Paulina Styś-Nowak dnia 2014/05/31

Dietetyczne muffinki truskawkowe - super pomysł na dzień dziecka


Jedna muffinka to tylko 130 kcal, więc są doskonałym źródłem słodyczy dla dietujących :) I do tego ten truskawkowy aromat... Pycha! 

Koniecznie upieczcie je na dzień dziecka. Pokażcie swoim pociechom, że w domu można przygotować zdrowe i smaczne posiłki z wartościowych składników. Pamiętajcie, że nawyki żywieniowe są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Jeśli nauczysz swoje dzieci ciągłego jedzenia sklepowych słodyczy one również powielą ten schemat!  

Składniki na 12 sztuk:

  • Mąka graham - 1 1/2 szklanki
  • Proszek do pieczenia - łyżeczka
  • Suszone daktyle - 10 sztuk (50g)
  • Kefir - 1/2 szklanki
  • Jajo - sztuka
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki
  • Banan (dojrzały) - sztuka
  • Sok z cytryny - łyżka
  • Sól - szczypta
  • Truskawki - ok. 200g
  • Gorzka czekolada opcjonalnie na polewę - 1/2 tabliczki

Sposób przygotowania:

  • Wymieszaj składniki suche (mąkę z proszkiem do pieczenia i solą).
  • Daktyle drobno posiekaj i zmiksuj razem z bananem.
  • Wymieszaj składniki mokre (zmiksowany banan, kefir, jajo, olej, sok  cytryny).
  • Połącz składniki suche z mokrymi.
  • Dodaj do nich posiekane w kostkę truskawki - delikatnie wymieszaj.
  • Ciasto przelej do foremek i piecz w temp. 190 stopni C przez ok. 20 minut.
  • Gdy upieczone muffinki ostygną polej je czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej (muffinki są świetne również bez polewy).

Wartość odżywcza jednej muffinki z polewą:

  • Energia: 130 kcal
  • Białko: 3,6 g
  • Tłuszcz: 4,4 g
  • Węglowodany: 19 g
  • Błonnik pokarmowy: 2,5 g
  • Cholesterol: 18,8 mg

Muffinki truskawkowe są dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;

Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

24 komentarze:

  1. Wyglądają CUDOWNIE :)

    OdpowiedzUsuń
  2. co zamiast banana można dać?

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy można użyć innego oleju niż rzepakowy?

    OdpowiedzUsuń
  4. Hej :-) Super blog, przepisy są rewelacyjne! Pyszne i nie czuje się, że jest się na diecie.Mam tylko pytanie dotyczące mąki graham . Jaką używasz (typ i ewentualnie jakiej firmy) ? I czy można ją ewentualnie zastąpić mąką orkiszową (którą uwielbiam?) Pozdrawiam Cię serdecznie i jeszcze raz gratuluję bloga :-) Marta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mąka graham to mąka pszenna typ 1850 (ja używam firmy Symbio). Oczywiście możesz ją zastąpić mąką orkiszową :)

      Dziękuję pięknie za miłe słowa :)

      Usuń
  5. Zrobiłyśmy z 3 letnią córką i wszamałyśmy. Zamiast truskawek były maliny i borówki niestety ;)
    Wyszły bardzo smaczne, tylko nie mogłyśmy ich z papierków wyjąć, i prawie połowa każdej zostawała przyklejona do niego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dlatego właśnie używam foremek sylikonowych :)

      Usuń
  6. ja również zapytam, co może być zamiast banana? jabłko? nieee.. może awokado, które da podobną konsystencję? Czy można posłodzić babeczki stewią (nie będą gorzkie?). Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Zamiast banana dałabym jedno jajko więcej i więcej suszonych daktyli (ok. 80g; a nawet do 100g jeśli babeczki mają wyjść bardziej słodkie).

    Ja ze stewią miałam niezbyt ciekawe doświadczenia - potrawy miały właśnie gorzki posmak. Ale to zależy od jej rodzaju - jeśli używasz stewii na co dzień i nie jest ona gorzka to i do babeczek powinna się nadać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za odpowiedź :)
      W domu mam cukrzyka, stąd owe poszukiwania innych "dosładzaczy". W przyszłości zaopatrzę się we fruktozę. Ona jest podobno bardziej wskazana dla diabetyków. Jakie jest Twoje zdanie?

      Usuń
    2. Niestety fruktoza zgodnie z aktualnym stanem wiedzy również nie jest polecana diabetykom (kiedyś faktycznie była), gdyż stymuluje odkładanie trzewnej tkanki tłuszczowej (między narządami), która nasila insulinooporność co jeszcze bardziej komplikuje leczenie cukrzycy.

      W tym przypadku lepiej jest jednak użyć tego banana, a na przyszłość warto zaopatrzyć się w ksylitol, który również ma niski IG i trochę mniej kalorii od cukru :)

      Usuń
  8. Mi niestety nie wyszły :( Dodałam tak jak w przepisie 1 1/2 szklanki mąki i były strasznie gorzkie i właściwie nie wyrosły mi. Podejrzewam, że może powinnam dodać 2 banany i masa była by lepsza, bo moje wyszły tak jakby było za dużo mąki i nie miały tak ładnego jasnego koloru jak Pani tylko ciemne jak mąka, w sumie wyszły surowe pomimo 40 min pieczenia. Zastanawiam się gdzie popełniłam błąd bo trzymałam się ściśle przepisu. A użyłam mąki Basia z pełnego przemiału typ 1850. Ale ogólnie uwielbiam Pani przepisy i z ciekawością przeglądam bloga :) Serdecznie pozdrawiam ! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O kurczę .. Nie mam pojęcia co mogło się stać ;(

      Usuń
  9. W tym tygodniu przymierzam się do upieczenia tych muffinek :) czy mogę zastąpić mąkę w przepisie na mąkę owsianą? czy proporcje będą takie same? Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  10. ja mam dokladnie to samo. pieke 30 minut nadal surowa breja. 200g truskawek ktire puszczaja sok do mufiny to chyba troche za duzo. pieke nadal moze nie beda do wyrzucenia :-(

    OdpowiedzUsuń
  11. Czy może być mąka żytnia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Muffinki na mące żytniej mogą wyjść mniej puszyste.

      Usuń
  12. Czy może być mąka kokosowa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mąka kokosowa ma zupełnie inne właściwości - raczej się nie sprawdzi, choć w 100% nie doradzę bo ie używałam jej nigdy ;)

      Usuń
  13. czy zamiast świeżych truskawek można użyć mrożonych

    OdpowiedzUsuń