Paulina Styś-Nowak dnia 2017/05/17

Jaglany budyń brzoskwiniowy

Kasza jaglana ma wszelakie zastosowanie. Jednym z nich są pyszne desery przypominające budyń. Ostatnio dzieliłam się z Wami przepisem na budyń Rafaello. Dzisiaj coś nieco lżejszego :)


Składniki na 3 porcje:

  • Pół suchej szklanki kaszy jaglanej (100g)
  • 1 1/2 szklanki mleka krowiego lub roślinnego
  • 1/2 łyżeczki zmielonej wanilii
  • 6 suszonych daktyli
  • 1 banan
  • 1 brzoskwinia
  • 3 łyżeczki nasion chia
  • 3 łyżeczki miodu (opcjonalnie)


Sposób przygotowania:

  • Kaszę jaglaną dokładnie opłukaj pod gorącą wodą. Zalej mlekiem, dodaj wanilię i posiekane daktyle - gotuj aż wchłonie cały płyn (ok. 15 minut).
  • Do ugotowanej kaszy dodaj banana i brzoskwinię (część zostaw do posypania deseru). Zmiksuj na gładki krem.
  • Podawaj oprószone pokrojoną brzoskwinią i nasionami chia. Jeśli deser jest za mało słodki polej go łyżeczką miodu.


Wartość odżywcza jednej porcji brzoskwiniowego budyniu:

  • Energia: 314 kcal
  • Białko: 9 g
  • Tłuszcz: 5 g
  • Węglowodany: 56 g
  • Błonnik pokarmowy: 5 g


Brzoskwiniowy budyń jaglany jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: wapnia, magnezu, cynku;
  • Witamin: B1, B2, B6, B12;

Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

3 komentarze: