Składniki na 3 porcje:
- Batat - średnia sztuka
- Jabłko - sztuka
- Awokado (dojrzałe) - sztuka
- Mix sałat - 3 garści
- Pomidorki koktajlowe - kilkanaście sztuk
- Sok z cytryny
- Oliwa z oliwek - 3 łyżki
- Miód - 3 łyżeczki
Sposób przygotowania:
- Batata dokładnie umyj i pokrój w cienkie plasterki. Plasterki rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej odrobiną oleju rzepakowego. Piecz w temperaturze 180 stopni C przez k. 20 minut.
- tym czasie pokrój awokado i jabłko - skrop je sokiem z cytryny żeby nie zmieniły koloru - i rozłóż na sałacie.
- Dodaj posiekane pomidorki i upieczone bataty.
- Sałatkę polej oliwą i miodem.
Wartość odżywcza porcji sałatki:
- Energia: 347 kcal
- Białko: 4,5 g
- Tłuszcz: 18 g
- Węglowodany: 39 g
- Błonnik pokarmowy: 7,8 g
Sałatka z pieczonym batatem jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin:A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;
świetna sałatka, na pewno pyszna!
OdpowiedzUsuńuwielbiam pieczone bataty i duże ilości warzyw, zatem to propozycja zdecydowanie dla mnie :)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuń39 g błonnika? :D
OdpowiedzUsuńPoszalałam ;) Już poprawione ;D
UsuńIdealna propozycja na przekąske! Ostatnio moje przekąski są mało różnorodne a brakowało mi pomysłu :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię bataty :)
OdpowiedzUsuńCudowne! Zrobiłam tę sałatkę na kolację i rozpłynęliśmy się pod wpływem palety smaków jaką funduje to danie. Przypadkiem trafiłam na Twój blog i cały tydzień wypełniłam potrawami z Twojego bloga. Będę tutaj stałym bywalcem! :)
OdpowiedzUsuń