Składniki na jedną porcję:
- Płatki owsiane - 4 łyżki
- Mak niebieski - 1 łyżka
- Mleko 1,5% lub dowolne roślinne wzbogacane wapniem (np. sojowe, ryżowe) - szklanka
- Banan - sztuka
- Pomarańcza - pół sztuki
- Ziarna granatu - 3 - 4 łyzki
- Migdały - łyżka
Sposób przygotowania:
- Płatki i mak zagotuj w mleku.
- Do owsianki dodaj owoce i migdały.
Wartość odżywcza owsianki:
- Energia: 591 kcal
- Białko: 20 g
- Tłuszcz: 19 g
- Węglowodany: 84 g
- Błonnik pokarmowy: 11 g
Owsianka pomarańczowa z makiem jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;
mak i pomarańcza zwiastują święta! ;)
OdpowiedzUsuńzdrowo i smacznie
OdpowiedzUsuńZimowe smaki :)
OdpowiedzUsuńIdealna owsianka! Całkowicie trafia w moje upodobania :) Na pewno wypróbuję ten przepis :)
OdpowiedzUsuńPomarańcza i mak to jedno z moich lubionych połączeń. Dzisiaj miałam je na podwieczorek z zapiekanymi płatkami jaglanymi :)
OdpowiedzUsuńSmacznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńNoooo wreszcie bo już myślałam że zapomniałaś o nas :) Wygląda bajecznie.
OdpowiedzUsuńAbsolutnie nie zapomniałam :)
UsuńCzy mak ma być zmielony?
OdpowiedzUsuńnie, nie musi ;)
UsuńCzy wchlaniamy niezmielony mak ? Wydaje sie , ze znaczna jego ilośc ucieka dołem .
OdpowiedzUsuńMyślę, że akurat mak się wchłania, ponieważ nie ma aż tak twardej łupinki.
UsuńOtręby zawierają mnóstwo błonnika pokarmowego, dlatego też raczej nie traktowałabym ich jako podstawę owsianki, lecz dodatek do płatków w ilości maksymalnie 1 łyżki. Nadmiar błonnika również jest niekorzystny, ponieważ może zmniejszać biodostępność składników mineralnych (np. wapnia, magnezu, żelaza).
OdpowiedzUsuńZjadłam dzisiaj na śniadanie.Byla pyszna!!!
OdpowiedzUsuńA czy owsianka z makiem, kakao i gruszką będzie dobrym połączeniem?
OdpowiedzUsuńA cz owsianka z makiem, kakao i gruszką będzie dobrym połączeniem?
OdpowiedzUsuń