Poniższy przepis, może mało ambitny, ale niezwykle szybki i łatwy do wszelkich modyfikacji. Możecie pozamieniać warzywa, dodać cukinię, brokuły czy fasolkę szparagową. Zamiast kurczaka świetnie sprawdzi się soczewica czerwona, a nawet ciecierzyca z puszki. To danie obiadowe spodoba się szczególnie tym, którzy nie mają za wiele czasu na gotowanie, tym bardziej że jest jednym z tych obiadów, które robi się w większej ilości na dwa dni ;)
Gulasz podałam z owsianym pęczakiem, ale świetnie sprawdzi się także brązowy ryż, kasza gryczana czy kasza jęczmienna.
Składniki na 4 porcje:
- Pierś z kurczaka - 2 średnie sztuki (po ok. 150 - 200g) (może być także pierś z indyka)
- Cebula - 2 sztuki
- Pieczarki - 12 sztuk
- Marchew - 2 sztuki
- Korzeń pietruszki - 1 sztuka
- Papryka - 2 sztuki
- Pomidory w puszce - 2 puszki (w sezonie świeże)
- Natka pietruszki - pęczek
- Sól, pieprz, słodka i ostra papryka, curry, zioła prowansalskie
- Olej rzepakowy - łyżka
Sposób przygotowania:
- Mięso pokrój w kostkę, natrzyj dużą ilością przypraw i wrzuć na suchą, mocno rozgrzaną patelnię. Smaż aż się zarumieni.
- Zdejmuj usmażone mięso na talerzyk.
- Na patelnię wlej olej i wsyp posiekaną w kostkę cebulę - smaż przez kilka minut.
- Następnie dodaj posiekane pieczarki,wszystkie warzywa włącznie z pomidorami oraz usmażone wcześniej mięso.
- Całość duś przez ok. 20 minut aż warzywa będą miękkie.
- Na koniec dodaj posiekaną natkę i dopraw do smaku.
Wartość odżywcza porcji gulaszu z kurczakiem:
- Energia: 236 kcal
- Białko: 23 g
- Tłuszcz: 5 g
- Węglowodany: 24 g
- Błonnik pokarmowy: 12 g
Gulasz z kurczakiem jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńCałe szczęście, Uwielbiam Twój blog :):)
OdpowiedzUsuńSzybko i zdrowo - to lubię :)
OdpowiedzUsuńRegularnie to znaczy jak często?
OdpowiedzUsuńJak dobrze że jesteś znowu z nami :)
OdpowiedzUsuńnareszcie suuper mega sie ciesze bo brakowało mi już Twoich przepisów :)Noo ja jestem bardzo aktywna więc musze zwiekszać podaż bialka w diecie więc co myślisz jak ćwicze 5 razy w tygodniu Chodakowską np turbo spalanie itd a nie odchudzam sie tylko chce utrzymac wage to 100 g miesa na obiad wystarczy?
OdpowiedzUsuńMam 25 lat 60 cm 53 kg
ile powinam jeśc kalorii?
Przy takiej aktywności powinnaś jadać ok. 2300 kcal, w tym 15% energii powinno pochodzić z białka (to daje 86g, czyli 1,6g białka na kg masy ciała).
UsuńTyle mięsa na obiad w zupełności wystarczy :)
przeciez chuda jestes
UsuńU Ewy w jadłospisach przy 1800kcal jest 150g mięsa, według mnie to za dużo. Ja jem zdecydowanie mniej :P
OdpowiedzUsuńzależy na czym nam zależy jak zależy nam na utrzymaniu mięsni to trzeba jeść jednak to białko bialeczko żeby uzupełnic podaż protein
UsuńJasne, że trzeba, ale nie ma powodów żeby jeść po 300g kurczaka i 6 jajek każdego dnia ;)
UsuńWczoraj robiłam. Prosto szybko i przede wszystkim smacznie. Uwielbiam Twoje przepisy.
OdpowiedzUsuńA tak przy okazji - czy zamiast mielić co 3 dni len w domu moge kupić już zmielony w sklepie?
Bardzo mi miło :)
UsuńNie polecam kupować już zmielonych nasion lnu, ponieważ jest duże ryzyko, że te korzystne kwasy tłuszczowe ulegną utlenieniu. Niestety są bardzo wrażliwe na światło, tlen i temperaturę. A łupinka doskonale je chroni przed czynnikami zewnętrznymi.
