Świetne brownie z ciecierzycy | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2017/06/22

Świetne brownie z ciecierzycy

Dzisiaj coś dla wielbicieli brownie. Zamiast czekolady wierzch można oprószyć truskawkami lub malinami!


Składniki na formę o wymiarach 25x20 cm:

  • 3 szklanki ugotowanej ciecierzycy
  • 4 jajka
  • 2 banan
  • 1/2 szklanki miodu
  • sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
  • 5 łyżek kakao
  • 3 łyżki oleju kokosowego lub masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 kostek gorzkiej czekolady


Sposób przygotowania:

  • Zmiksuj wszystkie składniki (za wyjątkiem czekolady) na gładką masę.
  • Masę wylej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch oprósz grubo posiekaną czekoladą.
  • Piecz w temp. 180 stopni C przez ok. 45 minut.


Wartość odżywcza kawałka (1/12 całości):

  • Energia: 180 kcal
  • Białko: 6 g
  • Tłuszcz: 7 g
  • Węglowodany: 22 g
  • Błonnik pokarmowy: 2,5 g


Brownie z ciecierzycy jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: kwasu foliowego, B2, B6, B12;




Sprawdź również przepis na brownie cukiniowe (kliknij w zdjęcie)!
http://zdrowe-odzywianie-przepisy.blogspot.com/2016/08/cukiniowe-brownie.html

P.S. Masz dosyć zbędnych kilogramów? Chcesz schudnąć i nie wiesz od czego zacząć? Pobierz teraz moich 15 Najlepszych Przepisów na "Odchudzające Słodycze" (chrupiące ciasteczka, szybkie koktajle, wyborne desery). Tak! Teraz możesz zajadać się tymi pysznościami i jednocześnie chudnąć. Twoja wymarzona, szczupła sylwetka czeka na Ciebie. Do dzieła!

51 komentarzy:

  1. Zrobiłam,przepyszne jest!!!Moj 3-latek uwielbia:))))dziękuję za wspanialy przepis*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ciasto jest pyszne!!! Jestem na diecie 1500 kcal i niestety przychodzą takie dni, kiedy bardzo się chce coś słodkiego. To ciasto jest super, bo jest sycące, więc 1 kawałek w zupełności wystarcza na zaspokojenie słodyczowego głodu. Ja użyłam takie dobre pół szklanki ksylitolu i moim zdaniem jest akurat. Jeszcze jeden plus; szybkie do zrobienia. Na noc namoczyłam ciecierzycę, rano ugotowałam w 45 min i przestudziłam. Po przestudzeniu, zblendowałam wszystkie składniki w 15 min i przelałam do prodiża wyłożonego papierem do pieczenia. Gorzką czekoladę roztopiłam i roztarłam na wierzchy jeszcze gorącego ciasta . Jeszcze na gorąco świetnie się kroiło, więc nie czekaliśmy do całkowitego wystudzenia, bo ślinka ciekła na sam widok. Pani Paulino, dalej będę wypróbowywać Pani przepisy, bo są zachęcające i czuję, że wiele potraw z pani propozycji znajdzie się w moim/naszym menu. Pozdrawiam i życzę sukcesów.

      Usuń
    2. Bardzo dziękuję za tak miły komentarz!

      Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Cst zamiast miodu mozna dotáció stevie?

    OdpowiedzUsuń
  3. Pani Paulino! Zakochałam się w Pani przepisach... Czy do tego brownie można użyć erytrolu? Jeśli tak - w jakiej ilości?

    OdpowiedzUsuń
  4. Pani Paulino! 3 szklanki ugotowanej ciecierzycy - to jest ciecierzycy surowej? Ps. Przypadkiem trafiłam na Pani bloga i już tu zostałam ☺

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest już ciecierzyca ugotowana, potrzeba ok. 1 szklanki surowej :)

      Usuń
  5. witam
    Czy może być ciecierzyca z puszki ?

