Składniki na 4 porcje:
- Ok. 800g chudego schabu
- 2 marchewki
- 2 korzenie pietruszki
- 2 małe cukinie
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki musztardy
- 1 szklanka bulionu
- łyżka oleju
- sól, pieprz, ostra i słodka papryka
Sposób przygotowania:
- Mięso natrzyj marynatą przygotowaną z musztardy i przypraw - odstaw na kilak godzin do lodówki.
- Po tym czasie zeszklij posiekaną cebulę i czosnek na łyżce oleju i dodaj schab.
- Do schabu dodaj pokrojone warzywa oraz wlej bulion.
- Ustaw wolnowar na tryb high na ok. 6 godzin lub low na 8 godzin.
- Mięso możesz dusić także w garnku (ok. 1,5 godziny), choć nie będzie aż tak delikatne.
Wartość odżywcza porcji tak przygotowanego mięsa z warzywami:
- Energia: 466 kcal
- Białko: 47 g
- Tłuszcz: 24g
- Węglowodany: 15 g
- Błonnik pokarmowy: 6 g
Schab duszony w warzywach jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis, kocham to! Na pewno go wypróbuje. Dobry dzień, Silvia
OdpowiedzUsuńczy 466kcal to porcja bez kaszy? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńtak
UsuńJakaś alternatywa dla tych, którzy nie posiadają wolnowaru? :)
OdpowiedzUsuńJest w treści przepisu (ostatni punkt) :)
UsuńW garnku okolo 90 minut.
OdpowiedzUsuńCzy mięso trzeba porcjować czy smażyć i gotować w całości?
OdpowiedzUsuńSchab oczywiście podzielony na plastry :)
Usuńale smażyć czy nie?
OdpowiedzUsuń