Składniki na 3 porcje:
- Pół suchej szklanki kaszy jaglanej (100g)
- 1 1/2 szklanki mleka krowiego lub roślinnego
- 1/2 łyżeczki zmielonej wanilii
- 6 suszonych daktyli
- 1 banan
- 1 brzoskwinia
- 3 łyżeczki nasion chia
- 3 łyżeczki miodu (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Kaszę jaglaną dokładnie opłukaj pod gorącą wodą. Zalej mlekiem, dodaj wanilię i posiekane daktyle - gotuj aż wchłonie cały płyn (ok. 15 minut).
- Do ugotowanej kaszy dodaj banana i brzoskwinię (część zostaw do posypania deseru). Zmiksuj na gładki krem.
- Podawaj oprószone pokrojoną brzoskwinią i nasionami chia. Jeśli deser jest za mało słodki polej go łyżeczką miodu.
Wartość odżywcza jednej porcji brzoskwiniowego budyniu:
- Energia: 314 kcal
- Białko: 9 g
- Tłuszcz: 5 g
- Węglowodany: 56 g
- Błonnik pokarmowy: 5 g
Brzoskwiniowy budyń jaglany jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: wapnia, magnezu, cynku;
- Witamin: B1, B2, B6, B12;
Wygląda apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda, na pewno wypróbuję. :)
OdpowiedzUsuńWszystko wygląda apetycznie na pewno wypróbuję:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń