Co prawda trzeba poświęcić trochę czasu na łuskanie pistacji, ale myślę, że warto. Ostatecznie można zaszaleć i kupić pistacje już połuskane ;)
Składniki na 4 porcje:
- 2 dojrzałe banany
- 2 dojrzałe awokado
- 1 szklanka mleka (może być również roślinne, np. ryżowe)
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 szklanka obranych pistacji
Sposób przygotowania:
- Pistacje zmiksuj blenderem na masło pistacjowe (tak jak tutaj). Jeśli chcesz możesz pozostawić drobne kawałki pistacji, które będą w lodach.
- Zmiksuj wszystkie składniki.
- Lody możesz przygotować w maszynce do lodów lub przelać do pojemnika, wstawić go do zamrażarki i mieszać co godzinę (dzięki temu rozbijają się kryształki lodu i lody są ostatecznie bardziej kremowe).
Wartość odżywcza porcji lodów pistacjowych:
- Energia: 376 kcal
- Białko: 9 g
- Tłuszcz: 25 g
- Węglowodany: 29 g
- Błonnik pokarmowy: 5 g
Lody pistacjowe są dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;
A czym można zamienić awokado? Nie lubię niestety to. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńAwokado stanowi tutaj bazę i nadaje kremowości lodom. Nie jest szczególnie wyczuwalne w smaku więc może tutaj przejdzie?
UsuńTo pora spróbować. Dziękuję
OdpowiedzUsuńOj tak, tak to na pewno zrobię w najbliższym czasie...wyglądają kosmicznie pysznie:)
OdpowiedzUsuńWitam gdzie mogę kupić pani książki i przepisy że zdrowa żywność?
OdpowiedzUsuńWitam,
UsuńTutaj: http://cojesc.net/zamow/20krokow/
(książki są w wersji elektronicznej)
Pozdrawiam :)
Czy użyła Pani solonych pistacji?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Monika
sól z pistacji plukalas?
OdpowiedzUsuńNie, lody są słodko - słone jak na pistacjowe przystało :)
UsuńWitam, lody po zrobieniu wyglądają dobrze jednak w smaku czuć tylko banana i nie są zbyt smaczne. Wszystko robiłam zgodnie z przepisem. Nie polecam, Olga.
OdpowiedzUsuńPewnie niedokładnie zblenderowałaś pistacje
Usuń