Składniki:
- Zielona soczewica - 3/4 szklanki
- Zielony groszek mrożony - 2 szklanki
- Migdały - garść
- Sok z cytryny - 3 - 4 łyżki
- Woda ok. 10 łyżek
- Pół pęczka pietruszki (opcjonalnie)
- Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Soczewicę ugotuj w 1,5 szklanki wody (czas gotowania o ok. 40 minut).
- Groszek zalej na 3 minuty wrzącą wodą.
- Zmiksuj wszystkie składniki na pastę i dopraw do smaku.
Wartość odżywcza 1/4 całej pasty:
- Energia: 217 kcal
- Białko: 15 g
- Tłuszcz: 4,5 g
- Węglowodany: 19 g
- Błonnik pokarmowy: 15 g
Pasta z zielonej soczewicy jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńsuper:) ja miałam taką z samego groszku na świątecznym stole ;)
OdpowiedzUsuńNa taką pastę zawsze warto się skusić :-)
OdpowiedzUsuńCzy zieloną soczewicę mogę zastąpić czerwoną?
OdpowiedzUsuńFantastyczny blog! :)
Czy zieloną soczewicę można zastąpić czerwoną?
Usuń