Taj myślałam. Dziękuję :)
OdpowiedzUsuńŚwietny,znakomity,pyszny,szybki do zrobienia. Dziękujemy za podpowiedź.
OdpowiedzUsuńPrzepis wczoraj wyprobowalam,pyszny gulasz nawet mezowi smakowal chociaz nie jest chetny do zdrowej kuchni.
OdpowiedzUsuńOd trzech dni przegladam bloga i mam nadzieje ,ze zaraze sie zdrowym odzywianiem i moze wkoncu uda mi sie schudnac.
Pozdrawiam Ela
Trzymam kciuki! :)
UsuńWyszlo bardzo smacznie, ale mam jedno pytanie do zgromadzonych - ile to jest "szybko", bo pokrojenie tego wszystkiego zajelo mi jakies 1,5h... :v
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Kuba
Hmm.. mi zajmuje to ok. 20 minut ;) Może to kwestia wprawy ;)
UsuńMoze tak byc :D Moze sie kiedys pochwale, jesli uda mi sie zejsc ponizej 30 minut ;)
UsuńPozdrawiam
Godzinkę trzeba spokojnie poświęcić, mi krojenie około 30 minut :) zaraz obiadek zobaczymy .... :)
UsuńJaka jest gramatura posiłków obiadowych dla osób odchudzających się?
OdpowiedzUsuńNie ma uniwersalnej ilości. Uzależnione jest to od indywidualnego zapotrzebowania energetycznego.
Usuńbardzo dobre polecam
OdpowiedzUsuńgulasz bez sosiku,hmmmmm..... ;-)
OdpowiedzUsuńSosik z warzyw ;)
UsuńMam na imię Ola chcę do was dolaczyc
OdpowiedzUsuńPyszne danie -właśnie zrobiłam. Ja dałam mięso z udek bez skóry, a część marchewki i pietruszki starałam na tarce na grubych oczkach. Polecam,pycha!
OdpowiedzUsuńnajlepszy blog ze zdrowym jedzeniem jaki ogladałam . cudo!!!!!!
OdpowiedzUsuńPięknie dziękuję za miłe słowa!
UsuńŚwietny sposób na przekonanie kogoś do zdrowego jedzenia :) smakuje każdemu
OdpowiedzUsuńZrobione - pychotka. Smakiem bardziej przypomina sataraż, niż gulasz. Pachnie obłędnie :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńTrochę odbiegne od tematu ale chciałam się zapytać czy kasza gryczana podsmazana na oleju rzepakowym z dodatkiem przecieru pomidorowego i łyżeczki jogurtu jest zdrowa i można jeść na diecie? :) Dopiero zaczynam swoją przygodę ze zdrowym jedzeniem, a to danie mi przysmakowalo ;) świetne przepisy :)
OdpowiedzUsuńMożna, można ;) Tylko dajemy nie więcej jak łyżeczkę - łyżkę oleju w zależności od wielkości porcji ;)
UsuńWyszło przepyszne! Chyba wreszcie udaje mi się zarażać rodziców zdrowym jedzeniem. :D
OdpowiedzUsuńTrzymam kciuki! :)
UsuńPaulina, od tygodnia przegladam Twoj blog z przepisami i jestem nimi zachwycona, pomimo, ze gulasz wyprobowalam jako pierwszy. Jest przepyszny. Jednak zamiast obiadu wyszedł nam mega gar na kolacje. To sie z mezem usmialismy z tego mego gotowania :) Troszke przesadziłam z ilościa :) Pozdrawiam serdecznie i dziekuje za tego bloga, jestem mega szczesliwa, ze go odkryłam. W sumie zawsze zdrowo sie odzywialismy, ale brakowalo mi pomyslow.
OdpowiedzUsuńZrobiłam i jak zwykle pychota!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Pycha. 3,5 letnia córka wcina razem z kaszą. Super sposób na przemycenie warzyw.
OdpowiedzUsuńRobiłam ten gulasz - jest przepyszny! Dzisiaj planuję zrobić cielęcinę z warzywami według tego przepisu https://najlepszewkuchni.pl/przepis/cielecina-pieczona-w-rekawie-z-warzywami.html Mam nadzieję, że wyjedzie równie smaczna :) U mnie w domu wszyscy uwielbiają dania z mięsem w roli głównej.
OdpowiedzUsuńCzy można do tego gulaszu dodać cukinię?
OdpowiedzUsuń