Paulina Styś-Nowak dnia 2015/11/05

Awokado zapiekane z jajem

Awokado z jajkiem
Posiłek ten jest nie tylko pyszne ale także piękny. Awokado zapiekane z jajkiem można przygotować w weekend na śniadanie, lub podać na kolację :)


Składniki na 2 porcje:

  • Awokado - sztuka
  • Jaja - 2 sztuki
  • Sól, pieprz, ostra papryka, szczypiorek
  • Chleb pełnoziarnisty - 4 kromki
  • Do podania świeże warzywa i szczypiorek


Sposób przygotowania:

  • Awokado przekrój na pół i wyjmij pestkę.
  • Wydrąż trochę miąższu (możesz go dodać podać obok z warzywami).
  • Do miseczki wybij jajka, najpierw nałóż do awokado niewielką ilość białka, a później delikatnie przełóż żółtko (można wybić jajko od razu do środka, ale wtedy istnieje duże ryzyko, że żółtko opadnie na dno lub jajko się nie zmieści).
  • Awokado wstaw do piekarnika i piecz w temp. 200 stopni C przez ok. 15 minut (aż białko się zetnie).
  • Upieczone oprósz solą, pieprzem, ostrą papryką oraz szczypiorkiem.
  • Podawaj ze świeżymi warzywami i pełnoziarnistym pieczywem podpieczonym w piekarniku (razem z awokado) lub na patelni grillowej.


Wartość odżywcza porcji upieczonego awokado z dwiema kromkami pieczywa:

  • Energia: 365 kcal
  • Białko: 16 g
  • Tłuszcz: 19 g
  • Węglowodany: 33 g
  • Błonnik pokarmowy: 8 g


Awokado zapiekane z jajem jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin:A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;

Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

23 komentarze:

  1. Awokado pieczone z jajkiem wygląda świetnie !

    OdpowiedzUsuń
  2. zrobiłam wczoraj na kolację, przepyszne

    OdpowiedzUsuń
  3. koniecznie muszę wypróbować wygląda genialnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda świetnie i smakuje pysznie (zrobiłam wczoraj na kolację)
    mniam :) będę stałą czytelniczką

    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. jak zawsze pysznie i zdrowo ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. zaskakujące połączenie,warto wypróbowac i niezbyt kaloryczne :) podoba mi sie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Takiego właśnie bloga szukałam! Od kilku miesięcy staram się prowadzić zdrowy styl życia. Aktywność fizyczna stała się już moim uzależnieniem <3 jednak ze zdrowym odżywianiem jest gorzej. W porównaniu do tego jak odżywiałam się kilka miesięcy temu to jest o wiele lepiej jednak wciąż nie jestem zadowolona ze sposobu mojego odżywiania się :( spowodowane jest to brakiem pomysłów na zdrowe posiłki dlatego tak się cieszę że znalazłam twój blog :) :) :)

    OdpowiedzUsuń
  8. A z jakimi warzywami można podać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być sałata, pomidory (w tym suszone), ogórek konserwowy, papryka ;)

      Usuń
  9. ojoj! to połączenie wygląda bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  10. A czy awokado podczas pieczenia nie traci swoich wartości ?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno dochodzi do pewnych strat, ale nie można absolutnie powiedzieć, że po upieczeniu jest całkowicie bezwartościowe :)

      Usuń
  11. Twój blog jest cudowny :) Nigdy nie miałam w sobie wystarczająco dużo motywacji aby zmienić coś w swoim życiu. Jednak teraz widzę, że do zmian nie trzeba tak wiele. Dopiero zaczynam przygodę z aktywnością i zdrowym odżywianiem ale na pewno będę stałym gościem Twojego bloga. Oby nigdy nie zabrakło Ci czasu,chęci i pomysłów :) Pozdrawiam.
    +dziś na kolacje awokado :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Twój blog jest cudowny :) Nigdy nie miałam w sobie wystarczająco dużo motywacji aby zmienić coś w swoim życiu. Jednak teraz widzę, że do zmian nie trzeba tak wiele. Dopiero zaczynam przygodę z aktywnością i zdrowym odżywianiem ale na pewno będę stałym gościem Twojego bloga. Oby nigdy nie zabrakło Ci czasu,chęci i pomysłów :) Pozdrawiam.
    +dziś na kolacje awokado :)

    OdpowiedzUsuń
  13. świetne połączenie jajka z awokado, przepis do wypróbowania, dzięki i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Odpowiedzi
    1. Pieczemy w skórce :) Jedząc, wybieramy miąższ łyżeczką i zostawiamy ją.

      Usuń
  15. Mialam inny plan co do dodatku na obiad, ale zmieniam go natychmiast!!!! Wyglada bombastycznie! :) trafiłam tu dziś pierwszy raz, ale zostaje na zawsze :) :) :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo mi smakuje, zwłaszcza jeśli żółtko wyjdzie "na miękko" :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Super przepis, którego z pewnością trzeba wypróbować. Wygląda bardzo smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  18. A co mam zrobic ze skorka awokado po upieczeniu z jajkiem zjesc? Czy obrac awokado?

    OdpowiedzUsuń