Dieta bezglutenowa, choć przez wielu traktowana na zasadzie mody, stanowi niezbędne lekarstwo dla osób z celiakią i nadwrażliwością na gluten. Nie będę się tu zbytnio rozpisywać o samym glutenie i zasadach diety bezglutenowej, gdyż zrobiłam to już na stronie z artykułami.
Zainteresowanych serdecznie zapraszam do lektury:
- Dieta bezglutenowa - chwilowa moda czy złoty środek na zachowanie zdrowia?
- Jak wykryć choroby związane z glutenem?
- Dieta bezglutenowa - praktyczne porady i wskazówki
Osobom, które z
dnia na dzień są zmuszone przejść na dietę bezglutenową z pewnością
brakuje pieczywa z chrupiącą skórką i miękkim środkiem. Dlatego też
specjalnie dla Was - czytelników bezglutenowców - przygotowałam
podstawową wersję chleba z mąk bezglutenowych (pamiętajcie, aby wybierać
produkty z licencjonowanym znakiem przekreślonego kłosa). Przepis można
dowolnie modyfikować używając innych mieszanek mąk, dodając ulubione
ziarna czy przyprawy.
Składniki na małą keksówkę (wymiary: dł. 21 cm, szer. 9 cm, wys. 7 cm):
- Mąka gryczana - 120g
- Mąka ryżowa - 120g
- Mąka z amarantusa - 60g
- Mąka kukurydziana - 50g
- Nasiona lnu - 3 łyżki
- Nasiona słonecznika - 4 łyżki
- Świeże drożdże - 20g
- Oliwa lub olej rzepakowy - 2 łyżki
- Sól - 2/3 łyżki
- Cukier - łyżka
- Letnia woda - 380 ml
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj wszystkie składniki.
- Miskę z ciastem przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce (np. pod kaloryfer) na 20 minut.
- Po tym czasie ciasto przełóż do keksówki i odstaw w ciepłe miejsce na kolejne 15 minut (ciasto szybko rośnie i nie ma potrzeby aby stało dłużej).
- Tak wyrośnięty chlebek wstaw do piekarnika nagrzanego do 230 stopni C i piecz przez ok. 50 - 60 minut.
- Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
Dzięki za ten przepis! Szukałam takiego od dawna.
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie! ;)
OdpowiedzUsuńMasz może jakiś przepis na flapjack? :D
OdpowiedzUsuńW internecie jest pełno ale nie wiem czy zdrowe...
Usuńświetny, a jakby tak bez drożdży?
OdpowiedzUsuńTrzeba by wtedy zrobić na zakwasie ;)
UsuńWygląda bardzo apetycznie i sprawia wrażenie, że ma mięciutką skórkę:))
OdpowiedzUsuńdokładnie tak jest ;)
UsuńWygląda super, a ile może mieć kcal?
OdpowiedzUsuńJestem na diecie bezglutenowej. Bardzo dobrze się czuję. Nareszcie się wysypiam i chudnę. Polecam taki chlebek.
OdpowiedzUsuńLżejszy niż glutenowe pieczywo... idealny początek dnia!
OdpowiedzUsuńa drożdzy nie trzeba rozpuścic w ciepłej wodzie?
OdpowiedzUsuńO, robię bardzo podobny, tylko z suszonymi drożdżami http://zdrowozakrecona.blogspot.com/2014/11/bezglutenowy-chleb-owsiano-gryczany-na.html
OdpowiedzUsuńRównież jemy bezglutenowo ale takie chlebki nam nie wychodzą :/ To raczej wina naszego piekarnika, który nie dopieka środka. Bardzo chętnie spróbowałybyśmy Twojego wypieku :)
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie! Gluten mi nie straszny, ale przecież na taki chlebek to się może każdy skusić :)
OdpowiedzUsuńwłaśnie zmieszałam wszystkie składniki, i masa wyszła mi jakaś lekko rzadkawa :/ nie wiem czy tak ma być, czy powinna mieć konsystencję bardziej zbitą jak np. ciasto na pizze?
