Zapraszam na mocno czekoladowe ciasto, w którym głównym składnikiem są... buraki!
Przyda się mężczyzna... albo nie! Takie ścieranie buraków to świetna forma treningu - polecam tylko założyć rękawiczki! :)
Składniki na keksówkę:
- Buraki - ok. 400g (waga po obraniu)*
- Gorzka czekolada (min. 70% kakao) - 2 tabliczki
- Kakao gorzkie - 3 łyżki
- Mąka pszenna graham (typ 1850) lub razowa (typ 2000) - szklanka
- Jaja - 3 sztuki
- Cukier - 1/2 szklanki (100g)
- Cynamon - łyżka
*Ja dałam 500g buraków - ciasto wyszło troszeczkę za ciężkie i za wilgotne, więc proponuję nieco mniejszą ilość ;)
Sposób przygotowania:
- Buraki zetrzyj na tarce na małych oczkach.
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
- Jaja ubij z cukrem.
- Połącz wszystkie składniki i przelej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia (nie jest to konieczne w przypadku formy sylikonowej.
- Ciasto piecz w temp. 180 stopni C przez ok. 50 minut.
Wartość odżywcza porcji (1/10 formy):
- Energia: 248 kcal
- Białko: 6,5 g
- Tłuszcz: 9,6 g
- Węglowodany: 33,6 g
- Błonnik pokarmowy: 2,9 g
- Cholesterol: 64,8 mg
Czeko - ciasto buraczane jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;
ciekawy przepis.
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo apetycznie ♥
OdpowiedzUsuńRobiłam podobne - smakowało bosko :)
OdpowiedzUsuńZdrowo i czekoladowo,super:)
OdpowiedzUsuńWczoraj zaserwowałam te ciasto koleżankom.
OdpowiedzUsuńŻadna z nich nie wpadła na pomysł, że mogą być w nim buraki.
Bardzo nam smakowało, natomiast sądzę że najlepiej dać ok. 300 gram buraków, a nawet mniej, ze względu na to że przy 400-tu gramach te ciasto dalej jak dla mnie było zbyt mokre.
:)
fajne:0 i zdrowe tylko czy nie potrzebuje ono jakiegoś spulchniacza - proszek/ soda ????
OdpowiedzUsuńten burak to surowy czy gotowany ??
OdpowiedzUsuńSurowy :)
UsuńDroga Paulino, dziekuje za ten przepis! Upieklam i wyszlo pyszne, ale u mnie jakos mniej puszyste niz u ciebie, bardziej zbite, mokre i ciezkie ... wiec nastepnym razem upieke je na blaszcze, a nie w keksowce i bede serwowac jako zdrowe brownie ;) Uzylam maki orkiszowej, myslisz, ze to moglo miec wplyw na mokra konsystencje? pozdrawiam, Asia KS
OdpowiedzUsuńMąka mogła mieć wpływ, aczkolwiek moje też było dosyć ciężkie i wilgotne (być może zdjęcie tak tego nie oddaje) ;)
Usuńdziki za odpowiedz, a zapomnialam dopytac jeszcze - co z proszkiem do pieczenia? uzywalas? pozd Asia KS
UsuńNie, w tym cieście nie używałam ani proszku, ani sody ;)
UsuńJa również podkusiłam się tym przepisem. Niestety mi się nie poszczęściło. Ciasto wyszło zbite i gumowate. Po przekrojeniu wygladało jak chałwa :(
OdpowiedzUsuńPs ale i tak się nim zajadam :) w smaku niczego sobie, chociaż wiem że nie taki efekt miał być.
Czy ciasto nie potrzebuje spulchniacza- sody, proszku do pieczenia?
OdpowiedzUsuńBlog boski!
Pozdrawiam, Lidka
Nie używałam żadnego spulchniacza ;)
UsuńJa uwielbiam takie ciasta. Buraczane brownie. Genialnie :-)))
OdpowiedzUsuńWitam �� Czy buraki były odsaczone z wody? Dałam około 400g i wyszło mi strasznie ciężkie i lepiące �� A konsystencja gumy do żucia ��
OdpowiedzUsuńWitaj,
UsuńUżyłaś buraków surowych czy ugotowanych?
Witam, nie wiem czemu ale w ciastku jedynie co czuc to buraki :/ wiem ze przeciez to ciasto buraczane, jednakze sugerowalam sie komentarzami ze nawet nie czuc tego smaku wiec Pani Paulino czy trzeba do ciasta uzyc specjalnego gatunku buraka?
