Paulina Styś-Nowak dnia 2014/05/03

Prosty i zdrowy obiad z uśmiechem :)

Obiad z uśmiechem za sprawą groszku, pomidorka i szczypioru, które chyba chciały mi umilić dzień :) Prosto, smacznie, kolorowo i co najważniejsze zdrowo!

 

Składniki na 3 porcje:

  • Ryż brązowy - 150g
  • Soczewica zielona - 1/2 szklanki
  • Papryka - sztuka
  • Groszek zielony mrożony lub konserwowy - 9 łyżek
  • Dymka - 2 sztuki
  • Pomidorki daktylowe - 300g
  • Szczypior
  • Sezam - 3 łyżeczki
  • Mozzarella - kula 120g
  • Sól, pieprz, słodka papryka, chilli


Sposób przygotowania:

  • Ryż ugotuj w delikatnie osolonej wodzie (ok. 35 minut).
  • Soczewicę ugotuj w delikatnie osolonej wodzie (ok. 15 - 20 minut).
  • Jeśli używasz mrożonego groszku ugotuj go w wodzie (ok. 3 minuty), jeśli konserwowego odsącz z zalewy.
  • Posiekaj paprykę, dymkę, szczypior, pomidorki i mozzarellę. 
  • Odsącz ryż i odcedź soczewicę.
  • Wymieszaj wszystkie składniki razem (oprócz pomidorków - podaj obok; i mozzarelli - podaj na ;).

Wartość odżywcza porcji:

  • Energia: 489 kcal
  • Białko: 26 g
  • Tłuszcz: 15 g
  • Węglowodany: 61 g
  • Błonnik pokarmowy: 13 g
  • Cholesterol: 32,7 mg


Kolorowy obiad jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;

Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

8 komentarzy:

  1. Wszystko ładnie się komponuje, zdrowe i kolorowe danie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. prosty, zdrowy ale i piękny, bo taki kolorowy. lubię kolorowość, nawet na talerzu! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Ja również :) Muszę częściej przygotowywać tego typu obiadki ;)

      Usuń
  4. W którym składniku jest B12? Bo z tego co jest mi wiadomo B12 nie ma w roślinach.

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam,
    mam pytanie, widzę że często używasz groszek konserwowy, czy to on jest zdrowy? z tego co mi wiadomo nie powinno się groszku konserwowego podawać dzieciom, najlepiej świeży bądź mrożony. Mnie też jakoś groszek konserwowy nie kojarzy się ze zdrowiem..może się mylę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj!

      Szczerze mówiąc ostatnio nie używam go praktycznie w ogóle. Przerzuciłam się na groszek mrożony, gdyż jest smaczniejszy i oczywiści zdrowszy. W starych przepisach faktycznie groszek konserwowy się pojawia, ale warto zamieniać na mrożony.

      Pozdrawiam!

      Usuń