Pieczecie buraki? Jeśli nie to koniecznie musi się to zmienić. Pieczone buraki zachowują swoje wartości odżywcze, w przeciwieństwie do tych gotowanych w wodzie. Do tego mają zupełnie inny, lekko słodkawy smak. Myślę, że posmakowałby nawet tym, którym spotkanie z burakiem jest nie na rękę ;)
Składniki na 3 porcje:
- Mix sałat - ok. 200g
- Buraki - 2 średnie sztuki
- Jabłko - 2 sztuki
- Orzechy nerkowca - 3 łyżki
- Sos:
- pasta tahini - 2 łyżki
- sok z cytryny - łyżka
- sos sojowy - kilka kropel
- miód - łyżeczka
- pieprz
Sposób przygotowania:
- Buraki owiń w folię aluminiową i upiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, przez ok. 45 - 60 minut (w zależności od wielkości buraka).
- Upieczone i ostudzone buraki obierz ze skórki i pokrój w ulubione kształty.
- Jabłko pokrój w ulubione kształty i skrop sokiem z cytryny.
- Przygotuj sos - wymieszaj wszystkie składniki.
- Na sałacie rozłóż buraki i jabłka, oprósz sałatkę nerkowcami i skrop łyżką sezamowego sosu
Wartość odżywcza sałatki z pieczonym buraczkiem:
- Energia: 238kcal
- Białko: 7g
- Tłuszcz: 11,5g
- Węglowodany: 33,6g
- Błonnik pokarmowy: 7g
- Cholesterol: 0mg
Sałatka z pieczonym buraczkiem jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin:A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;
zawsze sądziłam, że orzechy nerkowca komponują się świetnie ze słodkościami, jednak do pierwszego razu, gdy dodałam je właśnie do sałaki- przekonałam się, że pasują do wszystkiego! sałatka dla mnie świetna, wszystkie składniki, które ubóstwiam, a sos z tahini... mmm rewelacja! :)
OdpowiedzUsuńSmacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńMi buraki pasują tylko do śledzia; -)
OdpowiedzUsuńGosia
Salatka swietna, ale z tego wszystkiego to najbardziej urzekl mnie talerzyk-jabluszko ;) No po prostu wyglada przeuroczo!
OdpowiedzUsuń:) Mnie też urzekł od razu jak go zobaczyłam ;)
UsuńMmm, pycha! Chyba w ten weekend wypróbuję! Zapraszam do mnie: http://donotdreamjustdoit.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńTo musi być przepyszne. Niestety jestem zbyt leniwa, żeby piec buraki w całości...
OdpowiedzUsuńPrzecież to chwila roboty - zawinąć i wrzucić do piekarnika ;) Ostatecznie można ugotować a nawet upiec w mniejszych kawałkach.
UsuńWłaśnie zrobiłam sałatkę - jest przepyszna! Nawet bez orzechów, których nie mogę jeść! A sos obłędny... Dzięki ;)
OdpowiedzUsuńWow połączenie buraka i jabłka to jest to :D
OdpowiedzUsuńMój mąż nie znosi sałatek bez mięsa, czy możemy dołożyc tu kilka plasterkow upieczonej w folii piersi kurczaka lub indyka?
OdpowiedzUsuńJasne, lepiej jak zje taką sałatkę z mięsem niż potrawę mięsną bez dodatku warzyw ;)
UsuńSuper. A mam pytanie jeszcze. Wartość odzywcza przy dniach podawana jest dla jednej porcji?
UsuńTak :)
Usuń