Koktajle to świetny sposób na zaspokojenie apetytu na słodycze. W przypadku tego koktajlu jest jeden warunek: trzeba go wypić zaraz po przygotowaniu. Podczas miksowania miał piękny fioletowy kolor, a z czasem w trakcie pozowania do zdjęcia przyjął barwę... błota. Dobrze, że smak się nie zmienia! :)
Składniki na 3 porcje:
- Mango (dojrzałe) - duża sztuka
- Borówki - 2 szklanki
- Dowolne mleko (u mnie sojowe wzbogacane wapniem) - ok. szklanki
Sposób przygotowania:
- Zmiksuj składniki na gładki koktajl.
Wartość odżywcza koktajlu borówka - mango:
- Energia: 190 kcal
- Białko: 3,9 g
- Tłuszcz: 2 g
- Węglowodany: 37,7 g
- Błonnik pokarmowy: 5 g
Koktajl borówka - mango jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu;
- Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;
uwielbiam takie koktajle, do tego tylko jakieś ciastko owsiane i pyszny deser gotowy!
OdpowiedzUsuńpycha pycha pycha!
OdpowiedzUsuńZgodzę się z tym, że przerobione borówki należy spożyć zaraz po przygotowaniu. Te owoce mają tendencje do szybkiego psucia się, co można zauważyć po zmianie smaku.
OdpowiedzUsuńpysznie!
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :) zrobiłabym jutro na śniadanie, ale akurat nie mam niestety tych owoców :/
OdpowiedzUsuńJutro pobiegnę do sklepu :) MÓJ BLOG - KLIK
Super, smacznie i zdrowo: tak jak lubię. A teraz akurat sezon na borówki to będę sie tym zapijała. Dzięki!
OdpowiedzUsuńCzy miała Pani styczność z mlekiem sojowym z biedronki? Ostatnio chciałam je kupić, ale nie wiem czy ma dobry skład. Co Pani o tym sądzi? Skład : baza sojowa 96, 3% (woda, soja 7, 2%)cukier, węglan wapnia, guma gellan, sól morska, regulator kwasowości, fosforan dipotasowy, witamina E, B12, B2, aromaty.
OdpowiedzUsuńTak, sama na co dzień używam tego mleka. Skład jak na mleko sojowe jest całkiem w porządku. Oczywiście wybieramy tylko naturalne (smakowe mają dużo więcej cukru) ;)
Usuń