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy zamiast miodu moze byc ksylitol? Kupilam ostatnio a jeszcze nie uzywalam wiec nie wiem jak zachowa sie w wypiekach i czy jest bardzo slodki. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Słodkość zbliżona do cukru. Nadaje si do wypieków ;)

      Usuń
  7. Czy kakao ma być gorzkie i czy może być zwykły olej zamiast kokosowego

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, kakao gorzkie (to klasyczne). Zamiast oleju kokosowego proszę użyć masła.

      Usuń
  8. Genialne!!!! Wprost nie do wiary, bez grama mąki. Upieklam, wyszło przepyszne, dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo smaczne. Zrobiłam "na wszelki wypadek" z połowy porcji, ale wszystkim smakowało. Nikt nie zgadł, że jest z ciecierzycy i wszyscy bardzo się zdziwili, że podałam brownie, chociaż jestem na diecie. Ale to dobry wybór, bo zasyciłam się jednym kawałkiem, a nie był to jeszcze taki wielki grzech jak klasyczne brownie ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy w tortownicy 24 cm też wyjdzie podobna wysokość?

    OdpowiedzUsuń
  11. Czy ciecierzyce mozna zmielic maszynka do mielenia miesa?

    OdpowiedzUsuń
  12. ile należy dać bananów?

    OdpowiedzUsuń
  13. Upiekłam, w smaku bardzo dobre, ale nie wyrosło(2 cm) ;-(

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciasto wyszło mega! smakowało nawet mojemu mężowi, który nie lubi ciecierzycy i większości zdrowych rzeczy :P

    OdpowiedzUsuń
  15. Witam jesli dam ciecierzyce z puszki to ile puszek?

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda apetycznie �� blaszka O jakich wymiarach? Chciałabym spróbować, a nie jestem mistrzem pieczenia i nie chce zaliczyć wtopy ��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest napisane, nie zauważyłam, mój błąd ��

      Usuń
  17. Paulino, co mozna dodac zamiast jajek dla osoby, ktora jest weganka? Czy jest jakas alternatywa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można próbować z alternatywami z tej grafiki:
      http://lajfhaki.pl/static/files/9/e/8/2903_87f82b88584285.jpg

      Usuń
  18. Czy można użyć cięcie życzy z puszki?

    OdpowiedzUsuń
  19. Czy mogę uzyc ciecieżycy z puszki?

    OdpowiedzUsuń
  20. Pani Paulino, czy podałaby Pani brownie maluchowi ok.20-21 mies.-ewentualnie- które z przepisów można by w ten sposób wykorzystać ? Poproszę o jakieś przykłady. Będę wdzięczna.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie ;) Mój syn jadł to brownie w okolicach 16 miesiąca.

      Usuń
  21. Czy można czymś zastąpić sok z pomarańczy?

    OdpowiedzUsuń
  22. Swietne ciasto, polecam :) Pyszne, zdrowe - zagoscilo na stale w moim repertuarze, zwlaszcza, ze uwielbiam czekolade. Ja czasem dodaje bakalie - zurawine, orzechy; dzisiaj dodalam maliny, na pewno tez bedzie pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Sok z pomaranczy zastapilam sokiem z polowki cytryny, albo lyzeczka octu.

    OdpowiedzUsuń
  24. Czy można zastąpić miód syropem klonowym, a jeśli tak to w jakiej ilości?

    OdpowiedzUsuń
  25. W jakich wymiarach posiada Pani blache do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
  26. Wypróbowałam i jestem zachwycona, upiekłam też ciasteczka owsiane z rodzynkami, słonecznikiem i orzechami. Fantastyczne przepisy, z pewnością wykorzystam je jeszcze wiele razy i wypróbuję kolejne.

    OdpowiedzUsuń
  27. Witam, czym można zastąpić banany? Nie lubię ich smaku w wypiekach.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można spróbować z musem jabłkowym ale to już będzie supełnie inne ciasto ;)

      Usuń