Pesto świetnie sprawdza się w roli dodatku do makaronu czy ryżu, można wykorzystać je jako smarowidło na kanapki czy sos sałatkowy. Jego ogromną zaletą jest krótki czas przygotowania - potrzeba dosłownie kilka minut, aby otrzymać coś bardzo smacznego. Szczególnie jeśli jest to pesto z jarmużu!
Składniki na 6 łyżek pesto:
- Porwane i opłukane liście jarmużu (bez grubych łodyg) - 2 ubite szklanki
- Orzechy nerkowca - 4 łyżki
- Czosnek - mały ząbek
- Sok z cytryny - 1 - 2 łyżki
- Oliwa lub olej roślinny - 1/3 szklanki
- Sól, pieprz
- Drobno potarty parmezan - 3 łyżki
Sposób przygotowania:
- Orzechy podpraż delikatnie na suchej patelni.
- W misie blendera umieść wszystkie składniki, oprócz parmezanu i przypraw (jarmuż powinien być świeżo opłukany - pesto wychodzi gładsze gdy jest niewielki dodatek wody).
- Zmiksuj na gładko, dodaj parmezan wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Wartość odżywcza łyżki pesto z jarmużu:
- Energia: 158 kcal
- Białko: 3,36 g
- Tłuszcz: 15,28 g
- Węglowodany: 2,3 g
- Błonnik pokarmowy: 0,7 g
Pesto z jarmużu jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: wapnia, magnezu, cynku;
- Witamin:A, E, C;
Na pewno spróbuję przy najbliższej okazji :)
OdpowiedzUsuńto pesto jest po prostu świetne! koniecznie muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńSmacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńPYCHA! Ostatnio miałam przygotować pesto z jarmużu, ale ostatecznie zrobiłam chipsy i koktajl. Ale pesto jest w najbliższych planach! :) Jestem bardzo ciekawa! Urzeka mnie jego uniwersalność - na kanapkę, do makaronu, z chęcią bym spróbowała np z serkiem wiejskim :)
OdpowiedzUsuńLubię te intensywne kolory, które często pesto posiada! :)
OdpowiedzUsuńBardzo spodobał mi się twój pomysł na takie pesto;)
OdpowiedzUsuńdo tego tylko makaron ryżowy i wspaniały posiłek gotowy!
OdpowiedzUsuńHehe, byłaś blisko, robiłam z ryżem :)
UsuńKoniecznie muszę wypróbować, robiłam już pesto, ale z jarmużu jeszcze nie :-)
OdpowiedzUsuńZaplanuj sobie na najbliższy obiad ;) Pozdrawiam!
UsuńJaki piękny kolor! Tylko ta kaloryczność mnie trochę przeraża;) W końcu trudno poprzestać na jednej łyżce:p
OdpowiedzUsuńTo jest minus pesto ;)
UsuńPytanie ogólne - jak jeść zdrowo i nie zbankrutować? Nie ma co ukrywać zdrowa żywność jest dość droga, nie mówię że wszystko ale sporo produktów jest teraz "na topie" i sprzedawcy doskonale o tym wiedzą.
OdpowiedzUsuńWcale nie trzeba opierać się na tym co jest na topie. Bardzo często znajdziemy do droższych produktów ich tańsze i równie wartościowe odpowiedniki (np. modne teraz nasiona chia można zastąpić zmielonym siemieniem lnianym, które szczerze polecam). Co więcej niektóre produkty reklamowane jako siódmy cud świata wcale nie muszą być takie zdrowe (marketing i nic poza tym). Jeśli będziemy się trzymać głównych zasad zdrowego odżywiania (dużo warzyw i owoców, pełne ziarna, chudy nabiał) to na pewno nie wpłynie to znacząco na nasz budżet.
UsuńNa pewno pyszne do makaronów. Z rukoli też bardzo smaczne - najlepiej z sezamem. :)
OdpowiedzUsuńCzy pesto będzie zdrowszym zamiennikiem masła? Ma mniej kalorii?
OdpowiedzUsuńKalorycznie będzie bardzo podobne do masła, ale z pewnością stanowi zdrowszy zamiennik.
UsuńPesto z jarmużu robiłam już wielokrotnie. Jest rzeczywiście przepyszne, proste i szybkie w wykonaniu. Palce lizać!
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie się prezentuje.
OdpowiedzUsuńGorzkie... niedobre :( Bu.
OdpowiedzUsuńA odrzuciłaś grube łodygi (to właśnie one nadają gorzki smak)?
UsuńMniam
OdpowiedzUsuńPesto należy przełożyć do słoiczka i zalać wierzch niewielką ilością oliwy. W ten sposób przechowujemy je w lodówce do tygodnia. Absolutnie nie pasteryzujemy! ;)
OdpowiedzUsuńPesto jest fantastyczne.Juz nie moge sie doczekac dzisiejszego obiadu:)
OdpowiedzUsuńA może dodać trochę mniej tego oleju..? Kaloryczność się znacznie zmniejszy, a mam wrażenie, że na zdjęciu jarmuż dosłownie pływa w oleju.. Co Ty na to Paulina?
OdpowiedzUsuńPewnie, że można ;) Przy czym dawałam maksymalnie mało. Trzeba też zwrócić uwagę, że pesto będzie np. mieszane z makaronem i żeby miało to ręce i nogi ;)
UsuńMasakra. Jest moc. W tym dniu.
OdpowiedzUsuń