Przygotowanie domowej pasty tahini jest niezwykle proste i szybkie. Stanowi ona niezbędny dodatek przede wszystkim do hummusu, ale można wykorzystać ją także do sosów sałatkowych, ciasteczek czy owsianki. Wystarczy zmiksować, przełożyć do słoiczka, zakręcić i włożyć do lodówki. Tam pasta może stać nawet 3 miesiące, choć szczerze wątpię żeby u kogokolwiek tyle wytrzymała :)
Składniki:
- Sezam - szklanka
- Olej sezamowy lub rzepakowy - 1 - 2 łyżki (opcjonalnie, ja nie dodawałam)
Sposób przygotowania:
- Sezam podpraż na suchej patelni - ziarenka mają się delikatnie zrumienić. Zbyt długie prażenie spowoduje, że będą gorzkie.
- Ostudzony sezam przerzuć do miski blendera i miksuj na gładką masę, tak samo jak w przypadku masła orzechowego.
- Co jakiś czas zbieraj ziarenka osadzające się na ściankach i dawaj odpocząć blenderowi - na początku powstanie proszek, po czasie gładka i jednolita pasta.
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńw sumie po co kupować jak tak prosto można zrobić własną:)
OdpowiedzUsuńOtóż to ;) I w dodatku mamy oszczędność pieniędzy ;)
UsuńA jakiego blendera uzywasz? Bo chcialabym zrobic i te paste i maslo orzechowe ale obawiam sie zeby sie nie zepsul...
OdpowiedzUsuńMam Zelmera 700W i Hyundaia 400W. Oba dają radę. Jeśli będzie Ci się mocno nagrzewał to trzeba dać mu odpocząć na jakiś czas ;)
UsuńMój blender pewnie nie poradziłby sobie z takich wyzwaniem...
OdpowiedzUsuńdomowe tahini to istne cudo, sprawdza się w wielu potrawach zarówno słodkich, jak i wytrawnych :)
OdpowiedzUsuńTakie jest już pyszne, a z odrobiną słodu, miodu.. istne cudo.. no i nie powiem, przy cenie sezamu, bardzo ekonomiczne.. i zdrowe:)
OdpowiedzUsuńA jaka jest kaloryczność tej pasty.
OdpowiedzUsuńSzklanka sezamu ma 950 kcal, więc tyle też będzie miała cała pasta.
Usuńmoja tahini, mimo, że sezam prażyłam naprawdę krótko wyszła dość gorzka. Chcę ja dodać do hummusu i obawiam się, czy nie zepsuje smaku. Tahini robiłam pierwszy raz i hummus też będę robić pierwszy raz - więc nie mam żadnego porównania.
OdpowiedzUsuńJeśli tahini wyszła gorzka to faktycznie może zepsuć smak hummusu. Spróbuj może na nowo uprażyć sezam w ilości tylko potrzebnej do hummusu, jak np. w tym przepisie: http://zdrowe-odzywianie-przepisy.blogspot.com/2014/02/hummus-pyszny-i-puszysty.html
UsuńSezam bardzo szybko się praży, ja niekiedy włączam tylko gaz na chwile, dwa razy zamieszam i zdejmuje z gazu ;)
Też mam Zelmer 700 W, ale podczas miksowania zawsze pod ostrzem robi się taki ubity placek, którego ostrze dalej nie rozdrabnia. Przechylanie na bok nic nie daje, bo masa jest przyklejona. Jak Pani sobie z tym radzi?
OdpowiedzUsuńOdgarniam łyżką. Najlepiej jest przygotowywać z większej ilości sezamu - wówczas nie ma takiego problemu ;)
UsuńWłaśnie zrobiłam tahini kupilam sezam niełuskany(jest ciemniejszy)źle oceniłam poziom prażenia wyszło gorzkie, to pierwsze tahini w moim życiu niemam porównania jak powinno smakować być może jest jakieś gotowe w sklepachktóre polecacie?
OdpowiedzUsuń