Paulina Styś-Nowak dnia 2016/04/28

Kanapkowa pasta z jarmużem

Dawno nie było przepisu na pastę z ciecierzycą! Już się poprawiam :) Tym razem rządzi jarmuż!

Składniki:

  • Ugotowana ciecierzyca - 3 szklanki (ok. 1,5 szklanki suchej)
  • Orzechy nerkowca - 2 garści
  • Czosnek - ząbek
  • Sok z cytryny - 3 - 4 łyżki
  • Jarmuż (porwany, bez grubych łodyg) - 3 garści
  • Olej rzepakowy lub oliwa - 3 łyżki 
  • Sos sojowy - łyżka
  • Woda - 2 - 4 łyżki (do uzyskania odpowiedniej konsystencji)
  • Sól, pieprz, ostra papryka


Sposób przygotowania:

  • Orzechy podpraż lekko na suchej patelni.
  • Czosnek przeciśnij.
  • Jarmuż przelej wrzątkiem, a następnie zimną wodą (dzięki temu zachowa apetyczny kolor).
  • Zmiksuj składniki na gładką pastę (dolej tyle wody ile potrzeba do uzyskania odpowiedniej konsystencji) i dopraw do smaku.


Wartość odżywcza łyżki pasty z ciecierzycy i jarmuży :

  • Energia: 84 kcal
  • Białko: 3,5 g
  • Tłuszcz: 3,8 g
  • Węglowodany: 7,2 g
  • Błonnik pokarmowy: 3 g


Pasta z ciecierzycy i jarmużu jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: A, E, C, B1, B2;

Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

12 komentarzy:

  1. Cudownie zieloniutkie pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszności! domowe pasty najlepsze!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wszystko już mam i pewnie jutro zrobię pastę.

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy orzechy nerkowca również się blenduje?

    OdpowiedzUsuń
  5. Fotografia pasty z nerkowcami na wierzchu trochę wprowadza w błąd. Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy mozna tę paste zrobic z np soczewicą zielona zamiast ciecierzycy? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, ale smak będzie inny (ja akurat za zieloną nie przepadam, ale jeśli lubisz to pewnie będzie ok) ;)

      Usuń
  7. Witam ,jak długo mozna przechowywac takie pasty i pasztety ?

    OdpowiedzUsuń