Składniki na małą formę (średnica ok 20 cm):
Spód:
- Mąka pełnoziarnista (orkiszowa lub pszenna graham) - 1 i 1/3 szklanki (140g)
- Cukier - 2 łyżki
- Jajko - 1 sztuka
- Masło lub olej kokosowy - 40g
- Tofu naturalne - 1 kostka (180g)
- Puszka mleka koksowego odstała przez dobę w lodówce
- Agar - 1,5 łyżeczki
- Sok z cytryny - 3 - 5 łyżek
- Miód - 4 łyżki
- Mielona wanilia - 1/3 łyżeczki (można zastąpić ziarnami z jednej laski wanilii)
- Mango (dojrzałe!) - sztuka
- Agar - 1/2 łyżeczki
Sposób przygotowania:
- Zagnieć składniki na ciasto, zawiń w folię i włóż do lodówki na ok. 40 minut.
- Po tym czasie rozłóż ciasto w foremce i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz przez 10 - 12 minut.
- Otwórz puszkę mleka kokosowego i zbierz gęstą, białą warstwę z wierzchu (śmietankę). Resztę możesz wykorzystać do koktajlu lub owsianki.
- Do kokosowej śmietanki dodaj agar i podgrzej aż zacznie bulgotać. Mieszaj energicznie trzepaczką do jajek żeby nie powstały grudki z agaru.
- Śmietankę zmiksuj z pozostałymi składnikami na wypełnienie. Miksuj tak długo aż otrzymasz gładki krem.
- Krem wylej na upieczony i przestudzony spód - odstaw w chłodne miejsce.
- Gdy masa stężeje (po ok. 2 godzinach) przygotuj mus z mango.
- Mango obierz, oddziel miąższ od pestki i zmiksuj na mus, ale nie taki zupełnie gładki. Dodaj agar i podgrzej aż masa zacznie bulgotać. Mus z mango wylej na wierzch tarty i równo rozprowadź.
- Tartę odstaw w chłodne miejsce. Po 2 godzinach będzie gotowa :)
Wartość odżywcza porcji tarty z mango (1/8 całości):
- Energia: 264 kcal
- Białko: 6,5 g
- Tłuszcz: 12,6 g
- Węglowodany: 31,5 g
- Błonnik pokarmowy: 2,5 g
Tarta z mango jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin:A, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;
coś pysznego!
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda ;) czego mozna uzyc zamiast tofu ?
OdpowiedzUsuńMasa ma być w stylu sernika więc można pokombinować z twarogiem. Przy czym jeśli postawisz na masę sernikową to wtedy podpiekaj spód przez 8 minut, potem wylej masę na tartę i piecz dalej aż masa się zapiecze.
UsuńTo taka moja wizja - nie próbowałam ;)
kocham takie smaki a mango mogę jeść w każdej postaci
OdpowiedzUsuńSmacznie :)
OdpowiedzUsuńa co zamiast agaru? może być np. siemię lniane mielone?
OdpowiedzUsuńSiemię lniane nie da rady. Agar można zastąpić żelatyną (trzeba ją wcześniej rozpuścić w niewielkiej ilości wody).
Usuńteż nie mam agaru , czym go zastąpić
OdpowiedzUsuńAgar można zastąpić żelatyną (trzeba ją wcześniej rozpuścić w niewielkiej ilości wody).
UsuńKrem wyszedł mi grudkami... tofu, jak mogłabym to skorygować? :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Trzeba dłużej miksować :)
UsuńTrzeba jednak zaznaczyć, że do ciasta trzeba użyć tofu naturalne silken. Zwykle tofu naturalne nie jest w stanie się zmiksować (próbowałam 40 min :) )
UsuńCzym można zastąpić mleczko kokosowe?
OdpowiedzUsuńMój organizm źle na nie reaguje
Może zwykła śmietana?
UsuńHmmm...18% ?
Usuń