OdpowiedzUsuńPrawdopodobnie dobrze wyszło - z ciast anie da się uformować kuli, jest raczej rzadkie :)
UsuńJeśli mąkę z amarantusa i kukurydzianą zastąpię gryczaną i ryżową chlebek wyjdzie? :) I gdybym chciała zrobić na zakwasie, ile dodać? :)
OdpowiedzUsuńTak, chlebek powinien wyjść. Niestety nie mam doświadczenia w pieczeniu chleba na zakwasie więc trudno mi cokolwiek doradzić.
UsuńPozdrawiam :)
Czy najpierw należy zrobi zaczyn z drożdży? Czy gdybym chciała użyć suchych drożdży to czy chlebek się uda? Ile wtedy dac opakowania? Całe 7g? jutro będę piec☺
OdpowiedzUsuńNie trzeba robić najpierw zaczynu. Można użyć suchych drożdży - wówczas dajemy ich łyżeczkę (5g).
UsuńPozdrawiam!
Robiłam dwukrotnie ten chleb. Za pierwszym razem zrobiłam jednak ze świeżymi drożdżami i wyszedł dobry, nieco wyczuwalny posmak drożdży i niestety też mi się tak zapadł podczas pieczenia. Za drugim razem użyłam suchych drożdży, ;zgodnie z Pani sugestią dałam łyżeczkę. Ciasto nie wyroslo. Musiałam wyrzucić. Polecam jednak dawać całą paczuszke. Pozdrawiam
UsuńZrobilam smakował, ale wyszedł bardzo słony. Następnym razem stanowczo zmniejszę ilość soli.
OdpowiedzUsuńCzy pieczenie słonecznika w tak wysokiej temperaturze jest zdrowe?
OdpowiedzUsuńJakiej wielkości jest twoja keksówka?
OdpowiedzUsuńWymiary podane są przy nagłówku Składniki (dł. 21 cm, szer. 9 cm, wys. 7 cm)
UsuńZrobiłem i wyszedł! Jest pyszny, na pewno włączę go do stałego repertuaru kuchennego. Nie jest zapadnięty, skórka jest twarda i chrupiąca, ale nie przypalona, środek upieczony prawidłowo (nie mokry). Używałem keksówki jednorazowej, aluminiowej, pieczone w 230°C przez 50 min.
OdpowiedzUsuńWie Pani gdzie można zakupić np. Mąkę ryzowa, kukurydziana, gryczana? Chodzi mi o to czy jest mozliwosc zakupu bezpiecznej maka w sklepach sieciowych.
OdpowiedzUsuńObecnie mąki bezglutenowe (z przekreślonym kłosem) są praktycznie we wszystkich hipermarketach typu tesco, carrefour, kaufland ;)
UsuńChlebek jest super,dużo lepszy niż kukurydziany,robiłam na świeżych drożdżach.
OdpowiedzUsuńWitaj Paulino. mam ogromną prośbę. Chciała bym upiec koleżance chlebek która jest na diecie bezglutenowej. posiadam mąkę a raczej mieszankę mak bezglutenowych ( ryżowa, kukurydziana, tapioka, gryczana i ziemniaczana) czy da się z tego upiec chleb?? dodatkowo posiadam mąkę z amarantusa i kukurydzianą. Bardzo byłą bym wdzieczna za pomoc :* pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitaj!
UsuńMyślę, że się da, ale niestety nie mam na tyle doświadczenia w pieczeniu bezglutenowego chleba żeby coś poradzić konkretnego.
Dziekuję za odpowiedź :) Wczoraj upiekłam chlebek bo znalazłam w necie przepis na wykorzystanie mąki podobnej jak moja. Chlebek wyszedł całkiem smaczny, koleżanka zadowolona :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam :)
wszystko dobrze ale ja nie mogą drożdży - to chyba się nie uda
OdpowiedzUsuńNiestety drożdże muszą być.
UsuńJa nie mam kompletnie pomysłu na te bezglutenowe posiłki, dlatego postanowiłem, że zdecydujemy się na catering, który działa w mojej okolicy i ma dość ciekawą ofertę, a mowa o https://www.lightbox.pl/ Nie trzeba będzie marnować czasu na zakupy i na gotowanie. Więcej nie będzie problemu, co zrobić na obiad.
OdpowiedzUsuń