Paulina Styś-Nowak dnia 2014/05/06

Czeko - ciasto buraczane


Zapraszam na mocno czekoladowe ciasto, w którym głównym składnikiem są... buraki!
Przyda się mężczyzna... albo nie! Takie ścieranie buraków to świetna forma treningu - polecam tylko założyć rękawiczki! :)

 

Składniki na keksówkę:

  • Buraki - ok. 400g (waga po obraniu)*
  • Gorzka czekolada (min. 70% kakao) - 2 tabliczki
  • Kakao gorzkie - 3 łyżki
  • Mąka pszenna graham (typ 1850) lub razowa (typ 2000) - szklanka
  • Jaja - 3 sztuki
  • Cukier - 1/2 szklanki (100g)
  • Cynamon - łyżka


*Ja dałam 500g buraków - ciasto wyszło troszeczkę za ciężkie i za wilgotne, więc proponuję nieco mniejszą ilość ;)

 

 

Sposób przygotowania:

  • Buraki zetrzyj na tarce na małych oczkach.
  • Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
  • Jaja ubij z cukrem. 
  • Połącz wszystkie składniki i przelej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia (nie jest to konieczne w przypadku formy sylikonowej.
  • Ciasto piecz w temp. 180 stopni C przez ok. 50 minut.

Wartość odżywcza porcji (1/10 formy):

  • Energia: 248 kcal
  • Białko: 6,5 g
  • Tłuszcz: 9,6 g
  • Węglowodany: 33,6 g
  • Błonnik pokarmowy: 2,9 g
  • Cholesterol: 64,8 mg


Czeko - ciasto buraczane jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;

54 komentarze:

  1. wygląda bardzo apetycznie ♥

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam podobne - smakowało bosko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wczoraj zaserwowałam te ciasto koleżankom.
    Żadna z nich nie wpadła na pomysł, że mogą być w nim buraki.
    Bardzo nam smakowało, natomiast sądzę że najlepiej dać ok. 300 gram buraków, a nawet mniej, ze względu na to że przy 400-tu gramach te ciasto dalej jak dla mnie było zbyt mokre.
    :)

    OdpowiedzUsuń
  4. fajne:0 i zdrowe tylko czy nie potrzebuje ono jakiegoś spulchniacza - proszek/ soda ????




    OdpowiedzUsuń
  5. ten burak to surowy czy gotowany ??

    OdpowiedzUsuń
  6. Droga Paulino, dziekuje za ten przepis! Upieklam i wyszlo pyszne, ale u mnie jakos mniej puszyste niz u ciebie, bardziej zbite, mokre i ciezkie ... wiec nastepnym razem upieke je na blaszcze, a nie w keksowce i bede serwowac jako zdrowe brownie ;) Uzylam maki orkiszowej, myslisz, ze to moglo miec wplyw na mokra konsystencje? pozdrawiam, Asia KS

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mąka mogła mieć wpływ, aczkolwiek moje też było dosyć ciężkie i wilgotne (być może zdjęcie tak tego nie oddaje) ;)

      Usuń
    2. dziki za odpowiedz, a zapomnialam dopytac jeszcze - co z proszkiem do pieczenia? uzywalas? pozd Asia KS

      Usuń
    3. Nie, w tym cieście nie używałam ani proszku, ani sody ;)

      Usuń
  7. Ja również podkusiłam się tym przepisem. Niestety mi się nie poszczęściło. Ciasto wyszło zbite i gumowate. Po przekrojeniu wygladało jak chałwa :(
    Ps ale i tak się nim zajadam :) w smaku niczego sobie, chociaż wiem że nie taki efekt miał być.

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy ciasto nie potrzebuje spulchniacza- sody, proszku do pieczenia?
    Blog boski!
    Pozdrawiam, Lidka

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja uwielbiam takie ciasta. Buraczane brownie. Genialnie :-)))

    OdpowiedzUsuń
  10. Witam �� Czy buraki były odsaczone z wody? Dałam około 400g i wyszło mi strasznie ciężkie i lepiące �� A konsystencja gumy do żucia ��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj,

      Użyłaś buraków surowych czy ugotowanych?

