Składniki na 5 sztuk (średnica foremek ok. 8 cm):
Spód:
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1/2 szklanki migdałów
- 100g świeżych daktyli (mogą tez być suszone namoczone wodą)
Czekoladowy sernik:
- ok. 300g twarogu półtłustego
- 50g świeżych daktyli (mogą tez być suszone namoczone wodą)
- 1 gorzka czekolada
- łyżka oleju kokosowego
Polewa karmelowa*:
- 1 łyżka masła orzechowego
- 50g świeżych daktyli (mogą tez być suszone namoczone wodą)
- woda
*Jeśli chcesz zmniejszyć kaloryczność serniczka pomiń polewę karmelową i podaj go ze świeżymi owocami (truskawkami, malinami lub borówkami).
Sposób przygotowania:
- Płatki owsiane oraz migdały zmiksuj na mąkę (np. zamykaną końcówką blendera lub młynkiem do kawy. Dodaj do tego świeże daktyle pozbawione pestek lub suszone namoczone wcześniej w wodzie. Zmiksuj na gładko i zagnieć ciasto. Ciastem wyłóż foremki i włóż do zamrażarki na jakieś 10 minut.
- W tym czasie czekoladę roztop w kąpieli wodnej razem z olejem kokosowym. Zmiksuj z twarogiem i daktylami. Masę twarogową wyłóż na spód i włóż do lodówki.
- Zmiksuj masło orzechowe z daktylami i wodą - dodaj tyle wody aby uzyskać gęsty sos. Sos wyłóż na masę czekoladową. Schładzaj całość przez godzinę.
Wartość odżywcza 1 serniczka z polewą karmelową/bez polewy:
- Energia: 406/360 kcal
- Białko: 17/16 g
- Tłuszcz: 19/17 g
- Węglowodany: 42/36 g
- Błonnik pokarmowy: 5/4 g
Czekoladowe serniczki są dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: E, B2, B12;
Smacznie :-)
OdpowiedzUsuńObłędny :)
OdpowiedzUsuńkaloryczny :(
OdpowiedzUsuńw porównaniu do klasycznych słodyczy to wypada całkiem nisko kalorycznie ;)
UsuńNie, nie wypada ;)
UsuńJak dla mnie to dobrze że kaloryczny ;) !
OdpowiedzUsuńSama walcze z niedowagą i taka stosunkowo mała a bogata w składniki odżywcze jest jak najbardziej pożadana
Muszę koniecznie wyprobowac��
OdpowiedzUsuńCzy można zastąpić czymś daktyle?
OdpowiedzUsuńDaktyle stanowią s=tutaj zdrowy zamiennik dla cukru czy innych słodzideł. Można pokombinować z rodzynkami lub suszonymi figami, ale efekt będzie troszeczkę inny :)
UsuńPozdrawiam
Bardzo fajny przepis. Serniczki zniknęły u mnie w mgnieniu oka. Zapisuje do mojego zeszytu z przepisami. Zresztą zrobiłam już parę przepisów ż Twojej strony i musze powiedzieć że wszystkie były bardzo dobre. Dzięki
OdpowiedzUsuńPaulinko jestes genialna !
OdpowiedzUsuńa dziękuję ;)
Usuńzamiast daktyli moge dac stewi lub erytrytolu ?
OdpowiedzUsuńDo serniczka tak, ale do polewy smakowo zdecydowanie lepiej wypadną daktyle
UsuńPani Paulino, noszę się z zamiarem przygotowania tych serniczków ale wolałabym zrobić je w formie ciasta, całą blaszkę :) Zastanawiam się tylko czy wyjdzie, bo na zdjęciu wygląda jakby te serniczki były dosyć "luźne" więc nie wiem czy takie ciasto będzie się kroić czy jest zbyt płynne?
OdpowiedzUsuńRaczej nie da się pokroić ;)
UsuńTez bym chetnie w formie zrobila... kuchnia mala, spizarki brak, nie ma miejsca na miseczki😅
OdpowiedzUsuńObłędne!!!😍
OdpowiedzUsuńCzy można migdały zastąpić mąką kokosową? Akurat taką mam. A zamiast mielenia płatków owsianych ulatwię sobie pracę i użyję gotowej mąki owsianej, myślę że tu nie będzie akurat problemu ;)
OdpowiedzUsuń