Składniki na 4 porcje:
- Kasza jaglana - 1/2 szklanki
- Wiórki kokosowe zmielone na mąkę (np. młynkiem do kawy) - 1/2 szklanki
- Mleko kokosowe - puszka (400g)
- Mleko krowie lub roślinne (np. ryżowe) - 1/2 szklanki
- Masło orzechowe (z dobrym składem lub domowe) - 2 łyżki
- Miód - 2 łyżki
- Płatki migdałów - do oprószenia
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj mleko krowie lub roślinne z mlekiem kokosowym z puszki.
- Kaszę przelej wrzątkiem i wsyp do mleka, dodaj wiórki kokosowe i gotuj na małym ogniu przez ok. 15 - 20 minut aż kasza wchłonie cały płyn (gdyby była jeszcze twardawa dolej wody).
- Do ugotowanej kaszy dodaj masło orzechowe i miód i zmiksuj na gładki budyń.
- Podawaj oprószone płatkami migdałów.
Wartość odżywcza porcji budyniu Rafaello:
- Energia: 476 kcal
- Białko: 9 g
- Tłuszcz: 36 g
- Węglowodany: 32 g
- Błonnik pokarmowy: 4 g
Budyń Rafaello jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: E, B1, B2, B6, PP;
Będzie przepyszny akurat jutro wolne i zabieram się do pracy a potem sama roskosz
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! :-)
OdpowiedzUsuńBardzo pyszny deser. Myslalam ze moze byc zby kokosowy i mdly ale nic z tych rzeczy. Polecam
OdpowiedzUsuńWitam już od dawna kożystam z Pani przepisòw a może podejmie Pani temat podrobòw jakoś wszyscy je omijamy ? a ja mam syna na diecie (stłuszczenie wątroby) i podroby są wskazane (z tego co się doczytałam )
OdpowiedzUsuńCzy zmielone wiórki kokosowe można podmienić na mąkę kokosową? Wydaje mi się, że to, to samo, ale dopiero się uczę i wolę zapytać :).
OdpowiedzUsuńMąka będzie się inaczej zachowywać - jest bardziej "sucha".
UsuńWypróbowałam dziś na śniadanie- budyń przepyszny! Ale jest tak sycący, że śmiało podzieliłabym całość składników na 6 porcji :) Pani Paulinko gratuluję bloga, pomysłów i ciekawych, kreatywnych przepisów! Czytam je od jakiegoś czasu i sukcesywnie wprowadzam w nasz domowy jadłospis :) sama też gotuję "na zdrowo" i ciągle się tego uczę, a w przyszłości planuję też nauczyć moją córeczkę (póki co ma 10 miesięcy i razem uczymy się nowych smaków), reszta rodziny jest trochę bardziej na to oporna ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Kasia
Bardzo się cieszę, że smakowało! :)
UsuńWitam, czy można zrobić bez masła orzechowego?
OdpowiedzUsuńmożna, tylko wtedy bedzie mniej kremowe i mniej orzechowe
UsuńMam pytanie. Jakie to ma być masło orzechowe? Z orzeszków ziemnych czy laskowych? Pozdrawiam i dziękuję za przepisy :)
OdpowiedzUsuńJa dałam z orzeszków ziemnych, ale z laskowych też będzie super
UsuńPycha! Dziękuję za przepis :)
OdpowiedzUsuńChętnie był jadła takie słodkości codziennie. Tylko jak to jest ,jak często można sobie pozwolić na taka bombę kaloryczną ,żeby nie przytyć ��
OdpowiedzUsuńTo już indywidualna kwestia uzależniona od tego czy dana osoba się odchudza, chce utrzymać masę ciała czy może przytyć? Jak wyglądają pozostałe posiłki w ciągu dnia? Jak jest z aktywnością fizyczną itd. ;)
UsuńObłędny! Ja dodałam jeszcze banany :-)
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam jest przepyszny. Mężowi też smakuje:)
OdpowiedzUsuńNie wiem co zrobilam zle. Przepis zrobiony kros po kroku co do grama, a jednak po blendowaniu (kilkanascie minut z przerwami) nie byl w ogole kremowy. I zrobil sie zolty, w dodatku z grudkami, w niczym nie przypominal tego ze zdjecia:( w smaku dobry ale na pewno nie jak budyn . Czy tak ma byc czy cos zrobilam zle?
OdpowiedzUsuńnie mam bladego pojęcia co poszło nie tak...
Usuń