Mało coś mnie tutaj ostatnio, ale chyba zaczął się dla mnie mega intensywny czas. Praca magisterska, przygotowania do ślubu i wiele mniejszych zadań i projektów. Błagam o wybaczenie!
W ramach przeprosin dzielę się z Wami bardzo zdrowym sałatko - obiadem. Dobra na śniadania, kolację, ale też na obiad do pracy - wystarczy zapakować do pudełka i gotowe!
Pełno w niej korzystnych kwasów tłuszczowych (jednonienasyconych z awokado i wielonienasyconych omega 3 z nasion lnu - koniecznie muszą być zmielone, w przeciwnym razie twarda skorupka uniemożliwi dostanie się do nich). Do tego stos antyoksydantów pochodzących z warzyw i soi. No i porządna dawka błonnika, regulującego pracę jelit.
Jeśli masz problem z podwyższonym cholesterolem to tego typu sałatki pomogą załatwić problem. Niech mi jeszcze ktoś powie, że zdrowa dieta jest niesmaczna to nie wiem co zrobię!
Składniki (na 2 -3 porcje):
- Kasza gryczana - 100g
- Soja (ugotowana) - 6 łyżek (czyli 3 łyżki przed gotowaniem)
- Awokado - sztuka
- Papryka - po połowie czerwonej i żółtej
- Suszone pomidory (w oleju/oliwie) - 4 sztuki
- Olej/oliwa spod suszonych pomidorów - łyżka
- Zmielone siemię lniane - łyżka
- Sok z cytryny
- Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Kaszę gryczaną ugotuj.
- Awokado posiekaj w kostkę i skrop sokiem z cytryny.
- Paprykę i pomidory posiekaj.
- Wymieszaj wszystkie składniki z ostudzoną kaszą.
- Dopraw do smaku.
Wartość odżywcza sałatki (1/3 całości):
- Energia: 413 kcal
- Białko: 18 g
- Tłuszcz: 22 g
- Węglowodany: 46 g
- Błonnik pokarmowy: 10 g
- Cholesterol: 0 mg
Sałatka jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin:A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;
O takie sałatki baaardzo lubię! :)
OdpowiedzUsuńSmacznie :)
OdpowiedzUsuńraz, że zdrowa, dwa, że sycąca, trzy, że pyszna! i czego chcieć więcej? ;)
OdpowiedzUsuńKaszy gryczanej z awokado jeszcze nie łączyłyśmy. To może być super danie! :D
OdpowiedzUsuńI jest, zapewniam :)
UsuńUwielbiam gaszę gryczaną w każdej postaci, dzięki za przepis! Podkradam i lecę robić, bo aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńSuper! :)
UsuńZdrowa i kolorowa. Połączenie idealne. Jadłam taką w połączeniu z serem mozzarella - rewelacja!
OdpowiedzUsuńZ mozzarellą też musi być pyszna :)
UsuńCzy zamiast soi można wziąć ciecierzycę z puszki?
OdpowiedzUsuńPewnie, że tak :)
Usuńno to super - będzie na lunch w pracy :) Dzięki :)
UsuńFajnie to wygląda. Przygotuje sobie do pracy.
OdpowiedzUsuńMój mąż zabiera tę sałatkę do pracy na lunch, a dzieci do szkoły. I wszystkim bardzo smakuje i proszą o więcej.
OdpowiedzUsuńSuper :)
UsuńSłuchajcie, a czy znacie już wszystkie mity związane właśnie z cholesterolem. Mnie wydały się one być bardzo ciekawe. Jeśli i was interesuje ten temat, polecam wam zajrzeć do tego artykułu http://dietetyk.edu.pl/9-mitow-na-temat-tluszczu-i-cholesterolu/, na pewno znajdziecie tu sporo interesujących informacji na ten temat
OdpowiedzUsuń