Składniki na 4 porcje:
- Mango - 2 średnie, dojrzałe sztuki
- Pomarańcza - sztuka
- Jabłko - sztuka
- Świeży szpinak - 4 garści
- Woda - szklanka
- Miód - łyżka (opcjonalnie, zależy od słodkości owoców)
Sposób przygotowania:
- Miksujemy i pijemy :)
Wartość odżywcza zielonego koktajlu z mango:
- Energia: 172 kcal
- Białko: 3 g
- Tłuszcz: 1 g
- Węglowodany: 37 g
- Błonnik pokarmowy: 5 g
Zielony koktajl z mango i szpinakiem jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza;
- Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;
Brat ostatnio robił taki koktajl. Dodał awokado i wyszedł deser :) Pyszny, delikatny mus.
OdpowiedzUsuńSmacznie!
OdpowiedzUsuńzamiast szpinaku, co można dodać? :)
OdpowiedzUsuńNatkę pietruszki, seler naciowy, jarmuż, roszponkę, sałatę rzymską ;)
UsuńDziękuję, na pewno wypróbuję :) pozdrawiam.
UsuńZrobiłam koktajl i podałam chłopakowi, który jak widzi podejrzanie zielony kolor jedzenia to zapala mu się czerwona lampka ("bo szpinak przecież taaaaki niedobry"). Spróbował i z zielonymi zębami stwierdził, że pyszne i smakuje jak kisiel (?) :D Także jest naprawdę pyszny skoro nawet największy przeciwnik szpinaku zatracił się w tym smaku. :D
OdpowiedzUsuńTo super wiadomość :)
UsuńMam pytanie z serii technicznych, jaki sprzęt konkretnie jest polecany do takich koktajli. Ja nigdy nie otrzymuje takiej gładkiej konsystencji, zawsze zostają jakies ciągnące sie "farfocle" czy grudki.
OdpowiedzUsuńZawsze robiłam zwykłym blenderem ręcznym i faktycznie nie udaje się uzyskać idealnej konsystencji. Teraz mam blender Camry i tutaj już bez problemy miksuje na gładko.
UsuńHej ;-) zamiast mango użyłam melona, był przepyszny. Dziękuję za pomysł;-) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZ melonem na pewno był pyszny :)
Usuń