Składniki na formę o wymiarach 25x20 cm:
- 3 szklanki ugotowanej ciecierzycy
- 4 jajka
- 2 banan
- 1/2 szklanki miodu
- sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
- 5 łyżek kakao
- 3 łyżki oleju kokosowego lub masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 kostek gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
- Zmiksuj wszystkie składniki (za wyjątkiem czekolady) na gładką masę.
- Masę wylej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch oprósz grubo posiekaną czekoladą.
- Piecz w temp. 180 stopni C przez ok. 45 minut.
Wartość odżywcza kawałka (1/12 całości):
- Energia: 180 kcal
- Białko: 6 g
- Tłuszcz: 7 g
- Węglowodany: 22 g
- Błonnik pokarmowy: 2,5 g
Brownie z ciecierzycy jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: kwasu foliowego, B2, B6, B12;
Sprawdź również przepis na brownie cukiniowe (kliknij w zdjęcie)!
Wygląda apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńAle smakuje niestety okropnie....po co ludzie piszą, że to ciasto jest dobre? Uwielbiam slodycze, uwielbiam zdrowe przepisy, owsianki itp. jestem ich miłośniczka, ale to ciasto ...Jestem zła, nie lubię piec, ale zachęcona łatwym przepisem i Waszymi komentarzami postanowiłam zaryzykować. Straciłam niestety czas. Wszystko wyszło super, do momentu wyjęcia go z piekarnika i skosztowania, nie jestem przyzwyczajona, żeby ciasto było czuć fasolą, masakra.
UsuńBzdury. Ciasto jest przepyszne. Dodałam do jednego żurawinę, a do drugiego orzechy i skórkę pomarańczową. Obydwa wyszły super.
Usuńsuper przepis:)
OdpowiedzUsuńZrobiłam,przepyszne jest!!!Moj 3-latek uwielbia:))))dziękuję za wspanialy przepis*
OdpowiedzUsuńSuper! :)
UsuńTo ciasto jest pyszne!!! Jestem na diecie 1500 kcal i niestety przychodzą takie dni, kiedy bardzo się chce coś słodkiego. To ciasto jest super, bo jest sycące, więc 1 kawałek w zupełności wystarcza na zaspokojenie słodyczowego głodu. Ja użyłam takie dobre pół szklanki ksylitolu i moim zdaniem jest akurat. Jeszcze jeden plus; szybkie do zrobienia. Na noc namoczyłam ciecierzycę, rano ugotowałam w 45 min i przestudziłam. Po przestudzeniu, zblendowałam wszystkie składniki w 15 min i przelałam do prodiża wyłożonego papierem do pieczenia. Gorzką czekoladę roztopiłam i roztarłam na wierzchy jeszcze gorącego ciasta . Jeszcze na gorąco świetnie się kroiło, więc nie czekaliśmy do całkowitego wystudzenia, bo ślinka ciekła na sam widok. Pani Paulino, dalej będę wypróbowywać Pani przepisy, bo są zachęcające i czuję, że wiele potraw z pani propozycji znajdzie się w moim/naszym menu. Pozdrawiam i życzę sukcesów.
UsuńBardzo dziękuję za tak miły komentarz!
UsuńPozdrawiam :)
Cst zamiast miodu mozna dotáció stevie?
OdpowiedzUsuńtak, można
UsuńPani Paulino! Zakochałam się w Pani przepisach... Czy do tego brownie można użyć erytrolu? Jeśli tak - w jakiej ilości?
OdpowiedzUsuńPani Paulino! 3 szklanki ugotowanej ciecierzycy - to jest ciecierzycy surowej? Ps. Przypadkiem trafiłam na Pani bloga i już tu zostałam ☺
OdpowiedzUsuńTo jest już ciecierzyca ugotowana, potrzeba ok. 1 szklanki surowej :)
Usuńwitam
OdpowiedzUsuńCzy może być ciecierzyca z puszki ?
tak
UsuńCzy zamiast miodu moze byc ksylitol? Kupilam ostatnio a jeszcze nie uzywalam wiec nie wiem jak zachowa sie w wypiekach i czy jest bardzo slodki. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSłodkość zbliżona do cukru. Nadaje si do wypieków ;)
UsuńCzy kakao ma być gorzkie i czy może być zwykły olej zamiast kokosowego
OdpowiedzUsuńTak, kakao gorzkie (to klasyczne). Zamiast oleju kokosowego proszę użyć masła.
UsuńGenialne!!!! Wprost nie do wiary, bez grama mąki. Upieklam, wyszło przepyszne, dziękuję.
OdpowiedzUsuńSuper :)
UsuńDziękuję za komentarz!
