Pieczony łosoś pod aromatyczną, orzechową skorupką | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2014/10/22

Pieczony łosoś pod aromatyczną, orzechową skorupką


Pieczony łosoś z orzechami włoskimi to najlepszy sposób na dostarczenie sobie niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega 3. Zarówno tłuste ryby morskie jak i orzechy są dobrym źródłem tych cennych tłuszczów, obniżających poziom cholesterolu i zmniejszających stan zapalny w organizmie. Zdecydowanie warto od czasu do czasu zaserwować sobie taki obiad!

Łososia podałam w towarzystwie warzyw gotowanych na parze i ziemniaczanego puree z główką upieczonego czosnku.

 

Składniki na porcję:

  • Dzwonko łososia - sztuka (ok. 150g)
  • Natka pietruszki (posiekana) - 2 łyżki
  • Zmielone orzechy włoskie - 2 łyżki
  • Sól, pieprz, sok z cytryny

Sposób przygotowania:

  • Łososia oprósz solą i pieprzem oraz obłóż posiekaną natką pietruszki - odstaw na 30 minut do lodówki.
  • Rybę umieść w naczyniu żaroodpornym i wierzch obsyp zmielonymi orzechami.
  • Piecz w piekarniku w 180 stopniach C przez 10 - 15 minut.

Wartość odżywcza łososia z orzechową skorupką:

  • Energia: 439 kcal
  • Białko: 34 g
  • Tłuszcz: 32 g
  • Węglowodany: 5,4 g
  • Błonnik pokarmowy: 2 g
  • Cholesterol: 105 mg


Łosoś z orzechami jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: A, D, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;

P.S. Chcesz jeść zdrowo jednak nie wiesz od czego rozpocząć? Pobierz teraz moją listę 55 zdrowych produktów i weź ją na kolejne zakupy! To będzie Twój pierwszy krok w stronę zdrowego odżywiania i lepszego życia (zdrowie, więcej energii, szczupła sylwetka, mocne włosy i paznokcie). Do dzieła!

21 komentarzy:

  1. wygląda i napewno smakuje przepysznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Jutro zrobię to danie dla Taty, ma urodziny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy można taką posypke zrobić na innej rybie? Np teczowym pstragu lub flecie z miruny?

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy to koniecznie musi być dzwonko, czy może być zwykły filet? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ryba wyszła przepyszna, orzechy świetnie do niej pasują. Pozdrawiam

      Usuń
  5. Łosoś i orzechy - coś cudownego:) 10-15min w piekarniku na termoobiegu czy jakiejś grzałce? Z góry dziękuję za odpowiedź

    OdpowiedzUsuń
  6. Przed pieczeniem skloplić cytryna. Polecam użyć orzechów nerkowca zamiast włoskich, pozbędziemy sie gorzkiego smaku

    OdpowiedzUsuń
  7. A jaka surowke do tego proponujesz nigdy nie laczylam ryby z orzechami czas sprobowac ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Każda będzie pasować ;) Mogą być zarówno gotowane warzywa jak i surówka z marchewki albo buraczki :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy można użyć orzechów laskowych zamiast włoskich? :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda smacznie i zdrowo, dziękuję za pomysł na dzisiejszy obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  11. U mnie z orzechami włoskimi wychodziło trochę gorzkie/cierpkie.
    Lepiej pasowały migdały. Po za tym przepyszne i szybkie

    OdpowiedzUsuń
  12. Witam, rybę piec pod przykryciem? Skropić ją cytryną przed czy po upieczeniu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można piec bez przykrycia, skropić przed pieczeniem ;)

      Usuń