Paulina Styś-Nowak dnia 2016/11/02

Zielony koktajl z mango

Pijemy zielone! :)


Składniki na 4 porcje:

  • Mango - 2 średnie, dojrzałe sztuki
  • Pomarańcza - sztuka
  • Jabłko - sztuka
  • Świeży szpinak - 4 garści
  • Woda - szklanka
  • Miód - łyżka (opcjonalnie, zależy od słodkości owoców)


Sposób przygotowania:

  • Miksujemy i pijemy :)


Wartość odżywcza zielonego koktajlu z mango:

  • Energia: 172 kcal
  • Białko: 3 g
  • Tłuszcz: 1 g
  • Węglowodany: 37 g
  • Błonnik pokarmowy: 5 g


Zielony koktajl z mango i szpinakiem jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza;
  • Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;

Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

11 komentarzy:

  1. Brat ostatnio robił taki koktajl. Dodał awokado i wyszedł deser :) Pyszny, delikatny mus.

    OdpowiedzUsuń
  2. zamiast szpinaku, co można dodać? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Natkę pietruszki, seler naciowy, jarmuż, roszponkę, sałatę rzymską ;)

      Usuń
    2. Dziękuję, na pewno wypróbuję :) pozdrawiam.

      Usuń
  3. Zrobiłam koktajl i podałam chłopakowi, który jak widzi podejrzanie zielony kolor jedzenia to zapala mu się czerwona lampka ("bo szpinak przecież taaaaki niedobry"). Spróbował i z zielonymi zębami stwierdził, że pyszne i smakuje jak kisiel (?) :D Także jest naprawdę pyszny skoro nawet największy przeciwnik szpinaku zatracił się w tym smaku. :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam pytanie z serii technicznych, jaki sprzęt konkretnie jest polecany do takich koktajli. Ja nigdy nie otrzymuje takiej gładkiej konsystencji, zawsze zostają jakies ciągnące sie "farfocle" czy grudki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze robiłam zwykłym blenderem ręcznym i faktycznie nie udaje się uzyskać idealnej konsystencji. Teraz mam blender Camry i tutaj już bez problemy miksuje na gładko.

      Usuń
  5. Hej ;-) zamiast mango użyłam melona, był przepyszny. Dziękuję za pomysł;-) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń