Dzisiaj mam dla Was mega pyszną propozycję na wegański obiad. Bardzo pożywne i proste do przygotowania buraczane kotleciki z kaszą jaglaną. Ten cudny przepis znalazłam na blogu Vegelicious skąd dowiadujemy się, że pochodzi z książki Color Me Vegan. Są to jedne z lepszych kotlecików wegańskich jakie miałam okazje zjeść ;)
Kotleciki podałam z "frytkami" z piekarnika, porwanym jarmużem, pomidorkami koktajlowymi i lekkim majonezem. Z powodzeniem można przygotować z nich także domowe burgery - wystarczy zapakować je do ciepłej bułki i dodać sałatę, pomidory oraz inne ulubione warzywa ;)
Składniki na 4 porcje (8 sporych kotlecików):
- Burak - średnia sztuka (2 szklanki po starciu)
- Kasza jaglana (ugotowana) - 1,5 szklanki (ok. 1/3 szklanki suchej)
- Uprażone ziarna słonecznika - 1/2 szklanki (w oryginalnym przepisie szklanka)
- Uprażone ziarna sezamu - 1/2 szklanki
- Cebula - sztuka
- Bułka tarta (graham) - 1/2 szklanki
- Olej rzepakowy - 1/4 szklanki
- Mąka razowa lub graham - 3 łyżki
- Pęczek natki pietruszki
- Chilli - 1/4 łyżeczki
- Sos sojowy - 3 łyżki
- Czosnek - 4 ząbki
- Sól
Sposób przygotowania:
- Cebulę posiekaj w drobną kostkę, buraki zetrzyj na grubych oczkach.
- Wymieszaj wszystkie składniki i dopraw do smaku odrobiną soli.
- Z masy formuj kotleciki i smaż z obu stron na patelni posmarowanej odrobiną oleju rzepakowego (wersja szybsza) lub rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia posmarowanym odrobiną oleju rzepakowego i upiecz w piekarniku w temp. 200 stopni C przez 25 minut (wersja dłuższa). W połowie pieczenia kotleciki obróć na drugą stronę.
Wartość odżywcza dwóch sporych kotlecików:
- Energia: 480 kcal
- Białko: 13 g
- Tłuszcz: 33,4 g
- Węglowodany: 32 g
- Błonnik pokarmowy: 6 g
- Cholesterol: 0 mg
Buraczane kotleciki są dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: E, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;
Ten burak w przepisie ma być ugotowanych czy surowy?
OdpowiedzUsuńSurowy ;)
Usuńa ja własnie ugotowalam.. hahaha , czy mogłabym dodać gotowany ? czy to coś zmieni ?
UsuńO kurcze ;) Nie wiem czy nie wyjdzie zbyt rzadka masa. Proszę spróbować, a w razie co dodać więcej bułki tartej ;)
Usuńa co zamiast bułki tartej dać można?:)
OdpowiedzUsuńmielone siemie lniane
Usuńjest też taka fajna panierka z cieciorki :)
UsuńKupiłaś mnie tymi kotlecikami! :) Z buraka nie robiłam jeszcze, wiedzę, że jest co nadrabiać.
OdpowiedzUsuńpycha <33
OdpowiedzUsuńo jaki fajny pomysł:)
OdpowiedzUsuńświetna propozycja :)
OdpowiedzUsuńeksperymenty z burakiem jak najbardziej na tak :)
właśnie przed chwilą jadłam z moim - po prostu super smaczne kotlety :-)
OdpowiedzUsuńPyszne :) piekłam w piekarniku. Zrobiłam też takie, tylko z marchewką zamiast buraka i z imbirem z przepisu z jadłonomii i też były przepyszne :) / miniqa
OdpowiedzUsuńGdyby ktoś chciał jeszcze zdrowiej, to polecam zastąpić olej rzepakowy jakimś innym (np. olejem ryżowym). Do krótkiego podsmażania olej rzepakowy nie powinien być zły, ale już przy piekarniku ustawionym na 200 stopni lepiej użyć innego. Dlaczego? http://pl.wikipedia.org/wiki/Punkt_dymienia
OdpowiedzUsuńBravo!! Robiłam z olejem kokosowym- polecam :D
UsuńBardzo dobry przepis. Już wypróbowany! Kotleciki bardzo dobre w smaku, w sam raz dla wegetarian :)
OdpowiedzUsuńBaaaardzo fajny blog :-) Dziękuję za pyszne pomysły. Codziennie tu zaglądam i korzystam :-)
OdpowiedzUsuńA czym mogłabym zastąpić bułkę tartą? Może mąka?
OdpowiedzUsuńZamiana bułki na mąkę może wpłynąć na pogorszenie smaku :(
Usuńbułkę tartą można zastąpić mielonym siemieniem lnianym - wersja dla bezglutenowców:-)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńA czy można pominąć sos sojowy? Czym go ewentualnie zastąpić. . Nie Znam jego smaku ze względu na uczulenie dlatego zastanawiam się co można by dodać jako zamiennik by nie ucierpiał smak pozdrawiam ps. Przepisy są świetne! !!
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńPo prostu go pomiń i dopraw do smaku solą ;)
Usuńmoże zastąpić sos sojowy przyprawą magi ;p
Usuńnu nu nu! :p
UsuńKocham buraki, ale nigdy ich nie jadłam w postaci kotletów. Mam jednak pytanie, czy mogłabym bułkę tartą zamienić na zmielone siemię lniane?
OdpowiedzUsuńMożna spróbować, choć zapewne wpłynie to na smak kotlecików ;)
UsuńSpróbuję bo kotleciki wyglądają super :-) . A mam jeszcze jedno pytanie ile wody potrzeba do ugotowaniu kaszy?
UsuńI czy mam siemię lniane zalewać wodą tak jak w robieniu kotletów sojowych?
UsuńStosunek wody do kaszy 3:1 (tak że by całość się wchłonęła). Myślę, że nie (masa może wyjść za rzadka). I nie ma sensu dodawać tak dużo siemienia - daj 3 - 4 łyżki. W razie gdyby był problem ze sklejalnością dosyp odrobinę kaszy manny.
UsuńDziękuję za porady. :-) A czy w razie czego zamiast kaszy manny mogę podarować się skrobią ziemniaczaną? Kaszy manny to ja nie mam. :-\
UsuńMożesz spróbować. Ale jak uda Ci się ususzyć i zetrzeć grahamkę to koniecznie przygotuj kotleciki jak w oryginalnym przepisie :)
UsuńPostanowiłam zrobić według przepisu i użyłam bułki grahamowej. Kotlety przepyszne są. Napewno jeszcze nie raz u nas za goszczą. Nawet nie sądziłam, że z buraka można takie dobre rzeczy zrobić. :-) :-)
OdpowiedzUsuńMyślisz, że zamiast kaszy jaglanej mogę użyć płatków jaglanych?
OdpowiedzUsuńObawiam się, że nie wyjdą z płatkami jaglanymi
UsuńWyśmienite! Spróbowałam z płatkami jaglanymi i tak jak przewidziałaś konsystencja nie przypomina burgerów... Nie mniej, po upieczeniu wyszła wspaniała potrawka z buraka :) Ten przepis wejdzie na stałe do mojej kuchni.
OdpowiedzUsuńWyśmienite! Spróbowałam z płatkami jaglanymi i tak jak przewidziałaś konsystencja nie przypomina burgerów... Nie mniej, po upieczeniu wyszła wspaniała potrawka z buraka :) Ten przepis wejdzie na stałe do mojej kuchni.
OdpowiedzUsuńTe burgery wyglądają nieziemsko!! Chciałabym je zrobić w najbliższym czasie, ale nie mam pojęcia gdzie kupić bułkę tartą graham :(
OdpowiedzUsuńBędzie ciężko. Najprościej ususzyć grahamki i zetrzeć ;)
UsuńKotlety sa przepyszne i co ważne dla mnie szybko się je przygotowuje. Nie jadłam lepszych vege burgerów jak dotąd w swoim życiu. Pozwolę sobie prześledzić inne Pani przepisy. :) Magdalena
OdpowiedzUsuńPyszne kotlety. Zamiast bulki tartej i maki dodalam platki owsiane rozdrobnione. Masa wyszla zbyt sucha , wiec dodalam jajko.
OdpowiedzUsuńCzy można zastąpić kaszę jajkiem?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Obawiam się, że jajko się nie sprawdzi. Będzie brakowało wypełnienia.
UsuńA mozna je mrozic? Bo wyszlo mi ich bardzo duzo...
OdpowiedzUsuńSmak doskonały! Zjadłam z surówką z kiszonej kapusty.
OdpowiedzUsuńJedyne małe ale - trochę rozpadają się. Co mogę z tym zrobić?
Można dodać więcej bułki tartej :)
UsuńPowiem tylko, że te wege burgery są poprostu kapitalne nawet mój teściu mięsożerca jadł i jadł, oczywiście nie będę mówiła, że mój mąż je ubóstwia dziękuje Pani bardzo za takie pyszności :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że wszystkim smakują! :)
UsuńCZY kaszę jaglaną można zastąpić kaszą kuskus?
OdpowiedzUsuńnie, nie sprawdzi się, kotlety będą się rozsypywać
UsuńWspaniały pomysł.
OdpowiedzUsuńBurak dla buraków ?
Zdecydowanie odradzam marchewki!Zamiast buraka jak marchewka to tylko jako surówka-patrz wskaźnik glikemiczny !!!
Ciekawie wygladaja, nigdy nie robiłam nie wiem czy sezam nie przypali sie skoro jest mało oleju, myśle że na usmażone lepiej posypać...skoro sprawdzony sposób więc spróbuję. Pani Paulino dziekuję za świetne porady, pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńCzy olej dodajemy do środka masy? Czy podana w przepisie 1/4 szklanki oleju służy wyłącznie do smażenia/pieczenia?
OdpowiedzUsuńDo środka ;)
UsuńCzy na talerzu są frytki, czy tylko coś, co wygląda jak frytki?
OdpowiedzUsuńFrytki pieczone w piekarniku ;)
UsuńCzy zamiast mąki mogą być otręby?
OdpowiedzUsuńPrzepyszny burger. Ja do swojej mieszanki nie musiałam dodawać mąki.
OdpowiedzUsuń