Paulina Styś-Nowak dnia 2015/11/27

Dorsz w orzechach na buraczanym pęczaku

Dzisiejszy obiad był naprawdę pyszny i zdrowy! Musicie tego spróbować :)


Składniki na jedną porcję:

Rybka:
  • Polędwica z dorsza - ok. 100g
  • Orzechy włoskie (zmielone na drobne kawałeczki) - 1 łyżka
  • Czosnek niedźwiedzi - 2 szczypty (można pominąć lub zastąpić innymi ziołami)
  • Sól, pieprz, sok z cytryny

Buraczany pęczak:
  • Kasza pęczak owsiany (może być też jęczmienny) - 50g
  • Burak - 0,5 średniej sztuki
  • Bulion - 1 szklanka (ja ugotowałam na wodzie z dodatkiem 2 domowych "kostek rosołowych"
  • Odrobina soli

Surówka z kapusty pekińskiej:
  • Kapusta pekińska - 1/4 główki
  • Pomidory suszone - 2 - 3 sztuki
  • Oliwki - kilka sztuk
  • Cebula - do smaku
  • Olej spod pomidorów suszonych - łyżeczka
  • Pieprz

Sposób przygotowania:

  • Do gotującego się bulionu wsyp kaszę oraz pokrojone w kostkę buraki. Gotuj przez ok. 30 - 40 minut.
  • W tym czasie przygotuj rybę. Skrop sokiem z cytryny, oprósz solą, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim. Włóż do naczynia do zapiekania. Na wierzch ryby wyłóż grubą panierkę z orzechów. Piecz w piekarniku w temp. 180 stopni C przez ok. 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika odsącz na ręczniku papierowym z nadmiaru wody.
  • Kapustę posiekaj, dodaj oliwki i pokrojone pomidory oraz cebulę. Przypraw pieprzem i wymieszaj.
  • Złóż potrawę i oprósz ją jeszcze czosnkiem niedźwiedzim lub innymi ziołami.


Wartość odżywcza tak skomponowanego obiadu:

  • Energia: 505 kcal
  • Białko: 29 g
  • Tłuszcz: 19 g
  • Węglowodany: 54 g
  • Błonnik pokarmowy: 11 g


Tak skomponowany obiad jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin:A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;

Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

17 komentarzy:

  1. Czy zamiast ryby można użyć tofu? Też wyjdzie? Jestem wege, a przepis wydaje się pyszny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli lubisz tofu to jak najbardziej, natrzyj je tylko dużą ilością przypraw i łyżeczką oleju rzepakowego :)

      Usuń
  2. Ja na pewno spróbuję uwielbiam dorsza, a z buraczkami musi smakować na prawdę niesamowicie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepysznie! Najlepsza rybka jaką jadłem :) POLECAM!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie orzechowe panierki... Przyjemna inspiracja. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. mam pytanie bo ćwicze aktualnie mel b można powiedzieć jest to wysiłkowe w miare ćwiczenia .Czy zdrowe żywienie w połączeniu z tymi ćwiczeniami dadzą rezultaty czy mam raczej zmienić ćwiczenia.Bo bez diety ćwiczenia te umięsniły mi sie bez rezulatatu schudnięcia.Proszę o porade:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pisze w opisie rezulaty Mojej Żony z prośbą o porade

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, jeśli do ćwiczeń zostaną dołożone zmiany w diecie (które mają tutaj kluczowe znaczenie) to rezultaty będą :)

      Usuń
  7. A czy zapiekanie z orzechami nie spowoduje, że uwolnią się z nich szkodliwe związki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, orzechy nawet się dobrze nie zrumieniły (krótki czas i stosunkowo niska temp.) :)

      Usuń
  8. Czy naczynie przykryc, zeby rybki nie wysuszyc ?

    OdpowiedzUsuń
  9. czy można zastąpić orzechami archaidowymi niesolonymi ?

    OdpowiedzUsuń