Dzisiaj mam dla Was przepis na lekki wegański obiad. Dodatek cieciorki sprawia, że posiłek jest również świetnym źródłem białka.
Składniki na 3 porcje:
- Kalafior - 1/2 sztuki
- Cebula - 2 sztuki
- Czosnek - ząbek
- Pomidory w puszce (krojone) - puszka
- Ugotowana ciecierzyca - 6 łyżek
- Olej rzepakowy - 2 łyżki
- Woda - 1,5 szklanki
- Kurkuma - łyżeczka
- Mielony imbir - 1/2 łyżeczki
- Cynamon - 1/4 łyżeczki
- Mielona kolendra - łyżeczka
- Sok z cytryny - łyżka
- Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Cebulę posiekaj w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę - podsmaż na oleju rzepakowym razem z przyprawami.
- Dodaj kalafiora podzielonego na różyczki, wodę oraz pomidory w puszce.
- Duś wszystko aż kalafior będzie miękki, ale chrupiący.
- Na koniec dodaj ugotowaną ciecierzycę i dopraw jeszcze do smaku sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem.
- Curry podawaj z ryżem brązowym lub paraboiled ugotowanym z dodatkiem kurkumy.
Wartość odżywcza curry z kalafiorem i ryżem brązowym (50g):
- Energia: 342 kcal
- Białko: 11,4 g
- Tłuszcz: 7,5 g
- Węglowodany: 68 g
- Błonnik pokarmowy: 12 g
- Cholesterol: 0 mg
Curry z kalafiorem jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;
Wow ... świetne danie !!! Przepysznie !
OdpowiedzUsuńSwietnie :)
OdpowiedzUsuńSuper, na pewno wypróbuję, dobrze się sprawdzi jako obiad do pracy.
OdpowiedzUsuńna samą myśl o tym curry robię się głodna :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajna opcja :) Myślę, że nada się również na kolację lub na zimno jako lunchbox do pracy :)
OdpowiedzUsuńbardzo fajny wegański przepis, myślę, że skorzystam ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszelkiego rodzaju curry, a jako że ostatnio staram się ograniczyć mięso, bardzo chętnie skuszę się na curry z kalafiorem! :) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńZ wielką przyjemnością zjadłabym taki obiad. Ba, nawet porcje innych :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam! ♥
OdpowiedzUsuńCzy mozna użyć ciecierzycy z puszki?:)
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis, szukałem czegoś lekkiego na obiad i proszę- wszystkie składniki w domu :)
UsuńInnym próbującym kalafiora z ciecierzycą(moja była z puszki, dodana na sam koniec tylko do podgrzania) polecam po dodaniu pomidorów z puszki nalać do tej puszki wody i dodać do dania. I puszka wypłukana, i odmierzać półtorej szklanki nie trzeba;)
Super przepis! Muszę wypróbować:)
OdpowiedzUsuńDowiedziałem się niedawno że pomidory w puszcze, jak inne "puszkowane" zawierają szkodliwe BPA, co o tym myśleć?
OdpowiedzUsuńNie ma obaw. Jeśli puszki nie są podgrzewane czy uszkodzone mechanicznie (wgniecione) to BPA nie przechodzi do produktu. Potwierdzają to badania: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=Migration+of+bisphenol+A+into+canned+tomatoes+produced+in+Italy%3A+dependence+on+temperature+and+storage+conditions.
Usuńczy wartość kaloryczna dania jest poprawnie podana? 50g curry wraz z ryżem ma 342 kcal?
OdpowiedzUsuńChodzi o 50 g samego ryżu + curry (porcja to 1/3 całego przepisu)
Usuńzrobiłam, pyszne ;)
OdpowiedzUsuń