Gotowi na pyszne i zdrowe ciacho, którego przygotowanie zajmuje dosłownie 5 minut (bez pieczenia)? Wystarczy zmiksować poszczególne składniki i wrzucić do piekarnika na 15 minut. W międzyczasie wrzucamy na gaz posiekane jabłka i przez chwilkę dusimy do miękkości. Idealna opcja gdy nie mamy czasu na zbyt długie pichcenie, a spodziewamy się gości. W ten sposób poczęstujemy ich lekkim ciachem z ciepłymi jabłkami. Po prostu poezja!
Warunek jest jeden! Musicie mieć w zanadrzu domową granolę ;) Ja użyłam niedawno upieczonej jabłkowej, ale myślę, że świetnie sprawdzi się każda inna. Najważniejsze, aby po zmiksowaniu wszystkich składników ciasto się kleiło, zapobiegnie to kruszeniu podczas krojenia.
Inspiracją dla tego przepisu było ciasto z granoli i borówek z bloga White Plate.
Składniki na tortownicę (śr. 22 cm):
- Granola jabłkowa (u mnie z tego przepisu) - 250g
- Jabłko - średnia sztuka (ok. 150g)
- Masło (w wersji wegańskiej olej kokosowy) - 2 łyżki
- Cynamon - łyżeczka
Góra (na jeden kawałek ciasta):
- Jabłko - 1/2 sztuki
- Suszone daktyle - 3 sztuki
- Zmielone orzechy włoskie - łyżka
Sposób przygotowania:
- Jabłko obierz i blenderem zmiksuj na mus.
- Do zmiksowanego jabłka dodaj masło i granolę i miksuj do uzyskania klejącej masy.
- Masę przełóż na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia (ja wykładam tylko spód) i piecz w temp. 200 stopni C przez ok. 15 - 20 minut.
- Tuż przed podaniem ciasta przygotuj wierzch: jabłka posiekaj w kostkę, daktyle na mniejsze kawałki i duś razem aż jabłka będą miękkie (ale jeszcze się nie rozpadają). Ciepłe jabłka wyłóż na wierzch i obsyp zmielonymi orzechami włoskimi.
Wartość odżywcza porcji granolowego ciasta z jabłkami (1/12 keksówki):
- Energia: 267 kcal
- Białko: 5,2 g
- Tłuszcz: 12 g
- Węglowodany: 40,5 g
- Błonnik pokarmowy: 5 g
- Cholesterol: 3,7 mg
Granolowe ciasto jabłkowe jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6;
Jaki świetny pomysły! Zapisuję :)
OdpowiedzUsuńsuper pomysl!
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie, a przy tym jakie zdrowe :)
OdpowiedzUsuńGranola zrobiona, spód właśnie w piekarniku, ojjj...będzie pyszne śniadanko :) dziękuję Ci za przepisy! Dzięki Tobie w końcu zmieniłam nawyki żywieniowe :) Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńNarobiłaś mi smaka :-D
OdpowiedzUsuń:D
UsuńCzy dla osób jedzących jajka można granolę wiązać tym właśnie produktem zamiast jabłka??? i Czy ciasteczko to można upiec w innej foremce niż tortownica?
OdpowiedzUsuńMożna użyć jajka, przy czym jabłuszko tutaj jeszcze nam dosładza :)
UsuńInna foremka również się nada.
keksówka sie sprawdzi???
OdpowiedzUsuńTak, przy czym wtedy ciasto będzie wyższe i pewnie trzeba będzie troszeczkę dłużej piec ;)
Usuń