Składniki na 4 porcje:
- Nasiona chia - 4 łyżki
- Jogurt naturalny - mały kubek 250g
- Miód - 2 łyżki
- Maliny (świeże lub mrożone) - szklanka
- Jagody (świeże lub mrożone) - szklanka
- Banan - 2 sztuki
Sposób przygotowania:
- Wieczorem zalej nasiona chia jogurtem - wymieszaj i odstaw na noc do lodówki.
- Do napęczniałych nasion chia dodaj miód i dokładnie wymieszaj.
- Maliny zmiksuj z jednym bananem, jagody zmiksuj z drugim bananem.
- Nałóż do szklanki poszczególne warstwy deseru.
Wartość odżywcza jogurtowego puddingu chia z musem jagodowo - malinowym:
- Energia: 202 kcal
- Białko: 5,4g
- Tłuszcz: 4,7 g
- Węglowodany: 31 g
- Błonnik pokarmowy: 7 g
Pudding chia z musem jagodowo - malinowym jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: wapnia, magnezu, cynku;
- Witamin: C, kwasu foliowego, B2, B6, B12;
pysznie wygląda!zastanawiam się tylko, czy matka karmiąca może jeść chia?bo gdzieś czytałam, że hamuje laktację i na razie sobie odmawiam...czy słusznie?bo zdaje się, jesteś na tym samym etapie��
OdpowiedzUsuńPierwsze słyszę.. Na swoim przykładzie mogę powiedzieć, że raczej nieprawda ;) Jem chia regularnie a pokarmu jest nawet za dużo ;)
UsuńGłównym czynnikiem warunkującym skuteczną laktacje jest regularne i częste (zaraz po porodzie) przystawianie dziecka do piersi. Odruch ssania wpływa na wydzielanie odpowiednich hormonów i produkcję oraz wypływ mleka. Dieta nie ma tu żadnego znaczenia.
Pozdrawiam :)
ponoć związane jest to z tym, że chia pochodzą od szałwi hiszpańskiej, która hamuje laktację i jest polecana, gdy chve się odstawić dziecko od piersi. Ale karmię już prawie rok, to chyba taki pyszny deser od czasu do czasu mi krzywdy nie zrobi :) pozdrawiam
UsuńNa pewno nie ;) Tak jak pisałam wcześniej. Chcemy utrzymać laktację - przystawiamy regularnie dziecko do piersi i hormony robią dalej swoje :)
UsuńBardzo lubię jogurt z chia i truskawkami, jagody i maliny zazwyczaj jem w sezonie. Potwierdzam, że jest to pyszne i sycące połączenie.
OdpowiedzUsuńA ja jestem uczulona niestety na nasiona chia takze nawet jedna lyzka dodana do deseru skutkuje swedzaca wysypka a szkoda bo chetnie bym skorzystala z przepisu:) pomysl super. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNo to u Ciebie chia stanowczo odpada :(
UsuńWitam, czy można użyć siemienia lnianego?
OdpowiedzUsuńMożna, przy czym siemię nie da takiego efektu gęstego puddingu.
UsuńJa podobny pudding robiłam z babką płesznik i jajowatą, gdy nie miałam nasion chia - też wyszedł ok. A
UsuńCzy ten deser można przechowywać np w kubku termicznym w lodówce kilka godzin po przygotowaniu?
OdpowiedzUsuńA czy chia może zjeść roczniak?
OdpowiedzUsuńTak, na początek niewielkie ilości.
Usuń