Składniki:
- Ugotowana ciecierzyca - 3 szklanki (ok. 1,5 szklanki suchej)
- Orzechy nerkowca - 2 garści
- Czosnek - ząbek
- Sok z cytryny - 3 - 4 łyżki
- Jarmuż (porwany, bez grubych łodyg) - 3 garści
- Olej rzepakowy lub oliwa - 3 łyżki
- Sos sojowy - łyżka
- Woda - 2 - 4 łyżki (do uzyskania odpowiedniej konsystencji)
- Sól, pieprz, ostra papryka
Sposób przygotowania:
- Orzechy podpraż lekko na suchej patelni.
- Czosnek przeciśnij.
- Jarmuż przelej wrzątkiem, a następnie zimną wodą (dzięki temu zachowa apetyczny kolor).
- Zmiksuj składniki na gładką pastę (dolej tyle wody ile potrzeba do uzyskania odpowiedniej konsystencji) i dopraw do smaku.
Wartość odżywcza łyżki pasty z ciecierzycy i jarmuży :
- Energia: 84 kcal
- Białko: 3,5 g
- Tłuszcz: 3,8 g
- Węglowodany: 7,2 g
- Błonnik pokarmowy: 3 g
Pasta z ciecierzycy i jarmużu jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: A, E, C, B1, B2;
Smacznie! :)
OdpowiedzUsuńCudownie zieloniutkie pyszności :)
OdpowiedzUsuńpyszności! domowe pasty najlepsze!
OdpowiedzUsuńWszystko już mam i pewnie jutro zrobię pastę.
OdpowiedzUsuńZrobiłam, rewelacja😋
OdpowiedzUsuńCzy orzechy nerkowca również się blenduje?
OdpowiedzUsuńTak :)
UsuńFotografia pasty z nerkowcami na wierzchu trochę wprowadza w błąd. Dzięki!
OdpowiedzUsuńCzy mozna tę paste zrobic z np soczewicą zielona zamiast ciecierzycy? :)
OdpowiedzUsuńMożna, ale smak będzie inny (ja akurat za zieloną nie przepadam, ale jeśli lubisz to pewnie będzie ok) ;)
UsuńWitam ,jak długo mozna przechowywac takie pasty i pasztety ?
OdpowiedzUsuńdo 5 dni w lodówce :)
Usuń