Paulina Styś-Nowak dnia 2015/12/14

(Bez)sernikowa tarta z mango

Jeśli planujecie już świąteczne wypieki może przydać Wam się ten przepis. Tarta, mimo, że w nieco odchudzonej wersji trzyma wysoki poziom i nie odbiega niczym od tradycyjnych wypieków. Stanowi także świetną alternatywę dla tych, którym nie po drodze z nabiałem. Zamiast musu z mango można wykorzystać inne owoce, również w całości :)


Składniki na małą formę (średnica ok 20 cm):


Spód:
  • Mąka pełnoziarnista (orkiszowa lub pszenna graham) - 1 i 1/3 szklanki (140g)
  • Cukier - 2 łyżki
  • Jajko - 1 sztuka
  • Masło lub olej kokosowy - 40g
Wypełnienie:
  • Tofu naturalne - 1 kostka (180g)
  • Puszka mleka koksowego odstała przez dobę w lodówce 
  • Agar - 1,5 łyżeczki
  • Sok z cytryny - 3 - 5 łyżek
  • Miód - 4 łyżki
  • Mielona wanilia - 1/3 łyżeczki (można zastąpić ziarnami z jednej laski wanilii)
Wierzch:
  • Mango (dojrzałe!) - sztuka
  • Agar - 1/2 łyżeczki



Sposób przygotowania:

  • Zagnieć składniki na ciasto, zawiń w folię i włóż do lodówki na ok. 40 minut.
  • Po tym czasie rozłóż ciasto w foremce i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz przez 10 - 12 minut.
  • Otwórz puszkę mleka kokosowego i zbierz gęstą, białą warstwę z wierzchu (śmietankę). Resztę możesz wykorzystać do koktajlu lub owsianki. 
  • Do kokosowej śmietanki dodaj agar i podgrzej aż zacznie bulgotać. Mieszaj energicznie trzepaczką do jajek żeby nie powstały grudki z agaru.
  • Śmietankę zmiksuj z pozostałymi składnikami na wypełnienie. Miksuj tak długo aż otrzymasz gładki krem. 
  • Krem wylej na upieczony i przestudzony spód - odstaw w chłodne miejsce. 
  • Gdy masa stężeje (po ok. 2 godzinach) przygotuj mus z mango.
  • Mango obierz, oddziel miąższ od pestki i zmiksuj na mus, ale nie taki zupełnie gładki. Dodaj agar i podgrzej aż masa zacznie bulgotać. Mus z mango wylej na wierzch tarty i równo rozprowadź. 
  • Tartę odstaw w chłodne miejsce. Po 2 godzinach będzie gotowa :)




Wartość odżywcza porcji tarty z mango (1/8 całości):

  • Energia: 264 kcal
  • Białko: 6,5 g
  • Tłuszcz: 12,6 g
  • Węglowodany: 31,5 g
  • Błonnik pokarmowy: 2,5 g


Tarta z mango jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin:A, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;

Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

15 komentarzy:

  1. Pięknie wygląda ;) czego mozna uzyc zamiast tofu ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masa ma być w stylu sernika więc można pokombinować z twarogiem. Przy czym jeśli postawisz na masę sernikową to wtedy podpiekaj spód przez 8 minut, potem wylej masę na tartę i piecz dalej aż masa się zapiecze.

      To taka moja wizja - nie próbowałam ;)

      Usuń
  2. kocham takie smaki a mango mogę jeść w każdej postaci

    OdpowiedzUsuń
  3. a co zamiast agaru? może być np. siemię lniane mielone?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Siemię lniane nie da rady. Agar można zastąpić żelatyną (trzeba ją wcześniej rozpuścić w niewielkiej ilości wody).

      Usuń
  4. też nie mam agaru , czym go zastąpić

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agar można zastąpić żelatyną (trzeba ją wcześniej rozpuścić w niewielkiej ilości wody).

      Usuń
  5. Krem wyszedł mi grudkami... tofu, jak mogłabym to skorygować? :)
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba dłużej miksować :)

      Usuń
    2. Trzeba jednak zaznaczyć, że do ciasta trzeba użyć tofu naturalne silken. Zwykle tofu naturalne nie jest w stanie się zmiksować (próbowałam 40 min :) )

      Usuń
  6. Czym można zastąpić mleczko kokosowe?
    Mój organizm źle na nie reaguje

    OdpowiedzUsuń