Paulina Styś-Nowak dnia 2015/03/15

Sałatka z pieczonym batatem

Sałatka trochę inna niż wszystkie! Świetny sposób na słodki i bardzo zdrowy podwieczorek :)


Składniki na 3 porcje:

  • Batat - średnia sztuka
  • Jabłko - sztuka
  • Awokado (dojrzałe) - sztuka
  • Mix sałat - 3 garści
  • Pomidorki koktajlowe - kilkanaście sztuk
  • Sok z cytryny
  • Oliwa z oliwek - 3 łyżki
  • Miód - 3 łyżeczki


Sposób przygotowania:

  • Batata dokładnie umyj i pokrój w cienkie plasterki. Plasterki rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej odrobiną oleju rzepakowego. Piecz w temperaturze 180 stopni C przez k. 20 minut.
  •  tym czasie pokrój awokado i jabłko - skrop je sokiem z cytryny żeby nie zmieniły koloru - i rozłóż na sałacie.
  • Dodaj posiekane pomidorki i upieczone bataty.
  • Sałatkę polej oliwą i miodem.


Wartość odżywcza porcji sałatki:

  • Energia: 347 kcal
  • Białko: 4,5 g
  • Tłuszcz: 18 g
  • Węglowodany: 39 g
  • Błonnik pokarmowy: 7,8 g


Sałatka z pieczonym batatem jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin:A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;

Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

8 komentarzy:

  1. świetna sałatka, na pewno pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam pieczone bataty i duże ilości warzyw, zatem to propozycja zdecydowanie dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. 39 g błonnika? :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Idealna propozycja na przekąske! Ostatnio moje przekąski są mało różnorodne a brakowało mi pomysłu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowne! Zrobiłam tę sałatkę na kolację i rozpłynęliśmy się pod wpływem palety smaków jaką funduje to danie. Przypadkiem trafiłam na Twój blog i cały tydzień wypełniłam potrawami z Twojego bloga. Będę tutaj stałym bywalcem! :)

    OdpowiedzUsuń