Paulina Styś-Nowak dnia 2014/09/10

Wegańskie ciasteczka z masłem orzechowym: bez mąki, bez cukru, bez tłuszczu

Fasolowe ciasteczka

Te ciasteczka przeszły moje najśmielsze oczekiwania. Na początku miałam zrobić większą ilość, jednak obawiałam się trochę, że eksperyment będzie nieudany więc przygotowałam na próbę 12 ciasteczek. Okazało się, że ciacha są super smaczne i co najważniejsze zdrowe. A to wszystko da się osiągnąć bez mąki, dodatku tłuszczu a nawet cukru!

No nic tylko zdrowo się odżywiać ;)

Czy ja już mówiłam, że fasola jest cudowna?

 

 

Składniki na 12 ciasteczek:

  • Czerwona fasola konserwowa (może być również ugotowana) - puszka
  • Suszone daktyle - 20 sztuk (ok. 100g)
  • Orzeszki ziemne - 30g*
  • Masło orzechowe (oczywiście własnej roboty)* - 5 łyżeczek
  • Gorzkie kakao - 3 łyżki
  • Ziarenka z jednej laski wanilii lub 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego

*Jeśli masz alergię na orzeszki ziemne pomiń dodatek masła orzechowego, zaś orzeszki zastąp migdałami lub innymi ulubionymi orzechami.

Sposób przygotowania:


  • Fasolę odsącz na sicie i opłukaj z zalewy.
  • Daktyle posiekaj na mniejsze kawałki.
  • Orzechy ziemne zmiksuj blenderem na drobne kawałeczki (ale nie na mąkę).
  • Fasolę i daktyle zmiksuj blenderem na gładką masę (ja korzystałam najpierw z blendera kielichowego, później masę miksowałam za pomocą blendera ręcznego).
  • Do masy dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.
  • Formuj ciasteczka i rozłóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piecz w temp. 180 stopni C przez ok. 25 minut.

Ciasteczka bez mąki

Wartość odżywcza jednego ciasteczka:

  • Energia: 102 kcal
  • Białko: 5 g
  • Tłuszcz: 3 g
  • Węglowodany: 13,6 g
  • Błonnik pokarmowy: 3,5 g
  • Cholesterol: 0 mg


Fasolowe ciasteczka są dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: E, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;
Bezglutenowe ciasteczka

Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

31 komentarzy:

  1. w najbliższym czasie na pewno spróbuję zrobić, bo zaintrygowały mnie te ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zero tłuszczu, zero cholesterolu, w sam raz dla mnie:) Dziękuję bardzo za ten przepis:)

    Ania.

    OdpowiedzUsuń
  3. Już sobie wyobrażam smak tych ciasteczek! Akurat nie mam daktyli, więc zrobię jak się w nie zaopatrzę, bo bardzo kusi mnie taka zdrowsza wersja słodkich ciasteczek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Po prostu uwielbiam Pani przepisy! Kolejny przepyszny mniej kaloryczny, dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  5. robiłam kiedyś podobne, tylko bez dodatku masła orzechowego... to masełko musi dodawać fajny kremowy posmak no i na pewno bardziej "kleistą" konsystencję- czyli taką jaką lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  6. fajne te ciacha! lubię fasolę właśnie za to, ze jest tak uniwersalna, a do tego smaczna i zdrowa :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zapowiada sie smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wypróbowałam dziś ten przepis, do którego podchodziłam z lekką obawą i niedowierzaniem, że takie ciasteczka mogą smakować. A jednak są pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam, ile takie ciasteczka mogą leżeć? I jak je przechowywać? :) mam zamiar zrobić je w weekend jak będzie więcej czasu. :))

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy da radę zmiksowac fasole blenderem ręcznym?

    OdpowiedzUsuń
  11. 3 ciasteczka na drugie śniadanie mogą być? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zależy od kaloryczności diety. Jeśli się nie odchudzamy i dieta ma być normokaloryczna to 3 ciasteczka można ze spokojem zjeść.

      Usuń
  12. czy ciasteczka sa dobre tez na drugi dzien? :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Czy daktyle są bardzo słodkie? Kiedyś kupiłam sobie figi suszone i nigdy więcej ich nie kupię więc wszelkie przepisy z nimi omijam szerokim łukiem. Ten przepis mi się podoba tylko własnie te daktyle mnie jakoś odrzucają choć ich nie jadłam, ale jakoś mi się kojarzą z figami;) Czy można je czymś ewentualnie zastapić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, daktyle są bardzo słodkie - pełnią tutaj rolę zamiennika cukru ;)

      Usuń
  14. Ciasteczka może nie pyszne (niestety, uzależnienie od zwykłych, pompowanych cukrem i ulepszaczami słodyczy zobowiązuje, ale mam nadzieję, że niedługo, bo walczę ze swoimi nawykami od jakiegoś czasu), ale całkiem smaczne. Zabieram sobie ze dwa do pracy i mam fajną przekąskę :-) Więcej nie jestem w stanie zjeść, bo zostawiają wtedy uczucie pieczenia w gardle (testowane na konkubencie - ma tak samo). Ale, mimo mojego marudzenia dziękuję za przepis, wracam do niego w miarę regularnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. A czy fasola wlicza się w dzienną porcje warzyw?
    Gdyby tak to byłyby ciasteczka idealne ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fasolę traktujemy bardziej jako źródło białka :)

      Usuń
  16. Ciasteczka są przepyszne i do tego bardzo sycące :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ciastka super. Zrobiłam i jestem pod wrażeniem. Do tego szybko sie je robi i są mega sycące 🤗mniam !!!brawo!!!!

    OdpowiedzUsuń
  18. Zrobiłam te ciasteczka, są obłędne! Zmagam się z cukrzycą ciążową, a te ciasteczka w ogóle nie podnoszą cukru, co jest dodatkowym, wielkim plusem. Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  19. W końcu trafiłam na blog ze zdrowymi słodyczami Mam tylko pytanie czym zastąpić daktyle (nietolerancja fruktozy) - dopiero uczę się nowych przepisów w związku z nietolerancją :) Magda

    OdpowiedzUsuń
  20. Mam pyt jak dużo ma być fasoli?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cała standardowa puszka, czyli ok. 240g fasoli bez zalewy

      Usuń