Macie swoje ulubione warzywo? Dla mnie jest to bez wątpienia pomidor. Dlatego korzystam z najpyszniejszych pomidorów ile się da!
Składniki na 3 porcje:
- Pomidory - 6 sztuk
- Ser mozzarella (małe kuleczki) - 6 sztuk
- Świeża bazylia - 6 liści + do dekoracji
- Oliwa - 3 łyżki
- Czosnek - 2 ząbki
- Pieprz
- Chleb pełnoziarnisty - 6 kromek
Sposób przygotowania:
- Do oliwy przeciśnij czosnek.
- Pomidory przekrój na pół i wydrąż soczysty miąższ.
- Dno naczynia do zapiekania posmaruj łyżeczką czosnkowej oliwy.
- Pomidory włóż do naczynia. Do każdej połówki pomidorka włóż po listku bazylii i połówce kulki mozzarelli, skrop pozostałą ilością oliwy.
- Wstaw do piekarnika i piecz w temp. 180 stopni C przez ok. 20 minut (aż ser się roztopi).
- W tym czasie przygotuj grzanki w tosterze lun na patelni do grillowania.
- Gotowe pomidory oprósz świeżo zmielonym pieprzem.
Wartość odżywcza zapiekanych pomidorów z grzankami:
- Energia: 364 kcal
- Białko: 14,8 g
- Tłuszcz: 18 g
- Węglowodany: 35 g
- Błonnik pokarmowy: 7 g
Zapiekane pomidorki z grzankami są dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin:A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;
Super pomysł na przepis! Bardzo prosty a jednocześnie całość prezentuje się pysznie :) mam mnóstwo działkowych pomidorów od rodziców i kończą mi się koncepcje na dania tak więc Twój przepis spadł mi jak z nieba :)
OdpowiedzUsuńMmmmmmm no wygląda przepysznie. Wszystkie składniki z tego przepisu wprost uwielbiam....
OdpowiedzUsuńFajny pomysł, ale ta mozarella na fotkach przypomina mi coś zupełnie innego ...
OdpowiedzUsuńPycha :D
OdpowiedzUsuńWspaniały lekki pomysł...kocham pomidory <3
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie...http://make-life-green.blogspot.com/
Czy tak skomponowana porcja ( 2 pomidorki + 2 kromki ) to dobra kolacja ?
OdpowiedzUsuńTo zależy od indywidualnego zapotrzebowania. Na diecie redukcyjnej porcja będzie odpowiednia.
UsuńA czy pieczywo jest wskazane na kolacje ? Bo gdzieś wyczytałam ze na kolacje powinno sie jesc białka i tłuszcze a węglowodanów należy unikać czy to prawda ?
UsuńNie ma powodów, aby zupełnie unikać węglowodanów złożonych, w tym pieczywa pełnoziarnistego na kolację.
UsuńDziękuję bardzo za odpowiedź i za pomoc :)
UsuńJak to danie smakuje nie da sie powiedzieć to trzeba spróbować! To przepis jak z pospolitych składników zrobić bezkonkurencyjne boskie danie.
OdpowiedzUsuńPoprostu bezbłędne.
Ale świetny i prosty przepis :D Szukałam pomysłu na mozarellę, która mi zalega i proszę bardzo, jak fajnie:D:D Dziękuję!
OdpowiedzUsuń