Te ciasteczka przeszły moje najśmielsze oczekiwania. Na początku miałam zrobić większą ilość, jednak obawiałam się trochę, że eksperyment będzie nieudany więc przygotowałam na próbę 12 ciasteczek. Okazało się, że ciacha są super smaczne i co najważniejsze zdrowe. A to wszystko da się osiągnąć bez mąki, dodatku tłuszczu a nawet cukru!
No nic tylko zdrowo się odżywiać ;)
Czy ja już mówiłam, że fasola jest cudowna?
Składniki na 12 ciasteczek:
- Czerwona fasola konserwowa (może być również ugotowana) - puszka
- Suszone daktyle - 20 sztuk (ok. 100g)
- Orzeszki ziemne - 30g*
- Masło orzechowe (oczywiście własnej roboty)* - 5 łyżeczek
- Gorzkie kakao - 3 łyżki
- Ziarenka z jednej laski wanilii lub 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
*Jeśli masz alergię na orzeszki ziemne pomiń dodatek masła orzechowego, zaś orzeszki zastąp migdałami lub innymi ulubionymi orzechami.
Sposób przygotowania:
- Fasolę odsącz na sicie i opłukaj z zalewy.
- Daktyle posiekaj na mniejsze kawałki.
- Orzechy ziemne zmiksuj blenderem na drobne kawałeczki (ale nie na mąkę).
- Fasolę i daktyle zmiksuj blenderem na gładką masę (ja korzystałam najpierw z blendera kielichowego, później masę miksowałam za pomocą blendera ręcznego).
- Do masy dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.
- Formuj ciasteczka i rozłóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w temp. 180 stopni C przez ok. 25 minut.
Wartość odżywcza jednego ciasteczka:
- Energia: 102 kcal
- Białko: 5 g
- Tłuszcz: 3 g
- Węglowodany: 13,6 g
- Błonnik pokarmowy: 3,5 g
- Cholesterol: 0 mg
Fasolowe ciasteczka są dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: E, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;
w najbliższym czasie na pewno spróbuję zrobić, bo zaintrygowały mnie te ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńZero tłuszczu, zero cholesterolu, w sam raz dla mnie:) Dziękuję bardzo za ten przepis:)
OdpowiedzUsuńAnia.
świetny pomysł ;)
OdpowiedzUsuńJuż sobie wyobrażam smak tych ciasteczek! Akurat nie mam daktyli, więc zrobię jak się w nie zaopatrzę, bo bardzo kusi mnie taka zdrowsza wersja słodkich ciasteczek :)
OdpowiedzUsuńPo prostu uwielbiam Pani przepisy! Kolejny przepyszny mniej kaloryczny, dziękuję!
OdpowiedzUsuńBardzo proszę :)
Usuńrobiłam kiedyś podobne, tylko bez dodatku masła orzechowego... to masełko musi dodawać fajny kremowy posmak no i na pewno bardziej "kleistą" konsystencję- czyli taką jaką lubię :)
OdpowiedzUsuńfajne te ciacha! lubię fasolę właśnie za to, ze jest tak uniwersalna, a do tego smaczna i zdrowa :)
OdpowiedzUsuńZapowiada sie smakowicie :)
OdpowiedzUsuńWypróbowałam dziś ten przepis, do którego podchodziłam z lekką obawą i niedowierzaniem, że takie ciasteczka mogą smakować. A jednak są pyszne! :)
OdpowiedzUsuńWitam, ile takie ciasteczka mogą leżeć? I jak je przechowywać? :) mam zamiar zrobić je w weekend jak będzie więcej czasu. :))
OdpowiedzUsuńCzy da radę zmiksowac fasole blenderem ręcznym?
OdpowiedzUsuńOczywiście :)
Usuń3 ciasteczka na drugie śniadanie mogą być? :)
OdpowiedzUsuńZależy od kaloryczności diety. Jeśli się nie odchudzamy i dieta ma być normokaloryczna to 3 ciasteczka można ze spokojem zjeść.
Usuńczy ciasteczka sa dobre tez na drugi dzien? :)
OdpowiedzUsuńtak :)
UsuńCzy daktyle są bardzo słodkie? Kiedyś kupiłam sobie figi suszone i nigdy więcej ich nie kupię więc wszelkie przepisy z nimi omijam szerokim łukiem. Ten przepis mi się podoba tylko własnie te daktyle mnie jakoś odrzucają choć ich nie jadłam, ale jakoś mi się kojarzą z figami;) Czy można je czymś ewentualnie zastapić?
OdpowiedzUsuńTak, daktyle są bardzo słodkie - pełnią tutaj rolę zamiennika cukru ;)
UsuńCiasteczka może nie pyszne (niestety, uzależnienie od zwykłych, pompowanych cukrem i ulepszaczami słodyczy zobowiązuje, ale mam nadzieję, że niedługo, bo walczę ze swoimi nawykami od jakiegoś czasu), ale całkiem smaczne. Zabieram sobie ze dwa do pracy i mam fajną przekąskę :-) Więcej nie jestem w stanie zjeść, bo zostawiają wtedy uczucie pieczenia w gardle (testowane na konkubencie - ma tak samo). Ale, mimo mojego marudzenia dziękuję za przepis, wracam do niego w miarę regularnie :-)
OdpowiedzUsuńA czy fasola wlicza się w dzienną porcje warzyw?
OdpowiedzUsuńGdyby tak to byłyby ciasteczka idealne ;)
Fasolę traktujemy bardziej jako źródło białka :)
UsuńCiasteczka są przepyszne i do tego bardzo sycące :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za miły komentarz :)
UsuńCiastka super. Zrobiłam i jestem pod wrażeniem. Do tego szybko sie je robi i są mega sycące 🤗mniam !!!brawo!!!!
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarz :)
UsuńZrobiłam te ciasteczka, są obłędne! Zmagam się z cukrzycą ciążową, a te ciasteczka w ogóle nie podnoszą cukru, co jest dodatkowym, wielkim plusem. Dziękuję!
OdpowiedzUsuńW końcu trafiłam na blog ze zdrowymi słodyczami Mam tylko pytanie czym zastąpić daktyle (nietolerancja fruktozy) - dopiero uczę się nowych przepisów w związku z nietolerancją :) Magda
OdpowiedzUsuńKażde inne suszone owoce ;)
UsuńMam pyt jak dużo ma być fasoli?
OdpowiedzUsuńcała standardowa puszka, czyli ok. 240g fasoli bez zalewy
Usuń