Paulina Styś-Nowak dnia 2017/06/01

Świetna surówka z młodej kapusty

Dopiero teraz odkryłam jak pyszna jest młoda kapusta w postaci surówki. Po prostu cudo! Przepyszna wiosenna surówka do obiadu :)


Składniki na 4 porcje:

  • 1 główka młodej kapusty
  • 6 rzodkiewek
  • Połowa małej czerwonej cebuli
  • Pęczek szczypiorku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy
  • Odrobina soli, sporo pieprzu


Sposób przygotowania:

  • Kapustę i szczypiorek posiekaj, rzodkiewkę i cebulę pokrój w kosteczkę.
  • Warzywa wymieszaj z olejem i dopraw do smaku.


Wartość odżywcza porcji surówki z młodej kapusty:

  • Energia: 126 kcal
  • Białko: 5 g
  • Tłuszcz: 5,5 g
  • Węglowodany: 13,5 g
  • Błonnik pokarmowy: 7 g
Surówka z młodej kapusty jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, cynku;
  • Witamin: E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6;

1 komentarz: