Jeśli planujecie co upichcić na święta koniecznie spróbujcie tych uroczych babeczek. Dzięki dodatkowi przyprawy do piernika mają korzenny, świąteczny wręcz smak i aromat. Lekki krem orzechowy z dodatkiem wanilii sprawi, że nikt nawet nie zauważy, że zajda się zdrowym i odchudzonym wypiekiem :)
Składniki na 10 mniejszych lub 6 większych babeczek:
- Starta drobno marchew - szklanka
- Mąka gryczana (w wersji glutenowej może być mąka pszenna pełnoziarnista lub graham) - szklanka
- Kakao gorzkie - 2 łyżki
- Proszek do pieczenia (w wersji bezglutenowej specjalny proszek bezglutenowy) - łyżeczka
- Przyprawa do piernika - płaska łyżka
- Drobno posiekane orzechy włoskie - 4 łyżki
- Suszone daktyle - 100g (namoczone gorącej w wodzie przez ok. 30 minut)
- Jogurt naturalny - 2 łyżki
- Jajo - sztuka
- Sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
- Olej rzepakowy - 2 łyżki
Składniki na krem orzechowo - waniliowy:
- Orzechy nerkowca - szklanka (namoczone przez 30 minut w gorącej wodzie)
- Mleko (może być dowolne mleko roślinne) - kilka łyżek
- Miód lub ksylitol - do smaku
- Ziarenka z jednej laski wanilii
Czy odżywiasz się zdrowo?
Przeprowadź szybki test i dowiedz się. Kliknij aby rozpocząć test.
Sposób przygotowania:
- Z daktyli odlej wodę i zmiksuj je blenderem na gładką pastę.
- Wymieszaj wszystkie składniki na babeczki i przełóż do foremek wyłożonych papierem do pieczenia lub papilotkami (w przypadku foremek sylikonowych nie jest to konieczne).
- Babeczki piecz w piekarniku w temp. 180 stopni C przez ok. 25 minut.
- Przygotuj krem: z orzechów odlej wodę - zmiksuj je blenderem z dodatkiem pozostałych składników - mleko dodawaj w trakcie miksowania do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
- Na ostudzone babeczki wyłóż porcje kremu.
Wartość odżywcza jednej małej babeczki z łyżeczką kremu*:
- Energia: 192 kcal
- Białko: 7g
- Tłuszcz: 13g
- Węglowodany: 21g
- Błonnik pokarmowy: 3,5g
- Cholesterol: 22,4mg
U mnie wyszło 10 babeczek, ilość kremu była odpowiednia do przyozdobienia wszystkich.
Marchewkowe babeczki z kremem są dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: A, E, B1, B2, PP;
Smacznie! ;)
OdpowiedzUsuńakurat mam wszystkie potrzebne składniki..... na pewno spróbuję! : ) wszystko co z marchewką jest pyszne <3 a jeśli jeszcze ma kakao.... poezja !
OdpowiedzUsuńOo ale trafilam! Fajnie podobaja mi sie :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam nathalyia.blogspot.de :-)
świetna alternatywa dla kupnych słodyczy:))
OdpowiedzUsuńgenialne te babeczki, a zwłaszcza krem! :)
OdpowiedzUsuńZaczelam robic i ciasto wyszlo bardzo dobre, ale przy pieczeniu- wielki zawod :( niestety, po ponad 35 min surowe w srodku a spod spalony.... może kiedyś sprobuje jeszcze raz, ale na razie smuteczek :(
OdpowiedzUsuńTwój przepis to najlepszy dowód na to, że można się odchudzać smacznie i nie rezygnując ze słodyczy - oczywiście zdrowych i domowej roboty:)
OdpowiedzUsuńA mozna czyms zastapic daktyle alboo nie dac ich w ogole? Wlasnie sie zorientowalam, ze zapomnialam kupic...
OdpowiedzUsuńDaktyle są zamiast cukru ;) Można dodać ksylitolu albo miodu, ewentualnie spróbować z innymi suszonymi owocami
Usuńz czego innego zrobić krem? Jakie tańsze orzechy (lub coś innego) można dodać? Dzięki za przepis! Pierniczki właśnie się pieką i pachną obłędnie :)
OdpowiedzUsuńA może polewa się sprawdzi? Chcę pierniczki zamknąć w metalową puszkę :)
UsuńNp taka?
Polewa czekoladowa – ekspresowa
Składniki:
100g czekolady gorzkiej
łyżka oleju kokosowego
Wykonanie:
Czekoladę siekamy nożem na drobne wiórki i wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Mieszamy. Dekorujemy ciasto.
Tak, taka polewa będzie ok :)
Usuń