Składniki na 6 porcji:
- Czerwona kapusta - pół średniej główki (ok. 800g)
- Jabłka - 2 sztuki
- Cebula - 1 sztuka
- Woda - 1/2 - 3/4 szklanki
- Kora cynamonu - sztuka (lub 1/2 łyżeczki cynamonu w proszku)
- Liść laurowy - 1 sztuka
- Ocet jabłkowy - 2 łyżki
- Miód - łyżka
- Olej lub oliwa - łyżka
- Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Kapustę poszatkuj i wrzuć do garnka. Dodaj wodę, liścia laurowego i korę cynamonu - duś do miękkości.
- W międzyczasie do duszącej się kapusty dodaj obrane i pokrojone w kostkę jabłka oraz zeszkloną na oleju/oliwie cebulę.
- Gdy kapusta będzie miękka dodaj ocet, miód oraz sól i pieprz do smaku.
Wartość odżywcza porcji duszonej kapusty z jabłkiem:
- Energia: 93 kcal
- Białko: 3 g
- Tłuszcz: 2 g
- Węglowodany: 15 g
- Błonnik pokarmowy: 4 g
Duszona czerwona kapusta z jabłkiem jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, cynku;
- Witamin: E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6;
A Pani Paulino z czym mozna to zjeść, żeby dobrze skomponowac np. obiad? Czy to raczej danie kolacjowe? Pozdrawiam Kasia
OdpowiedzUsuńTaką duszoną kapustę traktujemy jako warzywny dodatek do obiadu, tak jak surówkę z marchewki, surówkę z kwaszonej kapusty, gotowane brokuły itd. itp. ;)
UsuńSmacznie :)
OdpowiedzUsuńW słoiku w Lidlu gotową kupować można. Kiedyś sama drobniutko szatkowałam bo na tym obrazku jest za grubo. U nas na Śląsku prawie w każdym domu to dodatek do niedzielnego obiadu.
OdpowiedzUsuńNie mam Lidla w swoim mieście, ciekawe jaki skład ma taka kapusta (szczególnie jeśli chodzi o ilość cukru).
UsuńZgadza się - jest za grubo. Nie chciało mi się drobić ;)
e tam za grubo!jak ma się zdrowe zęby to można pogryźć ;P
UsuńMoje pytanie bedzie troche z innej beczki;) ale moze mi Pani odpowie. Jak to jest z tą pestka awokado-mozna ja jesc czy nie?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Pierwszy raz spotykam się z takim pomysłem. Nie jadłam i nie mam pojęcia czy można ;)
UsuńJa rowniez slyszalam, ze mozna ta pestke spozywac. Co wiecej, ze ma w sobie najwiecej wartosci odżywczych z calego owocu. POdobno nalezy ja najpierw wysuszyc, a potem mozna np. scierac i dodawac do roznych dan.
Usuń:) kilka dni temu szperałam po "internecie" i znalazlam taki wpis. Po wygooglowaniu tematu wyskakuje sporo opisow, filmikow jak przygotowac pestkę do spozycia.
OdpowiedzUsuńOpieraja sie na badaniach jakiegos tam uniwesytetu, nazwy w chwili obecnej nie pamietam ;)
Tylko wlasnie Oni z tego co zdazylam sie zorientowac prowadzili badania nad wyciagiem z pestki i eksperymentowali na szczurach;)
Nie ukrywam, ze gdyby to bylo prawda to byloby cudownie... tyle pestek wyrzucam:D
Pozdrawiam serdecznie i dziekuje za odp.
Muszę poszperać - jak będę coś wiedziała dam znać :)
Usuńja jem ją w hurtowej ilości w anglii takie kapusty w ogóle nie schodzą więc ja kupuje je dosłownie za 5 p
OdpowiedzUsuńA że mam ich dużo robie ją do słoików
I tu ytanie jak najlepiej psteryzować przetwory czy trzeba dodawać do nich cukier żeby wytrzymały dłuo?
do takiej kapusty to bym zjadła jakąś pieczeń z sosem i pyry,mniam :)))
OdpowiedzUsuńWłaśnie przygotowuję tę kapustę, ale cynamonu nie miałam odwagi dodać, choć bardzo lubię tę przyprawę. Może następnym razem się odważę. Czy bardzo jest wyczuwalny cynamon w tej potrawie?
OdpowiedzUsuńNie, nie jest jakoś mocno wyczuwalny :)
UsuńJak długo zazwyczaj dusicie taką kapustę?
OdpowiedzUsuńOk. 30 minut, ale to zależy od grubości posiekania ;) (trzeba próbować)
UsuńNigdy jeszcze nie jadłam takiej kapusty, na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńWypróbuj koniecznie :)
UsuńCo do pestki z awokado to suszylam i mielilam i dodaje do salatek ni izyje:)
OdpowiedzUsuń