OdpowiedzUsuńWydaje mi się, że nie, a przynajmniej nie zwracałam na to uwagi.
UsuńCiasto wyszło przepyszne 😀 dziękuję za przepis ☺
OdpowiedzUsuńprosze uscislic w przepisie czy ubic bialka tylko czy zoltka?
OdpowiedzUsuńUbijamy jajka w całości :)
UsuńUbijamy jajka w całości :)
UsuńWłaśnie się piecze;-D
OdpowiedzUsuńDaj znać czy smakuje ;)
UsuńJakim cudem jest to przepis na zdrowe jedzenie jak zwiera cukier i mąkę?
OdpowiedzUsuńPrzy czym jest zdecydowanie mniej cukru niż w klasycznych ciastach, a mąka jest pełnoziarnista czyli bardziej pożywna i wartościowa :)
UsuńCzy cukier można zastąpić miodem?
OdpowiedzUsuńMożna :)
UsuńDziś zrobiłam to ciasto, poczęstowałam rodzinkę i nikt nie wyczuł buraków :). Wyszło pyszne, ale następnym razem pokuszę się i dodam zmielone orzechy włoskie, może jeszcze migdały, trochę przypraw korzennych- imbir, gałka muszkatołowa i myślę, że może to fajnie smakować :) Zamiast cukru dodałam 4 łyżki miodu- cukru nie uznaję ! Także wtedy ciasto jest już naprawdę zdrowe, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńSuper :)
UsuńDzięki za komentarz!
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńTabliczka czekolady to 100 g?
OdpowiedzUsuńtak ;)
UsuńDziękuję.
Usuńwczoraj upiekłam to ciasto i mimo, że mi także wyszło ciężkie i gumowate to nic a nic mi to nie przeszkadza, w smaku przepyszniaste baaardzo mocno czekoladowe.
OdpowiedzUsuńWitam
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda obłędnie��
A może Pani podsunąć pomysł na to ciasto w wersji bezglutenowej, bez kazeiny i jaj... Dla małego alergika��
Pozdrawiam
Moja mama zrobiła to ciasto. Jakbym nie wiedziała, w życiu bym się nie domyśliła, że to z buraków. Pyszne! Też zamierzam zrobić :D
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńCiasto wspaniałe. Jednak czy mogłabyś pisać bardziej dokładne przepisy, ponieważ przy ubijaniu jaj nie wiedziałam czy cukier dodawać stopniowo czy od razu cały, czy ubić najpierw białka, potem dodać żółtka. Zainspiruj się blogiem Moje wypieki. Tam podany jest każdy szczegół. Ogólnie to super pomysł na blog (;
OdpowiedzUsuńJeśli trzeba by było w szczególny sposób ubijać jajka to bym to opisała :) Z przepisu wynika, że całe jajka ubija się z cukrem i tak też robiłam :)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńJa zamieniłam jajka na siemię lniane (1 łyżka zmielonych ziaren + 3 łyżki wody zamiast 1 jajka) i wyszło pysznie Vege!! Dzięki za super przepis!!!
OdpowiedzUsuńFrytarda :)
czy może być mąka orkiszowa albo owsiana czy ew. gryczana?
OdpowiedzUsuńZaryzykowałabym z orkiszową ;)
UsuńNigdzie nie doczytałam się na jaki wymiar foremki jest to ciasto, mogę prosić o informację?
OdpowiedzUsuńKeksówka o dł. 22 cm, szer. 9 cm, wys. 6,5 cm :)
UsuńWspaniałe przepisy, dzisiaj robię kwadraciki kokosowe :)
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem czy nadała by się mąka kokosowa? :) Pojutrze będę testować przepis :)
OdpowiedzUsuńJa je modyfikuję troszeczkę. Zamiast cukru daję ksylitol oraz mąkę ryżową bez glutenu. Obłędnie smakuje z prażonymi orzechami laskowymi. Ogólnie ten przepis jest rewelacyjny i właśnie poleciłam go następnej fit koleżance. Dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńChciałam zrobić to ciasto, ale cena mąki mnie przeraziła😱 ludzie 8 zł za kg mąki??? Nie stać mnie na to żeby zdrowo się odżywiać!!!
OdpowiedzUsuńSuper ciacho...wyszlo piekne I uroslo super. Yummy yummy...
OdpowiedzUsuń