Składniki na 4 porcje:
- Sałata rzymska - główka
- Kalafior - główka
- Truskawki - szklanka
- Ser twarogowy chudy lub półtłusty - 4 grube plastry
- Dowolne orzechy - 4 łyżki (u mnie po jednym brazylijskim i po łyżce nerkowców)
- Oliwa - 4 łyżeczki
- Miód - 4 łyżeczki
Sposób przygotowania:
- Kalafior ugotuj.
- Pozostałe składniki posiekaj.
- Rozłóż wszystko na talerzach i polej oliwą oraz miodem.
Wartość odżywcza sałatki z kalafiorem i twarożkiem:
- Energia: 227 kcal
- Białko: 13 g
- Tłuszcz: 10 g
- Węglowodany: 20 g
- Błonnik pokarmowy: 5 g
Sałatka z kalafiorem i twarożkiem jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: A, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12;
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńNie wpadłabym na to, aby połączyć kalafior z truskawkami. Wersja bardzo apetyczna :)
OdpowiedzUsuńtroche dziwne :) ale może i warto spróbować :)
OdpowiedzUsuńJak ja lubię truskawki! A tak się składa, że akurat mamy sezon :D
OdpowiedzUsuńczasem banalne połączenia dają niebanalny smak, pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń