  • Uformuj kotlety i rozkładaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Zanim położysz kotlety na papierze posmaruj go olejem (w przeciwnym razie mogą zbyt mocno przywierać). Kotlety natłuść również z wierzchu.  
  • Piecz przez 30 minut w temp. 200 stopni C, następnie ustaw termoobieg i piecz jeszcze przez 15 minut.


Wartość odżywcza porcji kotletów z botwinką (3 sztuki):

  • Energia: 499 kcal
  • Białko: 42 g
  • Tłuszcz: 15 g
  • Węglowodany: 46 g
  • Błonnik pokarmowy: 3,8 g

Kotlety z botwinką są dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: A, E, kwasu foliowego, B1, B1, B6, B12, PP;

Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

15 komentarzy:

  1. Poprzednie kotleciki okazały się strzałem w dziesiątkę. rewelacyjny sposób na przemycenie kapusty. Muszę koniecznie spróbować tego przepisu wyglądają smakowicie. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy w wersji wegetarianskiej mozna tak po prostu pominąć mieso w przepisie czy nalezy je czyms zastapic?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W wersji ege polecam ten przepis: http://zdrowe-odzywianie-przepisy.blogspot.com/2014/09/buraczane-kotleciki-czyli-najlepsze.html

      Usuń
  3. Bardzo dobre i meega sycące

    OdpowiedzUsuń
  4. Cześć bardzo proszę o poradę co zamiast botwinki? ??? Kupią juz wszystko na kotleciki i nie mogłam nigdzie dostać :-( można ją czymś zastąpić?

    OdpowiedzUsuń
  5. robiłam PRZEPYSZNE!!! wszyscy zjedli z smakiem nawet moi trudni do przekonania aby jeść coś nowego mężczyźni:) jedynie pominęłam botwinkę bo nie moglłam jej dostać :) dziękuję i prosze o więcej :P

    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie się pieką tylko porcja wyszła ogromną nawet kiedy dodałam mniej kaszy. U mnie 13 ogromnych kotletów :) więc chyba będzie zapas na tydzień.

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobiłam i są rewelacyjne. Przepyszne!!! Miała być zupa z botwinki a wyszły kotleciki...kolorowe, pachnące, a jakie smakowite.

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy kotleciki moga byc smazone na patelni ?Jezeli tak to jak dlugo?

    OdpowiedzUsuń
  9. a czy czosnek i cebula nie stanowią problemu dla takiego 7 miesięcznego bobaska? nie są za ostre na brzuszek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cebulę i czosnek można podawać od początku rozszerzania diety (od 6 msc).

      Usuń
  10. Super przepis! Świetny patent na przemycenie wielu zdrowych składników w przyjemnej dla oka postaci :) Kotleciki na bazie mięsa, kaszy i warzyw to doskonała propozycja na smaczny i pożywny obiad:)

    OdpowiedzUsuń