Pieczony łosoś z orzechami włoskimi to najlepszy sposób na dostarczenie sobie niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega 3. Zarówno tłuste ryby morskie jak i orzechy są dobrym źródłem tych cennych tłuszczów, obniżających poziom cholesterolu i zmniejszających stan zapalny w organizmie. Zdecydowanie warto od czasu do czasu zaserwować sobie taki obiad!
Łososia podałam w towarzystwie warzyw gotowanych na parze i ziemniaczanego puree z główką upieczonego czosnku.
Składniki na porcję:
- Dzwonko łososia - sztuka (ok. 150g)
- Natka pietruszki (posiekana) - 2 łyżki
- Zmielone orzechy włoskie - 2 łyżki
- Sól, pieprz, sok z cytryny
Sposób przygotowania:
- Łososia oprósz solą i pieprzem oraz obłóż posiekaną natką pietruszki - odstaw na 30 minut do lodówki.
- Rybę umieść w naczyniu żaroodpornym i wierzch obsyp zmielonymi orzechami.
- Piecz w piekarniku w 180 stopniach C przez 10 - 15 minut.
Wartość odżywcza łososia z orzechową skorupką:
- Energia: 439 kcal
- Białko: 34 g
- Tłuszcz: 32 g
- Węglowodany: 5,4 g
- Błonnik pokarmowy: 2 g
- Cholesterol: 105 mg
Łosoś z orzechami jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: A, D, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;
wygląda i napewno smakuje przepysznie
OdpowiedzUsuńsmacznie :)
OdpowiedzUsuńJutro zrobię to danie dla Taty, ma urodziny :)
OdpowiedzUsuńSuper :) Na pewno będzie zachwycony!
UsuńCzy można taką posypke zrobić na innej rybie? Np teczowym pstragu lub flecie z miruny?
OdpowiedzUsuńTak, można :)
UsuńCzy to koniecznie musi być dzwonko, czy może być zwykły filet? :)
OdpowiedzUsuńPewnie, może być filet :)
UsuńRyba wyszła przepyszna, orzechy świetnie do niej pasują. Pozdrawiam
Usuń:)
UsuńŁosoś i orzechy - coś cudownego:) 10-15min w piekarniku na termoobiegu czy jakiejś grzałce? Z góry dziękuję za odpowiedź
OdpowiedzUsuńGóra - dół, bez termoobiegu ;)
UsuńPrzed pieczeniem skloplić cytryna. Polecam użyć orzechów nerkowca zamiast włoskich, pozbędziemy sie gorzkiego smaku
OdpowiedzUsuńA jaka surowke do tego proponujesz nigdy nie laczylam ryby z orzechami czas sprobowac ;)
OdpowiedzUsuńKażda będzie pasować ;) Mogą być zarówno gotowane warzywa jak i surówka z marchewki albo buraczki :)
OdpowiedzUsuńCzy można użyć orzechów laskowych zamiast włoskich? :)
OdpowiedzUsuńtak, można ;)
UsuńWygląda smacznie i zdrowo, dziękuję za pomysł na dzisiejszy obiad :)
OdpowiedzUsuńU mnie z orzechami włoskimi wychodziło trochę gorzkie/cierpkie.
OdpowiedzUsuńLepiej pasowały migdały. Po za tym przepyszne i szybkie
Witam, rybę piec pod przykryciem? Skropić ją cytryną przed czy po upieczeniu?
OdpowiedzUsuńMożna piec bez przykrycia, skropić przed pieczeniem ;)
Usuń:)
OdpowiedzUsuńJa np. nie jestem zwolennikiem mintaja - preferuję raczej czerwone ryby, niż te białe. Dziś, chce na obiad przygotować łososia według tego przepisu https://mowisalmon.pl/przepisy/ Czy kiedykolwiek mieliście okazję spróbować łososia w takiej postaci?
OdpowiedzUsuń