Składniki na 2 porcje:
- Awokado - sztuka
- Jaja - 2 sztuki
- Sól, pieprz, ostra papryka, szczypiorek
- Chleb pełnoziarnisty - 4 kromki
- Do podania świeże warzywa i szczypiorek
Sposób przygotowania:
- Awokado przekrój na pół i wyjmij pestkę.
- Wydrąż trochę miąższu (możesz go dodać podać obok z warzywami).
- Do miseczki wybij jajka, najpierw nałóż do awokado niewielką ilość białka, a później delikatnie przełóż żółtko (można wybić jajko od razu do środka, ale wtedy istnieje duże ryzyko, że żółtko opadnie na dno lub jajko się nie zmieści).
- Awokado wstaw do piekarnika i piecz w temp. 200 stopni C przez ok. 15 minut (aż białko się zetnie).
- Upieczone oprósz solą, pieprzem, ostrą papryką oraz szczypiorkiem.
- Podawaj ze świeżymi warzywami i pełnoziarnistym pieczywem podpieczonym w piekarniku (razem z awokado) lub na patelni grillowej.
Wartość odżywcza porcji upieczonego awokado z dwiema kromkami pieczywa:
- Energia: 365 kcal
- Białko: 16 g
- Tłuszcz: 19 g
- Węglowodany: 33 g
- Błonnik pokarmowy: 8 g
Awokado zapiekane z jajem jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin:A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;
Awokado pieczone z jajkiem wygląda świetnie !
OdpowiedzUsuńzrobiłam wczoraj na kolację, przepyszne
OdpowiedzUsuńkoniecznie muszę wypróbować wygląda genialnie! :)
OdpowiedzUsuńwygląda świetnie i smakuje pysznie (zrobiłam wczoraj na kolację)
OdpowiedzUsuńmniam :) będę stałą czytelniczką
pozdrawiam :)
jak zawsze pysznie i zdrowo ;)
OdpowiedzUsuńzaskakujące połączenie,warto wypróbowac i niezbyt kaloryczne :) podoba mi sie :)
OdpowiedzUsuńTakiego właśnie bloga szukałam! Od kilku miesięcy staram się prowadzić zdrowy styl życia. Aktywność fizyczna stała się już moim uzależnieniem <3 jednak ze zdrowym odżywianiem jest gorzej. W porównaniu do tego jak odżywiałam się kilka miesięcy temu to jest o wiele lepiej jednak wciąż nie jestem zadowolona ze sposobu mojego odżywiania się :( spowodowane jest to brakiem pomysłów na zdrowe posiłki dlatego tak się cieszę że znalazłam twój blog :) :) :)
OdpowiedzUsuńRównież się cieszę! Rozgość się :)
UsuńA z jakimi warzywami można podać?
OdpowiedzUsuńMoże być sałata, pomidory (w tym suszone), ogórek konserwowy, papryka ;)
Usuńojoj! to połączenie wygląda bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńA czy awokado podczas pieczenia nie traci swoich wartości ?:)
OdpowiedzUsuńNa pewno dochodzi do pewnych strat, ale nie można absolutnie powiedzieć, że po upieczeniu jest całkowicie bezwartościowe :)
UsuńTwój blog jest cudowny :) Nigdy nie miałam w sobie wystarczająco dużo motywacji aby zmienić coś w swoim życiu. Jednak teraz widzę, że do zmian nie trzeba tak wiele. Dopiero zaczynam przygodę z aktywnością i zdrowym odżywianiem ale na pewno będę stałym gościem Twojego bloga. Oby nigdy nie zabrakło Ci czasu,chęci i pomysłów :) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń+dziś na kolacje awokado :)
Bardzo dziękuję i trzymam za Ciebie kciuki! :)
UsuńTwój blog jest cudowny :) Nigdy nie miałam w sobie wystarczająco dużo motywacji aby zmienić coś w swoim życiu. Jednak teraz widzę, że do zmian nie trzeba tak wiele. Dopiero zaczynam przygodę z aktywnością i zdrowym odżywianiem ale na pewno będę stałym gościem Twojego bloga. Oby nigdy nie zabrakło Ci czasu,chęci i pomysłów :) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń+dziś na kolacje awokado :)
świetne połączenie jajka z awokado, przepis do wypróbowania, dzięki i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńA co ze skórką? Obrać?
OdpowiedzUsuńPieczemy w skórce :) Jedząc, wybieramy miąższ łyżeczką i zostawiamy ją.
UsuńMialam inny plan co do dodatku na obiad, ale zmieniam go natychmiast!!!! Wyglada bombastycznie! :) trafiłam tu dziś pierwszy raz, ale zostaje na zawsze :) :) :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi smakuje, zwłaszcza jeśli żółtko wyjdzie "na miękko" :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis, którego z pewnością trzeba wypróbować. Wygląda bardzo smakowicie.
OdpowiedzUsuńA co mam zrobic ze skorka awokado po upieczeniu z jajkiem zjesc? Czy obrac awokado?
OdpowiedzUsuń