      Usuń
  11. Witam, nie wiem czemu ale w ciastku jedynie co czuc to buraki :/ wiem ze przeciez to ciasto buraczane, jednakze sugerowalam sie komentarzami ze nawet nie czuc tego smaku wiec Pani Paulino czy trzeba do ciasta uzyc specjalnego gatunku buraka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wydaje mi się, że nie, a przynajmniej nie zwracałam na to uwagi.

      Usuń
  12. Ciasto wyszło przepyszne 😀 dziękuję za przepis ☺

    OdpowiedzUsuń
  13. prosze uscislic w przepisie czy ubic bialka tylko czy zoltka?

    OdpowiedzUsuń
  14. Jakim cudem jest to przepis na zdrowe jedzenie jak zwiera cukier i mąkę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przy czym jest zdecydowanie mniej cukru niż w klasycznych ciastach, a mąka jest pełnoziarnista czyli bardziej pożywna i wartościowa :)

      Usuń
  15. Czy cukier można zastąpić miodem?

    OdpowiedzUsuń
  16. Dziś zrobiłam to ciasto, poczęstowałam rodzinkę i nikt nie wyczuł buraków :). Wyszło pyszne, ale następnym razem pokuszę się i dodam zmielone orzechy włoskie, może jeszcze migdały, trochę przypraw korzennych- imbir, gałka muszkatołowa i myślę, że może to fajnie smakować :) Zamiast cukru dodałam 4 łyżki miodu- cukru nie uznaję ! Także wtedy ciasto jest już naprawdę zdrowe, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  18. Tabliczka czekolady to 100 g?

    OdpowiedzUsuń
  19. wczoraj upiekłam to ciasto i mimo, że mi także wyszło ciężkie i gumowate to nic a nic mi to nie przeszkadza, w smaku przepyszniaste baaardzo mocno czekoladowe.

    OdpowiedzUsuń
  20. Witam
    Ciasto wygląda obłędnie��

    A może Pani podsunąć pomysł na to ciasto w wersji bezglutenowej, bez kazeiny i jaj... Dla małego alergika��
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  21. Moja mama zrobiła to ciasto. Jakbym nie wiedziała, w życiu bym się nie domyśliła, że to z buraków. Pyszne! Też zamierzam zrobić :D

    OdpowiedzUsuń
  22. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  23. Ciasto wspaniałe. Jednak czy mogłabyś pisać bardziej dokładne przepisy, ponieważ przy ubijaniu jaj nie wiedziałam czy cukier dodawać stopniowo czy od razu cały, czy ubić najpierw białka, potem dodać żółtka. Zainspiruj się blogiem Moje wypieki. Tam podany jest każdy szczegół. Ogólnie to super pomysł na blog (;

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli trzeba by było w szczególny sposób ubijać jajka to bym to opisała :) Z przepisu wynika, że całe jajka ubija się z cukrem i tak też robiłam :)

      Usuń
  24. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  25. Ja zamieniłam jajka na siemię lniane (1 łyżka zmielonych ziaren + 3 łyżki wody zamiast 1 jajka) i wyszło pysznie Vege!! Dzięki za super przepis!!!
    Frytarda :)

    OdpowiedzUsuń
  26. czy może być mąka orkiszowa albo owsiana czy ew. gryczana?

    OdpowiedzUsuń
  27. Nigdzie nie doczytałam się na jaki wymiar foremki jest to ciasto, mogę prosić o informację?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Keksówka o dł. 22 cm, szer. 9 cm, wys. 6,5 cm :)

      Usuń
  28. Wspaniałe przepisy, dzisiaj robię kwadraciki kokosowe :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Ciekawa jestem czy nadała by się mąka kokosowa? :) Pojutrze będę testować przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Ja je modyfikuję troszeczkę. Zamiast cukru daję ksylitol oraz mąkę ryżową bez glutenu. Obłędnie smakuje z prażonymi orzechami laskowymi. Ogólnie ten przepis jest rewelacyjny i właśnie poleciłam go następnej fit koleżance. Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  31. Chciałam zrobić to ciasto, ale cena mąki mnie przeraziła😱 ludzie 8 zł za kg mąki??? Nie stać mnie na to żeby zdrowo się odżywiać!!!

    OdpowiedzUsuń
  32. Super ciacho...wyszlo piekne I uroslo super. Yummy yummy...

    OdpowiedzUsuń