Paulina Styś-Nowak dnia 2015/05/09

Amarantuski - chrupiące ciasteczka w kilka minut!

Amarantuski
Może macie ochotę na pyszne i chrupiące ciasteczka? Żaden problem!

Składniki na ok. 20 ciasteczek:

  • Amarantus ekspandowany (popping) - 1,5 szklanki
  • Wiórki kokosowe - 1/2 szklanki
  • Suszone daktyle - 12 sztuk (60g)
  • Szklanka orzechów i nasion, u mnie:
    • mak - 3 łyżki
    • sezam - 2 łyżki
    • orzechy włoskie - garść (zmiksowane blenderem na drobne kawałki)
    • orzechy nerkowca - garść (zmiksowane blenderem na drobne kawałki)
  • Dojrzały banan - duża sztuka
  • Jajo - sztuka

Sposób przygotowania:

  • Daktyle posiekaj bardzo drobno lub zmiksuj blenderem.
  • Banan zmiksuj na puree.
  • Wymieszaj wszystkie składniki.
  • Z masy formuj małe ciasteczka i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (jeśli nie będą się do końca kleiły nakładaj masę łyżką i dogniataj palcami).
  • Ciasteczka piecz w temp. 180 stopni C przez ok. 15 minut, w połowie pieczenia obróć na drugą stronę.

Wartość odżywcza jednego ciasteczka:

  • Energia: 72 kcal
  • Białko: 2 g
  • Tłuszcz: 4,7 g
  • Węglowodany: 5,7 g
  • Błonnik pokarmowy: 1,6 g

Amarantuski są dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: E, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;
Ciasteczka z amarantusa

Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

30 komentarzy:

  1. ciasteczka na bazie amarantusa są zawsze wyjątkowe w smaku!

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam swego czasu bardzo, bardzo podobne ! :) Są pyszne :) I przede wszystkim zdrowe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglądają mega apetycznie;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Też planuję zrobić amarantuski w tym tygodniu! :) Twoje wyglądają bardzo apetycznie, a sądząc po składnikach na pewno takie są :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czym mogę zastąpić daktyle?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dowolnymi suszonymi owocami, np. żurawiną, morelami, rodzynkami.

      Usuń
  6. Właśnie szukalam przepisu na zdrowe ciasteczka i znalazlam. Na pewno zagoszcza na moim stole, tylko cos mi się wydaje, ze nie na długo
    ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. a kiedy i do czego dodać jajko?

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyszły pyszne :) w smaku przypominają mi sezamki :D

    OdpowiedzUsuń
  9. czy do ciastek nadaje się zwykły amarantus?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Musi być popping z amarantusa (te jakby dmuchane kuleczki) ;)

      Usuń
    2. A czy można zastąpić amarantus innymi nasionami/ziarnami? Np. quinoa?

      Usuń
    3. Przy czym tutaj jest popping z amarantusa nie surowe ziarna (coś jak ryz preparowany) ;)

      Usuń
  10. Czym można zastąpić banana?

    OdpowiedzUsuń
  11. Bo w sklepie nie było😑i czy sezam jest konieczny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sezam nie jest konieczny, banana można spróbować zastąpić musem z jabłka lub jabłka i dyni ;)

      Usuń
  12. Pyszne te ciasteczka,niestety juz byly:(

    OdpowiedzUsuń
  13. A jak długo te ciasteczka mogą leżeć w puszce?

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciasteczka super :)dzięki Paulinko

    OdpowiedzUsuń
  15. Ciasteczka sa pyszne :) dziękuję za pomysł

    OdpowiedzUsuń
  16. Ciasteczka są super! ale wprowadziłam pewną modyfikację, otóż podprażam na patelni orzechy przed zblędowaniem, aby wydobyć z nich więcej aromatu.
    Polecam

    OdpowiedzUsuń
  17. Pychota �� palce lizać mniam

    OdpowiedzUsuń
  18. Mam pytanie ile waży 1 ciasteczko (około)

    OdpowiedzUsuń