Składniki na jedną porcję:
- Płatki orkiszowe/owsiane - 4 łyżki (ja akurat użyłam orkiszowych)
- Mleko 2% lub dowolne roślinne wzbogacane wapniem - szklanka
- Ziarna z połowy laski wanilii lub 1/4 łyżeczki zmielonej wanilii
- Gruszka - sztuka
- Dżem 100% owoców - łyżka
- Orzechy nerkowca - łyżka
- Migdały - łyżka
Sposób przygotowania:
- Płatki zagotuj w mleku.
- Po ugotowaniu dodaj do płatków posiekaną gruszkę i orzechy.
- Wyłóż na miseczkę, ozdób odłożonym wcześniej kawałkiem gruszki i dodaj dżem.
Wartość odżywcza porcji gruszkowej owsianki:
- Energia: 516 kcal
- Białko: 18 g
- Tłuszcz: 20 g
- Węglowodany: 65 g
- Błonnik pokarmowy: 8 g
Gruszkowa owsianka jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: wapnia, magnezu, cynku;
- Witamin: E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12;
Wygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńPrześliczne!
OdpowiedzUsuńMusiałabym zamienić gruszkę na jabłko, bo ten owoc niestety niezbyt mi służy. Poza tym wersja fantastyczna :)
OdpowiedzUsuńZrobię koniecznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo dużo owsianek, które gotowane są w mleku. Niestety mam "bardzo ciężki uraz" z dzieciństwa do kożuchów mlecznych :) W związku z tym zastanawiam się, czy można bez szkody dla wartości odżywczej zagotować płatki owsiane, mak itp w wodzie (tyle wody, by została wchłonięta) i później dolać dopiero mleka?
OdpowiedzUsuńPewnie, że można. Ja gotuje owsianki na mlekach roślinnych (nie ma kożucha), ale oczywiście mogą być też na wodzie jeśli ktoś lubi :)
Usuńowsianka owszem ale ja platkow nie gotuje surowe mieszam z jogurtem naturalnym i z owocem czy tak moze byc zdrowo
OdpowiedzUsuńTak, tak też można ;)
Usuńprosze o przepisy na obnizenie cholesterolu 20 lat z nim walcze
OdpowiedzUsuńPolecam artykuł: http://cojesc.net/cholesterol/
Usuń