Paulina Styś-Nowak dnia 2015/10/12

Niezwykle aromatyczny bulion warzywny i domowe kostki rosołowe

Sezon na rozgrzewające potrawy zaczął się już dawno. Jednak dzisiejszy śnieg (czy u Was też zrobiło się biało?) to już nie przelewki. Ubierajcie ciepłe kurtki i biegnijcie do warzywniaka. Pora ugotować niezwykle aromatyczny bulion i domową kostkę rosołową.

Nie od dziś wiadomo, że popularne kostki rosołowe niewiele mają wspólnego z naturalnością, a tym bardziej zdrowym gotowaniem. Jeśli więc zależy Wam na przygotowywaniu zdrowych, ale jednocześnie smacznych zup to koniecznie przygotujcie domową kostkę rosołową. "Podbija" smak potraw równie dobrze jak jej "chemiczna" koleżanka.

Domową kostkę rosołową możesz przygotować z dowolnego bulionu. Świetnie nada się na te okazję tradycyjny bulion warzywno - drobiowy. Jedyne co trzeba zrobić to zredukować bulion, aby otrzymać intensywny smak w mniejszej objętości. Po zamrożeniu w woreczkach do lodu czy sylikonowych foremkach kostki będą zawsze pod ręką.

Ja postanowiłam nieco poeksperymentować i ugotowałam nietypowy bulion warzywny. Przepis znalazłam w książce Maxine Clark "Kuchnia włoska - krok po kroku do smakowitych posiłków". Gdy zobaczyłam jakie warzywa lądują w garnku do ugotowania bulionu nie mogłam powstrzymać się od wypróbowania. Nietrudno nie zgodzić się ze słowami autorki "Zbyt wiele bulionów warzywnych jest pozbawionych smaku lub czuć w nich tylko jeden składnik. Ten bulion jest może ekstrawagancki pod względem użycia warzyw, ale będzie bardzo dobry w smaku."


Składniki na ok. 3 litry bulionu:

  • Cebula - duża sztuka
  • Marchew - 2 duże sztuki
  • Seler korzeniowy - mała sztuka razem z liśćmi
  • Por (tylko białe części) - 2 sztuki
  • Cukinie - 2 duże sztuki
  • Pomidory (bez pestek) - 2 sztuki
  • Koper włoski - jedna bulwa
  • Sałata rzymska - 1 sztuka
  • Cytryna - pół sztuki
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Papryczka chilli - pół sztuki
  • Liście laurowe - 3 sztuki (w oryginalnym przepisie są 4 świeże liście laurowe)
  • Czarny pieprz w ziarnach - 6 ziarenek
  • Pęczek natki pietruszki
  • Sól


Sposób przygotowania:

  • Cebulę, marchew, pory, seler, koper włoski posiekaj na ćwiartki. Cukinię, cytrynę i chilli pokrój w plastry. Sałatę posiekaj. 
  • Wszystkie warzywa umieść w dużym garnku i zalej ok. 5 litrami zimnej wody. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 15 minut.
  • Zbierz szumowinę i gotuj dalej na małym ogniu przez godzinę.
  • Gotowy bulion przelej przez sitko i dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Na tym etapie możesz:
  1. wykorzystać go do przygotowywania aromatycznych zup, sosów i innych potraw;
  2. zamrozić i używać do przygotowywania zup i sosów i innych potraw gdy będzie taka potrzeba;
  3. przygotować domowe kostki rosołowe i cieszyć się jeszcze większą ilością aromatycznych potraw;
  • Aby przygotować domowe kostki rosołowe wystarczy zredukować bulion. W tym celu gotuj go dodatkowo przez ok. 2 godziny. Dzięki temu uzyskasz wywar o niezwykle aromatycznym i intensywnym smaku. 
  • Po ostudzeniu wystarczy wlać go do woreczków do lodu lub sylikonowej foremki i zamrozić. Do przygotowania 1 litra zupy powinny wystarczyć 3 - 4 kostki.


Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

24 komentarze:

  1. Czekałam na taki przepis.
    często korzystam z Pani przepisów. "Zaraziłam" też nimi koleżanki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Super! Gotowe kostki rosołowe to mój ogromny grzech, ale teraz już nie będę miała pretekstu, żeby ich używać :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie miałam pojęcia, że można zrobić kostki rosołowe w domu!

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie wiedziałam, że samemu można przygotować kostki rosołowe. Chyba będę musiała wypróbować Twój przepis w weekend. Patrzę na zdjęcie bulionu i zastanawiam się czy tam w środku jest cytryna? :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fakt, wygląda bardzo nietypowo ale na pewno smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. super, jutro robię, bo zawsze mam wyrzuty sumienia dodając kostkę rosołową do potraw... A może przepis na domową vegetę/przyprawę uniwersalną? Olcyna

    OdpowiedzUsuń
  7. ile kostek wyjdzie z tego przepisu?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z tego co pamiętam wyszło mi 4 - 5 takich standardowych woreczków do lodu. Ale to zależy też od długości gotowania wywaru (ile odparuje wody).

      Usuń
  8. Paulino a co powiesz na dodanie lubczyku? Rośnie mi w ogródku i aż żal nie dodać :)

    OdpowiedzUsuń
  9. "Cebulę, marchew, pory, seler, koper włoski posiekaj na ćwiartki. Cukinię, cytrynę i chilli pokrój w plastry. Sałatę posiekaj.
    Wszystkie warzywa umieść w dużym garnku i zalej ok. 5 litrami zimnej wody. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 15 minut."

    A co z pomidorami ?

    OdpowiedzUsuń
  10. mam pytanie ile gram w 100g bulionu z takiej kostki jest białka, tłuszczy, węglowodanów, witamin, błonnika,sodu, potasu.. Jest mi to potrzebne gdyż planuję sama ułożyć swój jadłospis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam,

      Są to bardzo niewielkie ilości w przełożeniu na cały posiłek i nie ma sensu tego liczyć.

      Pozdrawiam!

      Usuń
  11. Wrzuciłabym jeszcze kilka ziaren ziela angielskiego! :-) chociaż zawsze można potem w potrawie, gdzie daje się bulion wrzucić.

    OdpowiedzUsuń
  12. Maz jakiś pomysł na warzywa z tego bulionu ? może jakiś obiadek albo 2 danie ?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można dodać do drobiowego pasztetu: https://zdrowe-odzywianie-przepisy.blogspot.com/2014/01/drobiowy-pasztet-w-wersji-light.html

      Albo do sałatki jarzynowej: https://zdrowe-odzywianie-przepisy.blogspot.com/2013/04/tradycyjna-saatka-jarzynowa-w-wersji.html

      Ja gotuję buliony w wolnowarze i po takim gotowaniu warzywa nadają się do wyrzucenia - cały ich smak przechodzi do bulionu.

      Usuń
  13. A gdzie przechowujesz te kostki? W zamrazarce?

    OdpowiedzUsuń
  14. 2.zamrozić i używać do przygotowywania zup i sosów i innych potraw gdy będzie taka potrzeba;
    Do przygotowania 1 litra zupy powinny wystarczyć 3 - 4 kostki

    Jak potrzebuję np. do zupy krem 500ml bulionu to wyciągam takie 2 kostki i po prostu wrzucam do garnka do reszty składników?

    OdpowiedzUsuń
  15. Blog rewelacja. Będę wracał. Ciekawa kolorystyka - a przepis wejdzie do mojej kuchni. Czy korzystasz z jakiś ciekawych akcesori kuchennych

    OdpowiedzUsuń