Bardzo smaczne. Zrobiłam "na wszelki wypadek" z połowy porcji, ale wszystkim smakowało. Nikt nie zgadł, że jest z ciecierzycy i wszyscy bardzo się zdziwili, że podałam brownie, chociaż jestem na diecie. Ale to dobry wybór, bo zasyciłam się jednym kawałkiem, a nie był to jeszcze taki wielki grzech jak klasyczne brownie ;)
OdpowiedzUsuńSuper :)
UsuńCzy w tortownicy 24 cm też wyjdzie podobna wysokość?
OdpowiedzUsuńCzy ciecierzyce mozna zmielic maszynka do mielenia miesa?
OdpowiedzUsuńPewnie ;)
Usuńile należy dać bananów?
OdpowiedzUsuńtyle ile podaje pzepis
UsuńUpiekłam, w smaku bardzo dobre, ale nie wyrosło(2 cm) ;-(
OdpowiedzUsuńJaka wielkość blachy?
Usuń25 cm x 21 cm
UsuńCiasto wyszło mega! smakowało nawet mojemu mężowi, który nie lubi ciecierzycy i większości zdrowych rzeczy :P
OdpowiedzUsuńWitam jesli dam ciecierzyce z puszki to ile puszek?
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie �� blaszka O jakich wymiarach? Chciałabym spróbować, a nie jestem mistrzem pieczenia i nie chce zaliczyć wtopy ��
OdpowiedzUsuńJest napisane, nie zauważyłam, mój błąd ��
UsuńPaulino, co mozna dodac zamiast jajek dla osoby, ktora jest weganka? Czy jest jakas alternatywa?
OdpowiedzUsuńMożna próbować z alternatywami z tej grafiki:
Usuńhttp://lajfhaki.pl/static/files/9/e/8/2903_87f82b88584285.jpg
Czy można użyć cięcie życzy z puszki?
OdpowiedzUsuńCzy mogę uzyc ciecieżycy z puszki?
OdpowiedzUsuńTak ;)
UsuńPani Paulino, czy podałaby Pani brownie maluchowi ok.20-21 mies.-ewentualnie- które z przepisów można by w ten sposób wykorzystać ? Poproszę o jakieś przykłady. Będę wdzięczna.
OdpowiedzUsuńPewnie ;) Mój syn jadł to brownie w okolicach 16 miesiąca.
UsuńCzy można czymś zastąpić sok z pomarańczy?
OdpowiedzUsuńSwietne ciasto, polecam :) Pyszne, zdrowe - zagoscilo na stale w moim repertuarze, zwlaszcza, ze uwielbiam czekolade. Ja czasem dodaje bakalie - zurawine, orzechy; dzisiaj dodalam maliny, na pewno tez bedzie pyszne :)
OdpowiedzUsuńSok z pomaranczy zastapilam sokiem z polowki cytryny, albo lyzeczka octu.
OdpowiedzUsuńCzy można zastąpić miód syropem klonowym, a jeśli tak to w jakiej ilości?
OdpowiedzUsuńW jakich wymiarach posiada Pani blache do pieczenia?
OdpowiedzUsuńWymiary są podane przy składnikach :)
UsuńWypróbowałam i jestem zachwycona, upiekłam też ciasteczka owsiane z rodzynkami, słonecznikiem i orzechami. Fantastyczne przepisy, z pewnością wykorzystam je jeszcze wiele razy i wypróbuję kolejne.
OdpowiedzUsuńSuper, bardzo się cieszę :)
UsuńWitam, czym można zastąpić banany? Nie lubię ich smaku w wypiekach.
OdpowiedzUsuńMożna spróbować z musem jabłkowym ale to już będzie supełnie inne ciasto ;)
UsuńMam pytanko... 3 szklanki ugotowanej ciecierzycy... 3 szklanki przed gotowaniem, czy już po ugotowaniu? Czy mogłabym prosić o uwzględnianie gramatury produktów w przepisach? :) Bo czekolady np. też są różne ;) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńTak jak w przepisie: chodzi o 3 szklanki już ugotowanej ciecierzycy :)
UsuńBędę starała się uwzględniać gramaturę :)
Wypróbowałam i niestety to jest nie smaczne jestem zawiedziona ale cóż trzeba probowac
OdpowiedzUsuńKiedys z innego blogu upieklam ciastka czekoladowe na bazie fasoli i kakao, zachecona komemtarzami 'pyszne, nie czuc roznicy, zjedzone jeszcze cieple, domownicy mysleli ze kupne", a dla mnie smakowaly jak... fasola posypana kakaem. Troche nie wyobrazam sobie, zeby ciasto z samej ciecierzycy nie mialo jej posmaku i smakowalo jak prawdziwe tlusto-slodkie brownie...
UsuńOchyda. Slodycz miodu i kakao probuja zabić posmak ciecierzycy.
UsuńCzy można użyć cukru brązowego zamiast miodu?
OdpowiedzUsuńJeżeli używam ciecierzycy z puszki, to dać 2?
OdpowiedzUsuńRóżne są puszki ;)
UsuńTak żeby było ok. 500g
Czy można to upiec w papilotkach jak muffinki?
