Paulina Styś-Nowak dnia 2015/11/02

Pyszna sałatka z batatami, jabłkiem i łososiem (dobra na kolację i do pracy)

Sałatka z batatami
Dzisiaj mam dla Was propozycję na nietypową sałatkę. Słodycz batatów, jabłek i rodzynek z dodatkiem ostrych kiełków rzodkiewki stanowi idealne połączenie z delikatnym kalafiorem i łososiem. Sałatkę można zapakować do pracy lub przygotować na kolację :)


Składniki na 2 porcje:

  • Batat (słodki ziemniak) - 1 średnia sztuka
  • Kalafior - pół sztuki
  • Awokado - pół sztuki
  • Jabłko - 1 sztuka
  • Rodzynki - 2 łyżki
  • Kiełki rzodkiewki
  • Łosoś (świeży) - filet ok. 100g
  • Sól, pieprz, sok z cytryny


Sposób przygotowania:

  • Łososia skrop sokiem z cytryny i oprósz solą i pieprzem.
  • Kalafiora podziel na małe różyczki. Batata obierz ze skórki i posiekaj w kostkę.
  • Łososia, kalafiora i batata ugotuj na parze. Jeśli używasz parowaru na dolnej "półce" połóż bataty, na środkowej kalafiora, a na samej górze łososia. Gotuj przez ok. 20 minut (sprawdź miękkość warzyw). Jeśli nie masz parowara łososia upiecz w piekarniku, a warzywa ugotuj na parze (wystarczy garnek, sitko i pokrywka).
  • Jabłko i awokado posiekaj w kostkę - skrop sokiem z cytryny.
  • Ugotowanego łososia porwij na małe kawałki.
  • Wymieszaj wszystkie składniki.


Wartość odżywcza porcji sałatki:

  • Energia: 388 kcal
  • Białko: 16 g
  • Tłuszcz: 13 g
  • Węglowodany: 47 g
  • Błonnik pokarmowy: 10 g


Tak skomponowana sałatka jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin:A, D, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;
Lekka sałatka

Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

11 komentarzy:

  1. Dzięki za świetny pomysł na sałatkę na uczelnie :) Z łososia zrezygnuję, ale i bez niego posiłek powinien być smaczny.

    OdpowiedzUsuń
  2. myslałam że smaki zawarte w sałatce absolutnie do siebie nie pasują - a zrobilam, zjadłam i jestem zachwycona :) bardzo sycąca

    OdpowiedzUsuń
  3. Smacznie :)

    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Pani Paulino, czy w jadłospisie dla słodyczo i czekoladoholików można szparagi zastąpić np. zieloną fasolką lub czymś innym i jeśli chodzi o chudy twaróg, to jako najlepiej wybrać? Ma Pani jakiś konkretny, swój sprawdzony? ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pozwole sobie podpowiedziec: oczywscie ze mozna a nawet trzeba zastapic na sezonowe warzywa, proponowalabym brukselke, brokula, a potem uzyc tego do kolejnego dania. Sama tak robilam, uzywalam tez fasolki szparagowej.
      Polecam twarog rolmlecz :)

      Pozdrawiam, Wiola

      Usuń
    2. Bardzo dziękuję za pomoc :) Pozdrawiam.

      Usuń
  5. Mam pytanie - czy sałatka jest na ciepło czy na zimno?

    OdpowiedzUsuń