Świetna surówka z młodej kapusty
Dopiero teraz odkryłam jak pyszna jest młoda kapusta w postaci surówki. Po prostu cudo! Przepyszna wiosenna surówka do obiadu :)
Składniki na 4 porcje:
- 1 główka młodej kapusty
- 6 rzodkiewek
- Połowa małej czerwonej cebuli
- Pęczek szczypiorku
- 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy
- Odrobina soli, sporo pieprzu
Sposób przygotowania:
- Kapustę i szczypiorek posiekaj, rzodkiewkę i cebulę pokrój w kosteczkę.
- Warzywa wymieszaj z olejem i dopraw do smaku.
Wartość odżywcza porcji surówki z młodej kapusty:
- Energia: 126 kcal
- Białko: 5 g
- Tłuszcz: 5,5 g
- Węglowodany: 13,5 g
- Błonnik pokarmowy: 7 g
Surówka z młodej kapusty jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, cynku;
- Witamin: E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6;
Chcesz zdrowo schudnąć?
Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.
Pobierz za darmo
Smakowicie! :)
OdpowiedzUsuń