OdpowiedzUsuńTak ;)
UsuńWyszedł zakalec płynna masa niewiem co poszło nie tak:(
OdpowiedzUsuńWogóle nie wyrosło blacha była dość wąska
OdpowiedzUsuńMasa surowa była pyszna, nie czuć było ciecierzycy,po upieczeniu cudowny zapach i konsystencja i uroslo , ale smak okropny- czuć ciecierzyce (była ugotowana, nie z puszki) :(
OdpowiedzUsuńja moczyłam ją ponad 12h później wylałam tą wodę przepłukałam czystą i nalałam świeżą wodę, po ugotowaniu również przepłukałam kilka razy i nie było czuć tej ciecierzycy
UsuńPodpisuję się pod tym, u mnie to samo, ciasto paskudne, ciecierzyca była gotowana, ech....
UsuńCoś mi nie wyszło może źle składniki odmierzyłam, łyżka łyżce nie równa, to samo z bananami . W smaku było ok, ale nie było puszyste jak na twoich zdjęciach, miało wygląd zakalca.
OdpowiedzUsuńCiasto obłędne... �� Pycha
OdpowiedzUsuńCiasto wyszło przepyszne, świetny przepis, już poszedł w świat ;)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńBardzo mi przykro, ale to ciasto jest niedobre...upiekłam dziś ( wyrosło ładnie, wyglądało ładnie) i wylądowało w koszu na śmieci, brzydki zapach ciecierzycy, smak nijaki...a taka miałam nadzieję, nie polecam
OdpowiedzUsuńa ja zrobiłam czeski błąd dałam 4 banany i 2 jajka....ciasto po 45 minutach w piekarniku jest płynne....trudno :(
OdpowiedzUsuńCzy można zamiast ciecierzycy dodać soczewice lub cieciorkę?
OdpowiedzUsuńCieciorka i ciecierzyca to to samo...;)
UsuńNajlepsze zdrowe ciasto jakie jadłam. Na ciepło i z lodówki. Serio- konsystencja śmieszna, robotę robi czekolada 😉❤️
OdpowiedzUsuńPotwierdzam! To brownie jest przepyszne :) Jadłam w tej wersji sama robiłam w zeszłym weekend ale w tygodniu kiedyś miałam takie brownie z cateringu dietetycznego tylko, że było ono przygotowane z fasoli. Można się nie połapać, że to nie klasyczne ciasto czekoladowe tylko fit wersja. Ja mam dietę od pół roku. Moja nadwaga sięgnęła już za daleko. Znalazłam dietę pudełkową przez https://caterobazar.pl/catering-dietetyczny-rybnik i trzymam się jej, bo mi smakuje i są efekty. Póki co 7kg na minusie ale chcę jeszcze kilka :) Z takimi daniami łatwiej się odchudzać.
OdpowiedzUsuńDzień dobry!
OdpowiedzUsuńJak sprawdzam patyczkiem, czy ciasto już się upiekło to czy w tym przypadku również powinien on być suchy po wyjęciu?
Pozdrawiam:)
Ja wszystkie składniki oprócz czekolady zblendowałam na gładko, na wierzch kulki z czekolady i do pieca... dla mnie bomba! Przepyszne i rozpływa sie w ustach. Moim zdaniem ciasto jest najbardziej smaczne dla tych, którzy nie jedzą słodyczy, a cukier zamienili na miód. Ja juz ponad miesiąc temu wprowadziłam tylko zdrowe jedzenie dla całej mojej rodziny i mój syn pozbył się trądziku a mąż przestał chrapać. Pozdrawiam Panią Paulinę i dziękuję za tak wspaniałe przepisy.
OdpowiedzUsuńCiasto dla osób o niewybrednych kubkach smakowych. W zapachu i w smaku czuć ciecierzycę, no nie da się jeść.
OdpowiedzUsuńWitam. Czym mogę zastąpić banany? Niestety jeden z domowników nie toleruje... Z góry dziękuję.
OdpowiedzUsuńCiasto bardzo dobre, moje nie wyszło tak puchate jak na zdjęciu, ale wszystkim smakowało, przepis już poszedł dalej ;)
OdpowiedzUsuńWitam mam ciecierzycę ze słoika ile mam jej dać bo tam pisze ze szklanka niegotowanej . Ile dać już ugotowanej?
OdpowiedzUsuńCiasto jest świetne, robiłam je nie raz z tego przepisu, w ogóle nie czuć ciecierzycy, polecam. To moje pierwsze ciasto alternatywne, w sensie nie z mąki, i jestem zaskoczona, że takie świetne.
OdpowiedzUsuńZrobiłam i wyszło pyszne! Ciecierzycy dałam mniej, bo z jednego słoika z Lidla i 1,5 dużego banana, cała reszta tak jak w przepisie i wyszło rewelacja :) Polecam
OdpowiedzUsuń